Güncelleme Tarihi:
Diyarbakır'da başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), belediyeler ve çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından sosyal, kültürel ve eğitim, alanlarında hazırlanan 18 projeye, AB tarafından yaklaşık 11 milyon 300 bin euro destek verildiği bildirildi. Projelerin bazıları tamamlanırken, diğerleri de bu yıl içinde uygulamaya konulacak.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Proje Birimi yetkilileri, yaptığı açıklamada, Avrupa Komisyonu ve çeşitli fon kuruluşlarına bugüne kadar sundukları toplam 36 projenin 12'sinin onaylandığını, 2'sinin reddedildiğini, 24 projenin ise değerlendirilme aşamasında olduğunu anımsattı. Onaylanan projelerin toplam 10 milyon euro değerinde olduğunu, bunların yüzde 90'ının Avrupa Komisyonu ve diğer kuruluşların hibesiyle hayata geçirildiğini ve geçirileceğini ifade eden yetkililer, onaylanan projelerden Bağlar Belediyesi ile birlikte hazırladıkları “Çocuk Bakıcılığı Projesi”nin tamamlandığını, projeden yararlanan 60 genç kızın istihdam edildiğini belirttiler.
KAPARİ, KIRKOYUN, KENTSEL GELİŞİM
Yetkililer, “Gazi Caddesi Rehabilitasyon ve Çevre Düzenlenme Projesi”, “Yenikapı Sokak Projesi”, “Kaparinin Yaygınlaştırılması Projesi”, “Kırkoyun Kalkınma Projesi” ve 6,5 milyon euroluk ”Kentsel Gelişim Projesi” ile çeşitli küçük projelerin Avrupa Komisyonunca kabul edildiğini kaydederek, projeler arasında istihdam açısından en önemlisinin “Kentsel Gelişim Projesi” olduğunu ve bu projenin tamamlanmasıyla 600 kişinin istihdam edileceğini bildirdiler.
Valilik başta olmak üzere 32 kuruluşun işbirliğiyle Büyükşehir Belediyesinin öncülüğünde yürütülecek “Kentsel Gelişim Projesi” ile göç edenlerin sosyal yaşamlarının, mevcut eğitim ve sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, kentlilik bilincinin oluşturulması ve nitelikli işgücü kapasitesinin artırılmasının hedeflendiğini ifade eden yetkililer, bu projenin Türkiye'de bugüne kadar uygulanan en büyük sosyal proje olduğunu kaydetti. Yetkililer, onaylanan projelerin işsizliğin yoğun ve kalifiye elemanının da az olduğu kente nefes aldıracağını, nitelikli iş gücünün yanında istihdama da büyük katkısının olacağını belirterek, şöyle dediler:
“Kentsel Gelişim Projesi'nden toplam 39 bin 500 kişi yararlanacak. Bu kişilerden 600'ü istihdam edilecek. Onaylanan toplam 12 projeden de toplam 120 bin kişi yararlanacak. 2005 yılında Avrupa Komisyonu verilerine göre, Türkiye'deki belediyeler arasında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, hem Avrupa Komisyonu'na en çok proje sunan belediye, hem de şimdiye kadar en çok projesi kabul edilen belediye olarak ilk sıradadır.”
KÖYLÜLERİN DE YAŞAMI DEĞİŞECEK
AB'nin destek verdiği projeler arasında Bismil ilçesine bağlı Yukarısalat Belde Belediyesince hazırlanan “Alternatif Şeker Bitkisi Stevia Tarımının ve Şekerinin Kullanımının Yaygınlaştırılması ve Ekolojik Şekerli Ürünlerin Elde Edilmesi Projesi” de bulunuyor. Türkiye'de ilk olacağı bildirilen ekolojik şeker üretiminin planlandığı 233 bin euroluk projeden 40 aile yararlanacak.
AB tarafından 250 bin euroluk bütçesi onaylanan “Kırkkoyun Köyü Entegre Kalkınma Projesi” ile de köylülerin sosyal ve ekonomik kazanımları artırılarak yaşam kaliteleri iyileştirilecek. Merkeze bağlı Karacadağ eteklerinde bulunan toplam 250 haneli, 2 bin 500 nüfuslu ve tek geçim kaynağı hayvancılık olan köyde, 50 hanenin hiçbir geçim kaynağı bulunmuyor. Proje kapsamında, araziler taştan temizlenerek yaklaşık 150 dönümlük mera alanı oluşturulacak. Köyde içme suyunu sağlamak için 3 ayrı noktada sondaj yapılarak köyün tüm hanelerine sağlıklı bir şekilde içme suyu temin edilecek. Hayvancılığın desteklenmesi için de köyde hiçbir geliri olmayan 40 haneye toplam bin küçükbaş hayvan dağıtılacak.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin öncülüğünde Silvan Belediyesi ve Güneydoğu Tarımsal Araştırma Derneğinin işbirliğiyle Silvan'ın Karacalar köyünde “Kapari Çiftçiliğinin Özendirilmesi ve Uygulaması Projesi” ile de kapari ekiminin Güneydoğu Anadolu'da yaygınlaştırılması hedefleniyor. Pilot bölge olarak seçilen köyde ilk etapta 100 çiftçi eğitilecek. Daha sonra 10 dönümlük alanda kapari ekimi yapılacak.
TSO'NUN PROJELERİ
DTSO Genel Sekreter Yardımcısı Lezgin Yalçın da son 20-30 yıldır kaybolmaya yüz tutmuş, taş baskı, bakırcılık, gümüş işlemeciliği, ipekli poşu dokumacılığı gibi 5 el sanatının yeniden canlandırılması için “Geleneksel El Sanatlarının Canlandırılması Projesi” için AB'den 410 bin euroluk destek aldıklarını belirterek, halen yürütülen ve Ağustos 2007'de sona erecek projeden toplam 120 kişinin yararlanacağını söyledi.
Diyarbakır'ın Kulp ilçesi ve Ağaçlı beldesinde ipekli dokuma sektörünü geliştirmek, kırsal alanda istihdam ve gelir seviyesinin artırılmasına katkıda bulunmak amacıyla hazırlanan “İpekli Dokumayı Canlandırma ve Destekleme Projesi”nin de AB'den 278 bin euro destek aldığını, 1 Nisanda başlayan proje kapsamında 60 kadının istihdam edileceğini ifade eden Yalçın, projenin 2007'nin Kasım ayında sona ereceğini belirtti.
Yalçın, Diyarbakır Ticaret Borsası ile DTSO'nun ortaklığında hazırlanan “İpek Böcekçiliğini Geliştirme Projesi”nin 210 bin euroluk destek aldığını ve proje kapsamında 30 köyde 800 üreticiye, bin 600 paket ipek böceği tohumu dağıtılacağını belirterek, ”Bu projeden yaklaşık 50 ton yaş koza alımından 600 bin YTL gelir elde edilmesi hedefleniyor. DTSO bugüne kadar 6 projesi için yaklaşık toplam 1 milyon 300 bin euro destek aldı” dedi.
Yalçın, ayrıca, “KOBİ'ler için e-ticaret Projesi”nin, 191 bin 380 avroluk destek aldığını Eylülde bitecek projeden 30 firmadan 60 kişinin yararlanacağını sözlerine ekledi.