Güncelleme Tarihi:
İsmail Güner İlköğretim Okulu'nda süt dağıtım törenine katılan Vali Sözer, öğrencilere sütün faydalarını anlattı.
KONYA VALİSİ: ETKİLENME VAR
Süt içmek istemeyen, süte alerjisi olan öğrencilere süt verilmediğini hatırlatan Vali Sözer, “Dün Edirne'de 26 bin paket süt dağıtıldı. Bir okuldan bazı öğrencilerde mide bulantısı ve karın ağrısı şikayeti oldu. Öğrencilerimiz hastanede yapılan tedavinin ardından taburcu edildi. Öğrencilerin hastanede yapılan tıbbi tahlillerinde herhangi bir zehirlenme olayına veya bakteriyel mikrobik bir bulguya rastlanmamıştır. Fakat dağıtılan sütlerden alınan numuneler gıda tahlil laboratuvarına gönderilmiş, sonuçlar hala gelmemiştir” diye konuştu.
Okul Sütü Projesi kapsamında süt dağıtımına devam edileceğini, projenin çok önemli olduğunu, çocukların sağlıklı gelişmelerine katkıda bulunacağını ifade eden Vali Sözer, öğrencilere süt dağıttı.
Öğrencilerle Edirne Vali Yardımcısı Dr. Ayhan Özkan ve Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan da süt içti.
BİLİMSEL ADI 'LAKTOZ İNTOLERANSI'
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, okul sütleriyle ilgili yaşananları zehirlenme değil “laktoz intoleransı” vakası olarak değerlendirmek gerektiğini belirterek, “Süt ile alınan laktozu parçalayacak kadar laktaz enzimi yoksa 30 dakika ile 2 saat sonra mide bulantısı, kramp, şişkinlik ve gaz ortaya çıkar. Muhtemelen çocuklarda görülen de budur” dedi.
Sütten zehirlenme iddialarına ilişkin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Tayar, okul çağındaki yaklaşık 7 milyon çocuğu yakından ilgilendiren Okul Sütü Projesi'nin önemli bir çalışma olduğunu belirtti.
Özellikle obezite sorununun yaşandığı bir dönemde böylesine bir projenin büyük önem taşıdığını ifade eden Tayar, “Çocuğun büyüme sürecinde temel gıda olan sütün yeri tartışılmaz olduğu için konu daha da önemli. Özellikle gazlı içeceklere olan düşkünlüğün had safhaya ulaştığı, fast food tarzı beslenmenin revaçta olduğu, obezitenin çok küçük yaşlara kadar indiği ülkemizde, Okul Sütü Projesi ayakta alkışlanacak bir projedir” diye konuştu.
“Okul sütü projelerinin dünyadaki uygulamalarına baktığımızda da benzer haberleri görmekteyiz” diyen Tayar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“7,2 milyon çocuğa süt dağıtımının yapıldığı bir projede önemli sayıda laktoz intoleransı vakası görülmesi öngörülmeliydi. Laktoz intoleransı, sütün baskın şekeri laktozun yeterli sindirilememesinden kaynaklanır. Bu yetersizlik laktaz enziminin eksikliğinden kaynaklanır. Türk toplumunda bu sorun sıklıkla görülmektedir. En düşük istatistiğe göre bile 7 milyon çocuğun en az yaklaşık 25 bininde laktoz intoleransı vakası görülmesi normaldir ve bu dikkate alınmalıydı. Laktoz intoleransı olan kişiler, süt tükettikleri zaman kendilerini iyi ve sağlıklı hissetmezler, çünkü sindirimi gerçekleştirecek laktaz enzimi yoktur. Laktaz enzimi yetersiz olanlarda bir reaksiyon doğurabilir. Süt ile alınan laktozu parçalayacak kadar laktaz enzimi yoksa 30 dakika ila 2 saat sonra mide bulantısı, kramp, şişkinlik ve gaz ortaya çıkar. Muhtemelen çocuklarda görülen de budur.”
