Yüzde 1’le Türkiye vekilliği

Güncelleme Tarihi:

Yüzde 1’le Türkiye vekilliği
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2010 00:00

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ’ın, referandum süresini 120 günden 45 güne indiren yasa değişikliği teklifinin altından, muhalefetin öne sürdüğü gibi erken seçim değil, Anayasa değişikliği paketi çıkacak.

Buna göre AK Parti ve hükümetin ilk hedefi parti kapatmanın önünü kesmek. Ancak bunu sağlayacak tek maddelik düzenlemeye referandumdan “Evet” çıkma olasılığı düşük görüldüğünden, paket geniş kesimlerin desteğini alacak başka değişiklikleri de kapsayacak. Düzenlemenin hedefi ve içeriği şöyle: Şiddete başvurmadığı, şiddeti övmediği sürece parti kapatmanın önünü kesecek bir düzenleme getirilirken, değişikliğin çerçevesini, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve AİHM’nin kararları ile Venedik Kriterleri oluşturacak. Düzenleme ile parti kapatmak yerine suç işleyen üye cezalandırılacak.

Tek madde olmayacak

Tek maddelik düzenlemenin BDP dışında destek bulması, hatta iktidar milletvekillerinin tümünün desteğini alması olası görülmüyor. Düzenlemenin 367’nin altında kabul bulması halinde referandum zorunlu olacak. O zaman da sandıktan “Evet” çıkması zor görülüyor. Anayasaya göre, 330- 367 aralığında oy alarak kabul edilen anayasa değişiklikleri Cumhurbaşkanı onaylasa da referanduma götürülmek zorunda. AK Parti’nin 337, BDP’nin ise 20 milletvekili bulunuyor. Bu yüzden iktidar, sandıkta “evet” denecek bir paketle kamuoyunun önüne çıkacak; kitleleri ilgilendiren düzenlemelere gidecek. İlk hedef kamu görevlileri. Bu kapsamda AB kriterleri açısından da gerekli olan, sendikalarla ilgili anayasa maddeleri değiştirilecek. Hem sendikal haklar için güvence verilecek hem de kamu çalışanlarına grev ve toplu iş sözleşme hakkı tanınacak.

Bireysel başvuru hakkı

Düzenleme için yüzde 10’luk seçim barajı da değerlendirildi. Bu madde ile ilgili olarak kesin karar verilmemiş olmakla birlikte, her partinin TBMM’de temsilinin yolu açılacak. Bu da “Türkiye Milletvekilliği” yolu ile yapılacak. Böylece 550 milletvekilinin 450’si eski sistemle seçilirken, 100’ü partilerin alacağı oy oranına göre dağıtılacak. Örneğin yüzde 1’i aşan parti bir milletvekilliği kazanmış olacak. Paketin kaderi önemli ölçüde muhalefetin tavrına bağlı. Eğer uzlaşma sağlanırsa paket, muhalefetin de talepleri doğrultusunda genişleyecek. İktidarın bu noktada tercihi HSYK ile Anayasa Mahkemesi’nin yapısını düzenlemek olacak. Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkını da getirecek olan düzenleme, mahkemenin üye sayısını artırırken, üyelerin seçim yöntemini de değiştirecek.
? Pakette çocuk istismarının önünü kesecek değişiklikler de söz konusu ve bu düzenleme muhalefetle uzlaşma sağlanmasa da pakete girebilir. Çünkü bu değişikliğin de geniş kesimlerin desteğini alacağı düşünülüyor.

Teklifi haftaya salı komisyonda

? AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ’ın Anayasa değişikliğinde halk oylaması süresini 120 günden 45 güne indiren teklifi, 19 Ocak Salı günü Meclis Anayasa Komisyonu’nda görüşülecek. Bozdağ, bu teklife karşın partilerinde herhangi bir Anayasa paketi hazırlığı olmadığını söyledi. “Muhalefet her şeyde bir keramet arıyor” diyen Bozdağ, bu teklifin bir yıldan önce uygulanamayacağı görüşüne ise katılmadığını belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!