Yürüyüşü Valilik iptal etti

Güncelleme Tarihi:

Yürüyüşü Valilik iptal etti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

Anma toplantılarının en etkilisi Avcılar'daydı. Valilik, E-5 Yan Yol'da insan zinciri oluşturulmasını ve meşaleli mumlu yürüyüşü iptal etti. Bunun yerine depremin tam yıldönümünde Aydoğan Apartmanı'nın boş bıraktığı arsada mumlar yakıldı.

İstanbul’da anma toplantılarının en etkilisi Avcılar'da gerçekleşti.

Sabah başlayan etkinlikler, akşam saatlerinde Deniz Otobüsü İskelesi'nde sürdü. Şehit Mustafa Burcu Parkı ve Deniz Otobüsü İskelesi'nde toplanan yaklaşık 1500 kişi, şiir dinletisi, sinevizyon sunumu, sokak tiyatrosu ve konserlerle saatin 03.02 olmasını bekledi. Duygu Şiir Atölyesi tarafından bir şiir dinletisi sunulurken, Küçükçekmece Halkevi Tiyatrosu bir oyun sergiledi. Ferda Erener ile Grup Buse de konser verdi.

Depremzedeler Derneği'nin siyah tişörtlerle katıldığı etkinliklere vatandaşlar ıslıklar, alkışlar ve otomobil kornalarıyla destek verdiler. Sahil şeridine ambulans, polis otomobilleri ve televizyonların canlı yayın araçları dışında araç sokulmadı.

Valilik ‘‘bitirin’’ dedi

Ancak İstanbul Valiliği, dün 02.45-03.15 saatleri arasında yapılacak meşaleli, mumlu yürüyüşü ve insan zinciri oluşturulmasını iptal etti. İptal kararını, basın mensuplarına Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci açıkladı. Değirmenci, ‘‘İstanbul Valiliği, Emniyet Müdürlüğü'ne gelen yürüyüşü provoke edecek gruplar olduğuna yönelik ‘ciddi duyumlar’ üzerine iptal kararı alındığını bildirdi’’ dedi.

Protestoyla dağıldılar

Yürüyüşün iptal edilmesi üzerine, Deniz Otobüsü İskelesi'nde toplanan grubun bir bölümü depremde yaşamını kaybedenlerin anısına ellerindeki mumları yaktılar ve alandan ayrılırken, mumları Şehit Mustafa Burcu Parkı'nın duvarlarına bıraktılar. Ellerinde meşalelerle meydana girmeye çalışan bir gruba polis müdahale etti ve meşaleleri aldı.

Saat 00.30'da meydanda toplanan halka programın sona erdiği bildirildi. Yürüyüşün neden ertelendiği hakkında bilgilendirilmeyen kalabalık, etkinliklerin kısa sürede bitmesini ıslık ve alkışlarla protesto etti. Meydanda toplananların büyük bölümü, saat 01.15'te dağıldılar.

Saatler 03.02'yi gösterdiğinde, Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci ile yaklaşık 100 kişilik bir grup, 38 kişinin yaşamını yitirdiği 0-1 üzerindeki Aydoğan Apartmanı'nın önünde meşaleler yaktı. Valiliğin etkinlikleri durdumasına rağmen, saat 03.02'de Aydoğan Apartmanı'na gelenler arasında, kardeşi Demir Düzgün'ü burada yitiren Songül Düzgün de yer aldı. Kardeşinin anısına arsaya bir mum diken Songül Düzgün, daha sonra mumu, üzerine toprak atarak söndürdü. Aydoğan Aparmanı'nın yanındaki binada oturan Suzan Uluçay, komşularının ölümüne şahitlik ettiğini ve deprem sonrası psikolojik bozukluklar yaşadığını belirterek, gözyaşlarına boğuldu.

Bir çok televizyon kanalı da Aydoğan Aparmanı'nın önünden canlı yayın yaptı.

Süleyman ARAT - Levent ARSLAN - Mürteza AKKAYA- Tamer YÜKSEL- Ergün ÇOLAKOĞLU- Serkan AKKOÇ- Selamet ÖZ- Abdullah DEMİR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!