Zehir saçan fabrika çevre kongresine sponsor olmuş

Güncelleme Tarihi:

Zehir saçan fabrika çevre kongresine sponsor olmuş
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2012 00:00

İZMİR’in Gaziemir İlçesi’nde, yeraltına gömülen kurşun atıklarından yüzeye duman çıkmasıyla zehir saçtığı ve radyasyon sızıntısına yol açtığı iddialarıyla çevre skandalına yol açan eski kurşun fabrikasının, 2007 yılında Çevre Mühendisleri Odası’nın düzenlediği, ana teması ’Yaşam, çevre, teknoloji’ olan bir kongreye sponsor olduğu ortaya çıktı.

Gaziemir’de 2 yıl önce üretimini sona erdiren, 1940’dan bugüne kadar, ömrünü tamamlamış akü ve hurda kurşunları eritilerek külçe kurşun üreten Aslan Avcı Kurşun Fabrikası’nın toprağa gömdüğü atıklarının yarattığı kriz sürüyor. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) 2007 yılında fabrika ile ilgili rapor hazırladı. Raporda, tesisten çıkan cüruf atığında ratyoaktivite bulaşığı tespit edilirken, daha sonra çeşitli önlem ve işlemler yapıldığı açıklanmasına karşın şikayetler üzerine bu yıl cüruf üzerinde yapılan ölçümlerde 15-30 olması gereken değerlerin 200 mikronsaate çıktığı tesisle ilgili endişe sürüyor. TAEK son incelemelerden sonra fabrikada ölçülen radyasyon değerlerinin insan sağlığı için tehdit oluşturmadığını açıkladı.

Çevre konusunda ’Skandal’ olarak nitelendirilen gelişmelere konu olan Gaziemir’deki kurşun fabrikasıyla ilgili ortaya bir bilgi daha çıktı. Aslan Avcı Döküm Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin TMMOB Çevre Mühendisleri Odası’nı 24-27 Ekim 2007 tarihleri arasında İzmir’de düzenlediği, ’Yaşam, çevre, teknoloji’ ana temalı Ulusal Çevre Mühendislik Kongresi’nin sponsorlarından biri olduğu ortaya çıktı.

Bu sporsorlukla ilgili Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Emine Helil İnay Kınay, 2007 yılında firmanın bugün ortaya çıkan süreciyle ilgili bilgi sahibi olmadıklarını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisanslı bir geri kazanım firmasının bilimsel kongreye sponsor olmasının doğal olduğunu söyledi. Bugünkü bilgilere sahip olmaları durumunda sponsorluğu kabul etmeyeceklerini belirten Kınay, şöyle dedi:

"Çevre sektöründe çalışan lisanlı bir firma. Bu kapsamda değerlendirme yapıldığında bir sorun yok. Çünkü bugün ortaya çıkanları o zaman bilmiyorduk. Meslek odası olarak doğru çalışıp çalışmadığını bilemeyiz. Biz savcı, hakim değiliz. Bugünkü bilgilerimizle bakıldığında çevreyle ilgili olumsuzlukta adı geçen firmanın çevreyle ilgili bir kongreye sponsorluğu trajikomik gelebilir."

Kınay, kongrenin yapıldığı dönemde kendisinin Oda’nın yönetim kurulunda yeraldığını, ancak sporsorluğun boyutunu hatırlamadığını söyledi. Çevre Mühendisleri Odası yönetim kurulu üyesi ve eski başkanlarından Faruk İşgenç ise meslek odası olarak çevre polisi olmadıklarını, firmanın sicilini 2007 yılında bilmediklerini söyledi. İşgenç, ruhsatlı, geri dönüşüm sektöründe çalışan bir firmanın sponsor olmasını o yıl farklı şekilde değerlendirmelerinin mümkün olmadığını dile getirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!