Zaferin maliyeti ne olacak?

Güncelleme Tarihi:

Zaferin maliyeti ne olacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2010 14:03

ABD Başkanı Obama Amerikan sağlık sisteminin revize edilmesi yönünde büyük bir zafer kazandı. Ancak zafere giden süreçte toplumdakii Cumhuriyetçi-Demokrat çatışmasını derinleştirerek zarara girmiş oldu.

Haberin Devamı

Karşılığında ödenecek bedel ne olursa olsun, Pazar günü Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen sağlık reformu yasa tasarısı, ABD Başkanı Barack Obama’yı ülkesinin sosyal refah sistemini değiştirmek için bir yol bulmayı başaran bir avuç başkandan biri olarak tarihe geçmesini sağlayacak.

 

Oylamanın yapıldığı Pazar günü bile ikna turlarını sürdüren Obama, federal sağlık ödemelerinin kürtajı karşılamayacağı sözünü vererek kürtaj karşıtı Demokratları sağlık yasası için “evet” oyu vermeye ikna etmeyi başardı.

 

New York Times’da David E. Sanger imzasıyla yayımlanan haber analizde, onaylanan sağlık reformu tasarısının Amerikan sosyal güvenlik ağını temelinden değiştirmek konusunda başarılı olup olamayacağı değerlendirildi.

 

Haberin Devamı

Haber analizde, temel hedefini “değişim” olarak belirleyen Başkan Obama’nın hakkında doğan şüphelere rağmen tasarı sürecinde tüm siyasi sermayesini ortaya koyarak amacına ulaşmayı başardığı belirtildi.

 

Sanger, sağlık reformu tasarısını sosyalizme dönük bir girişim olarak göstermeye çalışan Cumhuriyetçilerin ellerindeki kozlara fazla güvendiğini ifade etti. Bugün Demokratlar milyonlarca kişiye ücretsiz sağlık hizmeti sunulmasını sağlayacak reform tasarısını Kongre’den geçirmeyi başardıkları için üstünlüğü ele geçirdiklerine inanıyor.

 

OBAMA VERDİĞİ SÖZÜ KAYBETTİ

Ancak Sanger’a göre sağlık reformu tartışmaları sırasında Obama çok önemli bir kayıp yaşadı. Bundan bir buçuk yıl kadar önce seçim kampanyası sırasında Washington’ı “partizan” tartışmalardan kurtarıp bütün siyasi grupların katılımıyla rasyonel, tarafsız tartışmaların yaşanacağı bir yer haline getirme sözü vermişti. Sanger, Obama’nın bu yaklaşımın işe yaramayacağı anladığı günden beri stratejisini değiştirdiğine dikkat çekti.

 

Haberin Devamı

Liberal görüşlü siyaset tarihi uzmanı Peter Beinart, “Obama kutuplaşmayı önleyen bir başkan olmayı başaramadı. Hatta toplumda kutuplaşmaya en fazla sebep olan üçüncü başkan gibi görünüyor” dedi. Devlet adamlığı konusunda aldığı bu ders için önemli bir bedel ödeyen Obama, hem sağlık reformu tartışmasını kaybetme sınırına geldi hem de amacına ulaşabilmek için diğer politik önceliklerini askıya almak zorunda kaldı.

 

OLUMSUZ GÖRÜŞ DOĞABİLİR

Eski Başkan George Bush’un siyasi danışmanı Peter Wehner, “Obama kısa vadede güç kazanacak, çünkü 70 yıldan bu yana kimsenin başaramadığı bir işi başardı. Ancak insanların sağlık hizmetleri için ödedikleri vergiler arttıkça ve yasanın kabulü için gösterilen çabalar yolsuzluk gibi görünmeye başladıkça, bu güç silinmeye başlayacak” dedi.

 

Haberin Devamı

Sanger, pek çok kişinin Medicare’le ilgili eleştirilerine ve son üç ayda bu sistemin yeniden yapılandırılmasına yönelik yaşanan derin tartışmalara karşın Kongre’den kimsenin “Medicare kaldırılsın” gibi bir teklif sunmaya cesaret edemediğine dikkat çekti.

 

“Eski Başkanların ve şimdi Obama’nın oynadığı kumar nihayetinde işe yarayacak” diyen yazar, ABD’lilerin geçmişte var olan koşullar dolayısıyla sigorta kapsamına alınamayacaklarını anladıkça sistemde yapılan değişikliklere verdikleri onayın artacağını ifade etti.

 

Sağlık yasasının değiştirilmesiyle ilgili tartışmalar ne kadar uzarsa toplumdaki kutuplaşma da o kadar derinleşecek. Obama konuştukça, Cumhuriyetçi rakipleri statükoyu korumak için ellerinden geleni yapacak. Ancak Cumhuriyetçilerin olumsuz beklentilerinin mi, yoksa Obama’nın evrensel sağlık uygulamalarının mı kazanacağını zaman gösterecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!