Güncelleme Tarihi:
Kemirici türleriyle ilgili birçok araştırması bulunan Sözen, sellerden sonra yuvaları bozulan fare gibi kemiricilerin yeni yerler ve yiyecek kaynakları aramaya başlayacağı ve evlerde insanların sağlığını tehdit edebileceğine yönelik görüşlere katılmadığını söyledi.
Konunun uzmanı olarak riskin sel öncesine göre daha da azaldığını düşündüğünü bildiren Sözen, şöyle konuştu:
“Farelerin sel sularıyla mücadele etmesi ve ayakta kalması mümkün değil. Zaten evler zarar görmüş, besinler yok olmuş durumda. Şu anda sokaklarda daha çok besin ve pislik vardır. Çok büyük miktarda fare telef olduğu için şu anda o fareler, bırakın sağa sola saldırmayı, kendilerine gelme telaşındadırlar. Bu kemiriciler genellikle kanalizasyon boşluklarında barınırlar. Sular öncelikle buralarda etkili olduğundan küçük büyük bütün hayvanları yok etmiştir. Selle birlikte farelerin de büyük kısmı telef olduğundan, insanların sağlığını tehdit edecek ya da mücadele verilecek durum söz konusu değildir. Bu korkular insanların kendi hayallerinde kurdukları tedirginliklerdir. Önümüzdeki günlerde normalin dışında fare kaynaklı problemler yaşanmayacaktır.”
EVLERE İSTİLA MÜMKÜN DEĞİL
Prof. Dr. Mustafa Sözen, farelerin dışarıda besine ulaşmak kolayken evleri istila etmesinin pek mümkün olmadığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
“Fare gibi kemiricilerin sel ortamında artarak, insanlarda çeşitli hastalıklara yol açacağı görüşü doğru değildir. Onların zaten kendilerine göre yaşadıkları bir ortamı vardır. Farelerin sayısı azaldıktan sonra normal sayıya ulaşıp yiyecek aramak için evlere dadanmaları gerçekçi değildir. Şimdi telef olan farelerin bıraktığı boşluklara diğer alanlardaki kemiriciler ilerleyecektir. Oradaki denge yavaş yavaş yerini bulacaktır. Ancak bu denge aşılmaz. Mücadele edilecek ve tehlike yaratacak durum söz konusu değildir. Vatandaşlarımız endişelenmesinler.”
BAZI EVLERDE GÖRÜLEN YILANLAR
Prof. Dr. Sözen, selin ardından bazı evlerde yılanlar görüldüğünü, bunun da vatandaşlarda tedirginliğe yol açtığına işaret ederek, şöyle dedi:
“Evlerde görülen yılanlar zehirsizdir, zararından çok yararı vardır. Zehirsiz bir yılan sel gibi afetlerin ardından isterse 100 adet bulunsun zararı yoktur. Yılanlar canlı avıyla beslenirler. Eve olası fare girmesi gibi durumlarda bu hayvanlarla beslenerek zararlarını ortadan kaldırırlar. Ev sahibinin bundan rahatsız olmayıp onu koruması lazım. Köy evlerine bakın, çoğu evin bekçisi bir yılan vardır. Ev sahibi onun varlığını bilir, zarar vermez. Çünkü, zararlı canlılarla beslendiğinden faydası vardır. Zehirli yılanlar ise yerleşim yerlerine gelmezler. Onlar için uygun ortam değildir.”