“ÜLKEMİZDE LAKTOZ İNTOLERANS ORANI YÜKSEK”
Projeye başlamadan önce laktoz intolerans vakasına karşı çocukların tespit edilmesi gerektiğini dile getiren Tayar, “Ülkemizdeki laktoz intolerans oranının yüksek olduğunu biliyoruz. İlgilileri mutlaka uyarmalıydık” dedi.
İnek sütünün özellikle çocuklarda en önemli ve en yaygın alerjik besin türü olduğunu vurgulayan Tayar, “Öğretmenler süt projesi başlamadan önce bilgilendirilmeliydi. Öğrencilerden süt ile ilgili alerjisi olanlar tespit edilip onlara süt yerine yoğurt, ayran gibi diğer alternatifler sunulmalıydı. Bir de psikolojik durum var. Birkaç çocuk 'karnım ağrıyor' dediği anda diğer çocuklar da ilgi çekmek için benzer şikayetleri dile getirmeye başlayabilir. Yaşananları zehirlenme değil laktoz intoleransı vakası olarak değerlendirmek gerekiyor diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
BİTLİSTE DAĞITILAN SÜTÜ İÇEN ÖĞRENCİLER HASTANELİK OLDU
BİTLİS’te bu sabah okullarda dağıtılan sütten rahatsızlanan 20 öğrenci, ambulanslarla Bitlis Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.
Türkiye genelinde başlatılan okullardaki öğrencilere süt dağıtımı bu sabah Bitlis’te de yapıldı. Bitlis merkezdeki okullarda dağıtılan sütleri içen öğrencilerde mide bulantısı ve karın ağrısı başlayınca, 20 öğrenci ambulanslarla Bitlis Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Yapılan ilk kontrollerin ardından öğrencilerin zehirlenmediği belirlenirken, Bitlis Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Korkmaz, süte karşı allerjisi olan öğrencilerin etkilendiğini söyledi. Korkmaz, "Sabah saatlerinde dağıtılan sütlerden sonra bazı okullardaki öğrencilerin karın ağrısı ve mide bulantısı şikayetleri ortaya çıktı. Okullarımıza çok sayıda ambulansı sevk ettik. Yapılan ilk tahlillerde gıda zehirlenmesi olmadığı ortaya çıktı. Bazı öğrencilerin süte alerjisinden kaynaklı problemler olduğunu düşünüyoruz. En son bilgiyi sağlıkçılarımız verecek" dedi.
MUŞ’TA 40 ÖĞRENCİ SÜTTEN ZEHİRLENDİ
MUŞ’un merkeze bağlı Çöğürlü Köyü’nde 40 ilköğretim okulu öğrencisi, ’Okul Sütü Programı’ kapsamında dağıtılan sütten zehirlendikleri şüphesiyle hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.
Çöğürlü Köyü İlköğretim Okulu’nda, sabah öğrencilere süt dağıtılmasının ardından 40 çocukta karın ağrısı ve kusma şikayeti başladı. Muş Devlet Hastanesi Çocuk Bölümü Acil Servisi’ne kaldırılan çocuklara ilk müdahale yapıldı. Duruma tepki gösteren veliler, çocuklarına tarihi geçmiş sütlerin dağıtıldığını iddia etti. Doktorlar ise zehirlenen öğrenci sayısının artabileceğini söyledi.
Muş Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Yıldız, Ddün saat 10 itibariyle süt dağıtımına başladıklarını kaydetti. Yıldız, "Şu ana kadar tarafımıza iletilen herhangi bir zehirlenme vakası yok. Sadece bir okulda 40 öğrencimizin henüz tahlil ve tetkikleri devam etmekte. Bunun sütten kaynaklandığı konusunda net bir bilgi yok. Tahliller tamamlandıktan sonra gerekli açıklama valiliğimiz tarafından yapılacaktır. Bu konuda kesin sütten zehirlenme diye bir durum söz konusu değil" dedi.