Zehirli tek ürün biber değil

Güncelleme Tarihi:

Zehirli tek ürün biber değil
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2002 15:59

Türkiye'den son iki yılda ihraç edilen 79 parti tarım ürününde zirai ilaç kalıntısına rastlandı. Biberin yanısıra fındık, incir, kuru kayısı ve zeytinyağında da zehirli kalıntı bulundu.

Türkiye'den, 2000 yılından bu yıl Mayıs ayına kadar ihraç edilen yüzbinlerce ton tarım ürününün 79 partisinde, limitlerin üzerinde tarım ilacı kalıntısı veya aflatoksin belirlendi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre özellikle yerfıstığı, fındık, incir, antepfıstığında aflatoksin, kuru kayısı ve salamura biberde kükürtdioksit, üzümde parafin, greyfurt ve biberde pestisit, zeytinyağında da bazı hidrokarbon kalıntısı sorunu yaşandı.

Verilere göre, 2000 yılında 25 parti, 2001'de 33 parti, 2002'de de 21 parti tarım ürünü ihracatı, limitlerin üzerindeki ilaç kalıntısı veya aflatoksin nedeniyle ret edildi. Ret edilen ürünlerin sınırda imha edildiği, kesinlikle yurtiçine girmediği belirtiliyor.

Bakanlık verilerine göre, 2000'de, ihraç edilen 20 incir, bir antepfıstığı, 4 fındık partisinde, 2001'de 2 yer fıstığı, 11 incir, 3 antepfıstığı partisinde, 2002'de de 6 incir, 3 kuru kayısı, 9 fındık partisinde limitlerin üzerinde aflatoksin belirlendi.

Kuru kayısı ihracatında, geçen yıl 8 parti, bu yıl 3 parti, salamura biber ihracatında da geçen yıl 3 parti, limitlerin üzerinde kükürtdioksit bulunması nedeniyle geri çevrildi.

Geçen yıl ihraç edilen 1 parti greyfurtta limitlerin üzerinde zirai ilaç kalıntısı, 2 parti zeytinyağında da polisiklik aromatik hidrokarbonlar ve benzopyren bulundu. Bu yıl ise Almanya'ya ihraç edilen bir parti biberde limitlerin üzerinde zirai ilaç kalıntısı, 3 parti üzümde de limitlerin üzerinde parafin tespit edildi.

Alınan bilgiye göre, Türkiye'den, yüzde 80'i AB'ye olmak üzere, yılda 500 bin tonun üzerinde sebze ihraç ediliyor. Geçen yıl, 122 milyon dolar karşılığında 576 bin ton sebze ihraç edilirken, bunun 20 milyon dolar tutarındaki, 40 bin tonluk bölümünü taze biberler oluşturdu. Sebze-meyvelerin bitki sağlığı sertifikası ile ihraç edildiğini anlatan yetkililer, 500 bin tonluk ihracat içinde her yıl birkaç partide, zirai ilaç kalıntısı sorunu yaşandığını kaydettiler.

ANKARA'DAKİ ÜRÜNLERDE LİMİTİ AŞAN KALINTI YOK

Bu arada Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İl Tarım Müdürlüğü'nün Mart-Nisan döneminde, Ankara'da perakende satılan 80 tarım ürününden aldığı örneklerde yaptığı analizlerde, sadece 4 üründe limitin altındazirai ilaç kalıntısı tespit edildi. Diğerlerinde ise zirai ilaç kalıntısına rastlanmadı.

Yetkililer, diğer örneklerde hiç bir kalıntıya rastlanmadığını vurguladılar. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı üreticileri hormon ve zirai ilaç kullanımı konusunda bilgilendirmek amacıyla, eğitim programlarını yoğunlaştırırken, ayrıca hormon kullanımı konusunda bir el kitabı, zirai ilaç kullanımı konusunda da uyarıcı afişler hazırlayıp, üretim yerlerine dağıtıyor.

Bakanlık, zirai ilaç kullanımını kontrol altına almak amacıyla ayrıca, il müdürlüklerine, üretim yerlerinden ve depolardan örnekleme yöntemiyle ürün alarak analiz yapmaları konusunda talimat gönderdi. Talimat uyarınca, il müdürlükleri, 20 Mayıs'a kadar üretim yerleri ve depolardan sebze örnekleri alıp, analiz edecekler. Böylece, zirai ilaç kalıntıları yönünden Türkiye'deki durum tespiti de yapılmış olacak.

Türk Gıda Kodeksinde de zirai ilaç ve kimyasal kalıntılarla ilgili limitlerin belirlendi. Limitlerin üzerinde zirai ilaç kalıntısı belirlenen ürünlerin, mevzuat uyarınca imha edileceğini kaydettiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!