Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’da Gençlik Dairesi öz ailelerinde şiddet gören veya sağlıksız bir ortamda büyüyen çocukları mahkeme kararıyla himayesine alıp, bakıcı ailelere veriyor. Bakıcı aile olmak isteyenler ancak farklı aşamalar içeren ve aylar süren sıkı bir prosedürü geçmek zorunda. Köln’de 550 çocuk düzenli olarak bakıcı ailelerin yanında yaşarken, bu bakıcı ailelerden bir tanesini de Hasan (50) ile Fatma K. (43) çifti oluşturuyor. İki yetişkin oğlu bulunan 27 yıllık evli çift 1,5 yaşındaki Yusuf’un bakımını neden üstlendiklerini Hürriyet’e anlattı.
Köln’deki Ford fabrikasında çalışan Hasan K. ile ev hanımı eşi Fatma K., bakıcı aile olmak için 2012 yılında Gençlik Dairesi’ne başvurduklarını, 15 aylık sürecin ardından Yusuf’un ailelerine katıldığını söylediler. Yetimlere sahip çıkmanın dini ve kültürel gereklilik olduğunu belirten Hasan K., bakıcı aile olma serüvenlerini şöyle anlattı: “Eşim ve iki oğlum ile birlikte bakıcı aile olmaya karar verdik. Başvurumuzun ardından büyük faydasını gördüğümüz eğitim seminerlerine katıldık. Bakıcı aile olmanın beraberinde getirdiği tüm ayrıntıları öğrendik. Bir süre sonra Gençlik Dairesi memurları ortamı görmek için evimize gelmeye başladı.”
23 ile 26 yaşında iki oğlu bulunan Fatma K. bakıcı aile adaylarının sabırlı olmaları gerektiğini hatırlatarak, “Öz ailelerinde şiddet gören veya sağlıksız bir ortamda büyüyen çocuklara daha çok ilgi gösterilmesi gerektiği unutulmamalı. Yusuf bizim yanımızda konuşmayı ve yürümeyi öğrendi. Bu bizim için motivasyon oluyor” diye konuştu. Gençlik Dairesi’ne bağlı Köln Çocuk Bakım Merkezi bölge sorumlusu Karin Rashid ise bakıcı aile olmak isteyen Türk ailelerin sayılarının sürekli arttığına dikkat çekerek, bu durumun sevindirici olduğunu vurguladı.