Yürürlüğe girer girmez ihlal edildi

Güncelleme Tarihi:

Yürürlüğe girer girmez ihlal edildi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2011 13:51

Avrupa’nın en geniş Müslüman nüfusuna sahip ülkesi Fransa’da bugünden itibaren kamu içinde yüzü tamamen kapatan başörtülerinin kullanılması yasak olacak. Toplum içinde kendisini şimdiden dışlanmış hisseden Müslümanların protesto tehditlerine rağmen bu adımın atılması, Fransa’da kutuplaşmanın artacağının işareti olarak görülüyor.

Haberin Devamı

           

KENZA DRIDER YASAK DİNLEMEDİ, TRENE BÖYLE BİNDİ / FOTO GALERİ

 

MÜSLÜMAN KADINLARIN KULLANDIĞI ÖRTÜLER/GRAFİK HABER

 

Avrupa genelinde bir ilk olacak bu sert yasa, yürürlüğe konar konmaz Avignonlu bir genç kadın tarafından ihlal edildi.

 

Fransa’nın küçük, peçeli kadınlar topluluğunun basındaki sembolü haline gelen 32 yaşındaki Kenza Drider, Paris’e giden trene binmeden önce gazetecilere yaptığı açıklamada “Bir televizyon programına davet edildim, o yüzden gidiyorum. Bugün yasağın uygulanacağı ilk gün olduğunu da sonradan fark ettim” dedi.

 

Haberin Devamı

Dört çocuk annesi gönüllü işçi Drider, “Bu yasa benim Avrupalılık haklarımı ihlal ediyor. Seyahat özgürlüğüm ve din özgürlüğüm ihlal ediliyor” dedi.

 

İKİ PEÇELİ PROTESTOCU TUTUKLANDI

Paris’te Notre Dame Katedrali’nin önünde düzenlenen bir protestoda ise peçeli iki kadın gözaltına alındı. Kadınların tutuklanma gerekçesinin peçe takmaları değil, izinsiz gösteriye katılmaları olduğu belirtildi.

 

Polis sözcüsü Alexis Marsan, “Bugün kadınlar peçe taktıkları için değil bir gösteri yapmadan önce bunu duyurmalarını gerektiren yasaya uymadıkları için tutuklandılar” dedi. İnsan hakları örgütleri, daha önce, Paris’te düzenleyecekleri gösterilerle yasağı protesto edeceklerini duyurmuştu.

 

Öte yandan işadamı ve aktivist Rachid Nekkaz, AFP’ye yaptığı açıklamada, peçeli bir kadın arkadaşıyla birlikte Elysee Sarayı’nın önünde gözaltına alındıklarını açıkladı.

 

“Peçe için para cezası ödemek istedik ama polis ceza yazmak istemedi” dedi. Nekkaz örtüleri yüzünden para cezasına çarptırılan kişilerin cezalarının ödenmesi için 2 milyon euroluk bir fon oluşturdu.

 

POLİS: YETKİMİZ YOK

Bu arada, Fransa polisi başörtülerini kadınların kafalarından çıkarma konusunda kendilerine bir yetki verilmediği için yasayı uygulamalarının imkansız olacağından ve özellikle göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı, tansiyonu yüksek mahallelerde direnişle karşılaşacaklarından endişe duyuyor.

 

Fransa’nın Inter radyosuna konuşan Yerel Komiserler Sendikası Başkan Yardımcısı Manuel Roux, “Bu yasayı uygulamak fazlasıyla zor olacak ve çok nadiren uygulanabilecek” dedi.

 

Polisin de yasayı uygulamak için hevesli davranacağının söz konusu olmadığını belirten Roux, devriye görevlilerinin peçeli kadınlarla karşılaşmaları durumda yasayı kendilerine açıklayacağını ve yüzlerindeki örtüleri açmaya ikna etmeye çalışacağını söyledi.

 

Roux, “Eğer reddederlerse, o zaman işler karışır. Kendilerini zorlayacak yetkim yok. Erkeklerin gururlu davrandığı, hassas bölgelerde, peçeli bir kadına dikkat edeceğimize inanamıyorum” dedi.

 

Haberin Devamı

MÜSLÜMANLAR ZATEN HUZURSUZ

Yasanın yürürlüğe girişinin zamanlaması da tartışmalı. Fransa’nın Müslüman azınlığıyla devlet arasındaki ilişkiler bu aralar bir hayli gergin. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, aşırı sağa kayan seçmenin oylarını toplamak için Müslümanları yaftalamakla suçlanıyor.

 

Fransız yetkililer Fransa’daki 4-6 milyon civarındaki Müslüman’dan sadece 2 bin civarında kadının yüzünü tamamen kapatan başörtüleri kullandığını tahmin ediyor.

 

Ancak birçok Müslüman ve insan hakları gözlemcisi sağcı Sarkozy’i, göçmen karşıtı seçmenlere “İslam’ın Fransız kültürünü tehdit ettiği korkunuzu paylaşıyorum” mesajı vermek için zayıf grupları hedef almakla suçluyor.

 

Haberin Devamı

Cumartesi günü polis, 19’u peçeli kadınlar olmak üzere, Paris’te yasayı protesto 59 kişiyi tutukladı. Belçika ve İngiltere’de de protestolara katılmak için yola çıkan iki kişi gözaltına alındı.

 

BABALARI VE KOCALARI HEDEFLİYOR

Yasaya göre peçesini kaldırarak kimlik kontrolünden geçmeyi kabul etmeyen herkes karakola götürülebiliyor. Karakolda polisler, söz konusu kişiyi, para cezası tehditleriyle, peçesini açmaya ikna etmeye çalışıyor. Kamu içine peçeyle çıkmakta ısrar eden bir kadına 150 euro ceza veriliyor, ve yeniden eğitim derslerine gönderiliyor.

 

Birisini “tehdit, şiddet, kısıtlama, güç istismarı ya da cinsiyet gerekçesiyle” yüzünü kapatmaya zorlamakla suçlu bulunanlar daha da ağır cezalarla karşı karşıya kalabiliyor. Yasanın, kadınları peçe takmaya zorlayan babaları, kocaları ve dini liderleri hedef alan bu maddesi gereği söz konusu suçlar özel ya da kamusal alanda işlediğinde, failler 30 bin euro ve hapiste bir yıla kadar cezayla karşı karşıya kalabiliyor.

 

Haberin Devamı

Belçika parlamentosu da benzer bir yasayı onayladı ancak henüz yürürlüğe koymadı. Hollanda’da aşırı sağcı liderler benzer bir yasak önerisinde bulunurken İtalya’da da aşırı sağcı Kuzey Ligi, Fransa modeli benzeri bir yasak için lobi çalışmalarını sürdürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!