Güncelleme Tarihi:
66 km boyu ve 21 km genişliğiyle KKTC büyüklüğünde olan dev bir buzdağı, sahillerine yaklaştığı Arjantin'de korku ve endişe yaratıyor.
Antartika'dan 7 yıl önce kopan dev buzdağı, 1995'te ikiye bölündü. Bu iki parçadan biri olan ve ‘‘B10A’’ adı verilen dev buzdağı, Güney Atlantik Okyanusu'nda saatte 640 metre hızla kuzeye ilerliyor. İkiye bölünmesine ve 7 yıl içinde sürekli erimesine karşın azametinden hiçbir şey kaybetmeyen ve hálá 66 km uzunluğunda ve 21 km genişliğinde olan dev buzdağı, son olarak bir başka akıntıya kapıldı ve Arjantin'e yöneldi.
15 katlı apartman boyunda
Halen Arjantin'in güneydoğu kıyılarından 500 km açıkta seyreden ve 55 metrelik bölümü suyun üzerinde, 274 metrelik bölümü ise suyun altında olan dev buzdağı, bir akıntının etkisiyle yavaş yavaş ilerliyor. Akıntının yön değiştirmesi veya buzdağının yeni bir akıntıya kapılması durumunda bir felaketin meydana gelmesinden korkuluyor. Buzdağının bir kente çarpmasının yaratacağı facianın boyutları tahmin bile edilemiyor.
Tüm umut kırılmasında
Yetkililer, ümitlerini buzdağının sıcak havanın da etkisiyle kısa sürede eriyip kırılmasına bağladılar. Belirli aralıklarla kırılarak bölünen buzdağının erimesinin de hızlanacağını söyleyen Arjantin meteoroloji uzmanları, bu büyüklükte bir buzulun bir limana gelip çarpmasının, dehşet verici bir yıkıma neden olacağı uyarısında bulunuyorlar. Uzmanlar, bölgede seyreden gemilerin de tehlikede olduğuna işaret ediyorlar.
Binlerce kilometre yol aldı
Güney Kutbu'ndan yedi yıl önce kopan dev buzdağı B10A, yıllar içinde binlerce kilometre yol aldı. Buzdağı şimdi, Arjantin'in doğu sahillerinde kuzeye doğru ilerliyor. Arjantinliler, dev buzdağının her hareketini dakikası dakikasına izliyor.
Buzdağları, küresel ısınmanın sonucu
HER yıl güney ve kuzey kutuplarından yüzlerce buzdağı kopuyor. Sadece Kuzey Kutbu'ndan kopan buzdağlarının sayısı 900'e ulaşıyor. Gemiler ve petrol platformları için büyük tehdit oluşturan buzdağlarının hareketleri Norveç benzeri kuzey ülkelerince havadan izleniyor. Bilimadamları, Güney veya Kuzey Kutbu'ndan dev buz parçalarının kopmasını, küresel ısınmaya bağlıyorlar. Bilim adamlarına göre, küresel ısınma sonucu, iklimler altüst oldu, dünyanın çeşitli bölgelerinde kasırgalar, tayfunlar ve seller meydana geldi.