Güncelleme Tarihi:
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, olağan haftalık basın bilgilendirme toplantısında Irak ile ilgili soruları üzerine iki ülke arasında ziyaretlerin öngörüldüğünü belirtirken Irak Dışişleri Bakanı Zebari’nin Türkiye’yi ziyaret edeceğini açıkladı ancak ziyaretin kesin tarihine ilişkin bilgi vermedi.
Özügergin, Türkiye ile Kuzey Irak’taki Kürt Yönetimi arasında yapılan son görüşmelere ilişkin bir soruyu yanıtlarken Irak ile ABD arasında yapılan güvenlik anlaşmasının onaylanmasının çok önemli bir gelişme olduğunu, Irak’ın yeni bir dönemin habercisi olarak gördüklerini anlattı. Sözcü, yerel seçimlere ilişkin Irak’taki siyasi sürece daha önce katılmamış grupların da sürece katılmasına verdikleri öneme de vurgu yaptı.
Türkiye’nin beklentisini, ise, çeşitli grupların arasında bir denge sağlanması ve demokratikleşmeye doğru giden sürecin yerine oturması olarak ifade eden Sözcü, Türkiye ile Irak arasında önümüzdeki dönemde karşılıklı ziyaretlerin olacağını söyledi.
IRAK İLE KARŞILIKLI ZİYARETLER ARTACAK
Bu bağlamda Irak Dışişleri Bakanı Zebari’nin ziyaretinin söz konusu olduğunu anlatan Sözcü, “Birkaç haftada önümüzde olan bir konu. Netleştirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu. Sözcü, Irak ile ilişkilerin kapsamı arttıkça ziyaretlerin artacağını da belirtti.
Sözcü, Türkiye’nin, PKK’nın Kuzey Irak’taki varlığının kaldırılması için Irak hükümeti ile işbirliğinin yapılmasını amaçladığını vurgularken bunun da, Türkiye, Irak ve ABD tarafından oluşturulan “üçlü mekanizma”nın amacının olduğunu anımsattı.
“ÜÇLÜ MEKANİZMA”
Söz konusu mekanizmaya, “hızlı ve sonuç almaya yönelik bir yapılanma”nın kazandırılmasının kararlaştırdığını belirten Sözcü, bu ayrıntıların üç ülke makamlarınca ele alındığını belirterek, şimdiye kadar bir karar alınmadığını fakat bu mekanizma çok yakında faaliyete geçeceğini söyledi.
PKK’nın Kuzey Irak’taki varlığının ortadan kaldırılmasına ilişkin kararlılığın, Irak merkezi hükümetin yanısıra yerel makamlara iletildiğini de belirten Sözcü, şöyle devam etti:
“Yerel makamlarla aramızda bir anlayış doğduğunu söyleyebiliriz. Beklentimiz PKK terör örgütünün ortadan kaldırılmasıdır. Gerek merkezi hükümeti gerek yerel makamların ülkemize verdikleri taahhütleri eksiksiz olarak yerine getirmelerini bekliyoruz, getireceklerine inanıyoruz. Her halukarda, her koşulda, her zaman Türkiye, güvenliğini ilgilendiren konularda uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli gördüğü önlemleri almaya devam edecektir. Gerek askeri, gerek siyasi önlemleri almaya devam edecektir.”
Dışişleri Sözcüsü, “yerel makamlar”ın ne gibi taahhütlerde bulunduklarının sorulması üzerine bu konuda ayrıntısına girmesinin söz konusu olmadığını belirterek “Amaç, PKK terörünün oradan, Irak’ın tamamından ancak özellikle Kuzey Irak’tan ortadan kaldırılmasıdır” söylemekle yetindi.
KORSANLARCA EL KONULAN TÜRK GEMİLERİ
Dışişleri Sözcüsü toplantı sırasında ayrıca Afrika açıklarında korsanlarca el konulan Türk gemilerine ilişkin de bilgi verdi. “Neslihan” gemisinin 29 Ekim’de, “Karagöl” gemisinin de 12 Kasım’da kaçırıldığını anımsatan Özügergin, “Neslihan”da 20, “Karagöl”de ise, 14 Türk personelinin bulunduğuna dikkat çekerek iki geminin Somali açıklarında tutulmaya devam edildiğini kaydetti.
Son alınan bilgilere göre, iki gemi personelinin sağlık durumunun iyi olduğunu anlatan Özügergin, bu konuyu takip ettiklerini söyledi.
Özügergin, dün de (Salı günü) “Bosphorus” adlı üçüncü bir geminin kaçırıldığını belirterek Türk olmayan, Antigua bayraklı bu gemide üç Türk vatandaşının bulunduğunu, sağlık durumlarının da iyi olduğunu öğrendiklerini anlattı.
Şimdiye kadar 40’a yakın geminin korsanlarca el konulduğuna dikkat çeken Dışişleri Sözcüsü, Türkiye’nin, bu sorunun çözümü için uluslararası işbirliğinin şart olduğunu baştan beri söylediklerine dikkat çekti.
ERMENİ VAKIFLARI
Bu arada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), iki Ermeni vakfının şikayeti üzerine açılan davalarda Türkiye’nin aleyhinde verdiği kararların incelendiğini belirten Sözcü, kararların, AİHM’nin Büyük Dairesi’ne temyiz edilip edilmeyeceğinin, ancak başlatılan incelemenin sonucunda karar verileceğini söyledi.
GENERAL DOSTUM
Dışişleri Sözcüsü Özügergin, Bayram öncesi Türkiye’ye gelen Özbek kökenli Afgan General Raşit Dostum’a ilişkin bir soru üzerine de Dostum’un ailesini ziyaret etmek üzere Türkiye’ye geldiğini belirterek, “Hakkında sürgüne gönderilmesine ilişkin bir husus olmadığına göre, veya bir tahkikat yürütülmediğine göre, istediği zaman nasıl geldi ise, istediği zaman da Türkiye’den ayrılabilir” şeklinde konuştu.