Zarar 2 milyon dolar

Güncelleme Tarihi:

Zarar 2 milyon dolar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kuşların, Trabzon kalkışı sırasında motoruna girip, inişe mecbur ettikleri İstanbul Havayolları'nın uçağına verdikleri zarar tam 2 milyon dolar. (1 trilyon 300 milyar TL.)

İSTANBUL Havayolları'nın uçağına önceki gün Trabzon kalkışı sırasında çarpan martılar, yaklaşık 2 milyon dolarlık zarar verdiler. Kuş sürüsünün motor içine girmesi ile jet motorlarının ön kısmında bulunan bir tür küçük pervane olan ‘blade’lerin çoğu hasarlandı. Tanesi 10 bin dolar olan ve bir jet motorunda 38 adet bulunan ‘blade’lerin dışında kuşların vakumlanması sonucu motor içinde ciddi hasarlanmalar meydana geliyor.

Havalimanlarının ve uçakların korkulu rüyası haline gelen sevimli kuşlar yüzünden bugüne dek yüzlerce uçak ciddi sorunlar yaşadı ve kazalar meydana geldi. Özellikle göç mevsimlerinde pilotların endişelerini doruğa çıkaran kuşlar, çevresinde bataklık bulunan havalimanlarında yoğunlaşıyorlar.

GÖÇ YOLLARI BÜYÜK TEHLİKE

Kuşların göç yolları, genellikle tercih ettikleri bölgeler ve türleri sık aralıklarla havacılık dünyasına güncelleştirilerek sunuluyor.

Çevresinde bataklık dışında büyük çöp toplama merkezleri bulunan havalimanlarında kuş sürelerine karşı pilotlar sürekli uyarılıyor.

Havalimanlarında kuşları kaçırmak için de çeşitli yöntemler deneniyor. Bazan tüfekle havaya atış yapılıyor, özel frekanslardan ses yayınları deneniyor. Çevreye kuş ürkütme balonları asılıyor.

Bazı havalimanlarında genellikle bulunan kuş türleri belirlendikten sonra onları ürküten kuşların sesleri banttan yayınlanarak kaçmaları sağlanıyor.

Ama ne varki kuşlar çok kısa sürede bu seslere alışıyorlar ve kaçmıyorlar.

YILANLA KORKUTMAYA ÇALIŞTILAR

Tartışmalar sürerken kuşların yılanlardan ürktüğü gözönüne alınarak uçakların üzerine yılan resmi konulması gibi fikirler bile ortaya atıldı. Ama bu güne kadar kuşların jet motorlarının içine girmesini engelleyecek bir sistem bulunamadı.

Kuşlar ve uçaklar arasında bu müthiş kavga ne yazıkki sürüyor ve insan hayatını tehlikeye düşürecek, ölümle sonuçlanacak kazalar oluyor.

Teknolojinin korkulu rüyası: KUŞLAR

Başa çıkılamıyor

İstanbul Havayolları'nın uçağına 2 milyon dolarlık zarar veren, jet motorları için büyük tehlike oluşturan kuşlara karşı motor üzerinde neler yapılabileceği çok uzun süre tartışıldı. Önceleri motor önüne tıpkı bir sineklik gibi çelik bir ağ-kafes konulması düşünüldü. Ancak yapılan testlerde böyle bir koruyucunun büyük sakıncaları ortaya çıktı. Önüne çelik kafes takılan motorun hava emişindeki düzen bozuldu, akış ve hız kaybı başladı, tahditler oluştu. Kuşların böyle bir kafese çaprması ve hızlı vakumlama ile yapışıp kalmaları sonucu motorun hava emişinin büyük bir hızla düştüğü ve çok hızla motordaki güç kaybının başladığı da gözlendi.

Ders alır inşallah

HATAY'da göçmen kuşların geçiş güzergáhında olması nedeniyle yapımı tartışmalara neden olan Antakya Havalimanı konusunda ısrarını sürdüren 2 milletvekili ile Vali Yener Rakıcıoğlu'na ilk yanıt Tarabzon'dan geldi. İstanbul Havayolları'nın Frankfurt seferi için Trabzon'dan 148 yolcusu ile havalanan uçağın motorlarına martı girmesi sonucu tehlike atlatması Hatay'daki havalimanı tartışmalarına yeni boyut kazandırdı. Çevreciler, kuşların göç yolu üzerindeki Antakya Havalimanı konusunda milletvekilleri ile Vali'nin ısrarlı tutumunu anlayamadıklarını söyledi. Havalimanı tartışmalarının artması üzerine Vali Rakıcıoğlu daha önce yaptığı açıklamalarda, bugüne kadar ülkemizde kuş çarpması sonucu uçak düşmediğini öne sürerken, ‘‘Bence bu safsata. Biz her şeyi göze alarak bölge için önem taşıyacak olan havalimanının inşaatını tamamlamak istiyoruz. Ayrıca, kuş göçleri sırasında da havalimanını 20 - 30 gün, bilemediniz iki ay trafiğe kapatma teklifini de götüreceğiz’’ diye çözüm önerisi getirmişti.

ÖLÜMÜNE ISRAR

Havalimanının projelendirilmesi ile birlikte Orman Bakanlığı'nca havalimanının yapılacağı bölgede uzmanlara, 2- 6 Ekim 1999 tarihleri arasında gözlem yaptırıldı. Uzmanların raporunda, Amik Ovası'nın, kuzey- güney yarım küre arasında ilkbahar ve sonbaharda göç eden kartal, pelikan, leylek gibi büyük kuşların göç yolları üzerinde bulunduğunu bildirdi. 4 günlük sürede ovadan geçen, ak pelikan, flamingo, kartal ve leylek başta olmak üzere 10 bin 25 kuş sayıldı. Raporda, buraya havalimanı yapılması halinde uçak kazalarının kaçınılmaz olduğu bildirilirken, Türkiye'de kuş çarpmaları sonucu meydana gelen uçak kazalarının yılda 25 milyon dolarlık zarar yarattığına dikkat çekildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!