Ergün AYAZ/İZMİT(Kocaeli), (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2006 14:00
İZMİT’te içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla Yap-İşlet-Devret modeliyle yaptırılan ve şu anda haznesinde su kalmayan Yuvacık Barajı'ndan kente su verilememesi nedeniyle kesintiler başladı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili İlyas Şeker, baraja ciddi bir yağmur suyu gelmediği sürece kesintilerin devam edeceğini söyledi.
Kocaeli’nin 25 yıl süreyle su ihtiyacını karşılayacağı belirtilen ve yılda 142 milyon metreküp su alınabileceği ileri sürülen Yuvacık Barajı’nda hiç su kalmadı. Büyükşehir Belediyesi, kentte su kesintisi uygulamaya başladı. Su kesintileri devam edeceğini belirten Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili İlyas Şeker, “Baraja ciddi bir yağmur suyu gelmediği sürece bu kesintiler devam edecek. Bugünden itibaren hava yağmurlu gözüküyor. Kış mevsimine de girdik. Büyük ihtimalle Aralık sonuna kadar bu kesintiler devam edebilir. Aşırı bir yağmur yağarsa ve barajda su seviyesi oluşursa kesintiler otomatikman kalkar” dedi.
HAZNEDE HİÇ SU KALMADI
Yuvacık Barajı’nın haznesinde şu anda hiç su kalmadığını belirten İlyas Şeker, “Günlük dere yataklarından gelen suyu kullanıyoruz. Yaklaşık 100 milyon metreküp civarında su alıyoruz. Ama yağmurlar olmadığı için bu rakam günlük olarak düşüyor. Bizim Kocaeli’nin günlük ihtiyacımız 300 bin ton civarında. 100 bin tonunu Yuvacık Barajı’ndan 100 bin tona yakınını İSKİ ve Gökçedere ile yan kaynaklardan alıyoruz. 100 bin tona yakın da ihtiyacımız var. Bu açığı da su kesintileriyle kapatmaya çalışıyoruz” diye konuştu. Önümüzdeki yıllarda da su sıkıntısı yaşanması halinde Sapanca Gölü’nden su basacaklarını kaydeden İlyas Şeker şunları söyledi:
“İlk etapta kullanabileceğimiz en önemli kaynak Sapanca Gölü’dür. Eğer önümüzdeki günlerde yağmur yağmassa, Sapanca’dan gelen su ön arıtma yapıldıktan sonra kente verilebilir. Ayrıca vatandaşlarımızı da Kurban Bayramı’nda susuz bırakmayacağız. Sapanca gölünden su basmayla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Bu projemiz önümüzdeki Haziran- Temmuz ayında tamamlanmış olacak. Su sıkıntısı yaşadığımız zaman Sapanca’dan su basacağız. Ayrıca bizim yeraltı kayıplarımız da çok fazla. 2004 te bu kayıplar yüzde 70 seviyesindeydi. 2005- 2006 yıllarında yapmış oluduğumuz alt yapı çalışmalarıyla kaçak oranlarını indirmeye çalıştık.”
VATANDAŞ ÇÖZÜM İSTİYOR
Evinde 3 gündür su akmadığını söyleyen işçi emeklisi Nusret Karatlı, “Suların kesik olması nedeniyle perişan olduk. 3 gündür sular akmıyor. Elimizi yüzümüzü yıkayamıyoruz. Parayla su satın alıp evimizin ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bu barajın suyunun bitmesi mümkün değil. Ya istanbul’a açıldı vanalar, ya da birşeyler oldu. Bu barajdaki su nasıl bitti anlamış değiliz” dedi.
Su sorununun biran önce çözümlenmesi gerektiğini söyleyen emekli Mustafa Sevencan da, “Sabahtan beri evime su götürmek için bidonları doldurmayı bekliyorum. Mahallemizde su yok. Belediye Çenesuyu’ndan vatandaşın yararlandığı ücretsiz suyu da kesti. Amaç vatandaşlara paralı suyu satmak. Hükümetimiz yok. Nasıl çözülecek bu su sorunu bilemiyoruz. Yetkililerin bu işe sahip çıkmalarını istiyoruz” diye tepkisini dile getirdi.