Yurttan domuz gribi manzaraları

Güncelleme Tarihi:

Yurttan domuz gribi manzaraları
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2009 13:20

Tüm dünyada domuz gribi endişesinin yaşandığı bu günlerde, herkes domuz gribinin ne olduğunu, nasıl yayıldığını ve korunma yöntemlerini öğrenmeye çalışıyor. Ve, ilk kez dört gün önce domuz gribi teşhisiyle gözlem altında tutulan aileden sonra, Sağlık Bakanlığı “184 SABİM” hattını açtı. Virüsün ortaya çıktığı son 4 günde 184 numaralı hattı tam 6 bin kişi aradı ve virüsle ilgili sorularına cevap bulmaya çalıştı. Dün akşam da Bursa Şehir merkezinde görülen bir yavru yaban domuzu paniğe neden oldu. Ve bakın domuz gribinden korunmak için nasıl bir önlem alındı;

Haberin Devamı

YURTTAN DOMUZ GRİBİ MANZARALARI

Bursa şehir merkezinde görülen yavru yaban domuzu paniğe neden oldu. Çocuklar, kovalayıp sopayla başına vurdukları yavru domuzu, boynuna ip geçirerek bir otoparkın demirlerine bağladı. Belediyede nöbetçi veteriner hekim olmadığı için olay yerine zabıta ekibi çağrıldı. Ancak bu sürede yavru domuz başına aldığı sopa darbelerinin etkisiyle telef oldu. 2 saat sonra gelen zabıta ekibi, hiçbir önlem almadan yavru domuzun leşini naylona sararak aracın arkasına koyup götürdü.

Merkez Osmangazi İlçesi'nin en yoğun semtlerinden biri olan Darmstad Caddesi üzerinde dün akşam bir yavru yaban domuzu görüldü. Yavru domuzu fark eden madde bağımlısı çocuklar, kovalamaya başladı ve kıstırarak, kafasına ellerine geçirdikleri sopalarla vurdu. Başına aldığı sopa darbeleriyle yere düşen yavru domuzun boynuna ip geçiren çocuklar, hayvanı bir otoparkın demirlerine bağladı.

TELEF OLDU

Çevredeki vatandaşlar, çocuklar tarafından bağlanan hayvanın yavru bir domuz olduğunu görünce durumu 155 Polis İmdat telefonuna bildirdi. Kısa sürede olay yerine gelen polis ekipleri, meraklı kalabalığı yavru domuzun çevresinden uzaklaştırdıktan sonra, Büyükşehir Belediyesi Veteriner Müdürlüğü’ne haber verdi. Ancak nöbetçi veteriner hekim olmadığı için olay yerine zabıta ekipleri gönderildi. Bu sırada kafasına aldığı sopa darbeleriyle yaralanan yavru domuz telef oldu.

NAYLONA SARIP GÖTÜRDÜLER

Yaklaşık 2 saat sonra olay yerine gelen zabıtalar, yavru yaban domuzununun yaşayıp yaşamadığını ayaklarıyla vurarak kontrol ettikten sonra, çocukların boynuna bağladığı ipin ucundan turarak havaya kaldırıp, yanlarında getirdikleri naylona sararak, geldikleri resmi aracın arkasına koydu. Bu sırada gazetecilerin ‘Domuz gribi’ tehlikesine karşı neden güvenlik önlemi almadınız. Bu hata değil mi?’ sorusuna karşılık, zabıta görevlileri, “Evet ama yapacak bir şey yok. İmkanımız bu kadar. Nöbetçi veteriner hekim yok” cevabını vererek domuzla birlikte ayrıldılar.

Uludağ'ın eteklerinden kente indiği sanılan yavru domuzun, Büyükşehir Belediyesi Veteriner Müdürlüğü’nde bugün incelemeye alınacağı bildirildi.

Haberin Devamı

DOMUZ GRİBİ İÇİN İLK 4 GÜNDE 6 BİN KİŞİ ARADI / ANKA

Haberin Devamı

Dünyayı kasıp kavuran domuz gribi virüsü Türkiye’de de endişe yarattı. Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi hattı olan “184 SABİM” virüsü merak edenlerin akınına uğradı. Virüsün ortaya çıktığı son 4 günde 184 numaralı hattı 6 bin kişi aradı ve virüsle ilgili sorularına cevap bulmaya çalıştı.

Dünyadaki ‘domuz gribi’ Türkiye’yi de alarma geçirdi. İlk günden bu yana en üst düzeyde tedbir alan Sağlık Bakanlığı, 184 numaralı hattı ile domuz gribinde merak edilenleri yanıtlamaya çalıştı. Son olarak Amsterdam’dan gelen bir yolcu ve annesi ile Türkiye’ye de giriş yapan domuz gribi Türkiye’de de endişe yarattı ve virüsün dünyada görüldüğü son 4 gün içinde Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi’nin 184 SABİM hattına 6 bin soru yöneltildi.

Haberin Devamı

YAŞLI ÇİFTÇİ TEYZENİN YABAN DOMUZU ENDİŞESİ

SABİM Sorumlusu Mine Tuncel, kuş gribi ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı’nda olduğu gibi domuz gribi konusunda da 184 hattının alt yapısının vatandaşı bilgilendirmek üzere güçlendirildiğini söyledi. Hattın 24 saat hizmet verdiğini belirten Tuncel, “184’e genellikle domuz gribinin belirtileri neler ve nasıl korunabilirim? Şeklinde sorular geldi. İlerleyen günlerde arayanların sayısı oldukça düştü. Çünkü yeterli bilgilendirme yapılıyor” dedi. Halkta artık farkındalığın oluştuğunu kaydeden Tuncel, virüs Türkiye’ye girdikten sonra dahi çok fazla arayan olmadığını, bunun ise Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile bilim adamlarının sürekli bilgilendirme yapmasından kaynaklandığını ifade etti. Tuncel, yaşlı çiftçi bir teyzenin de bu hattı arayarak, tarlasındaki yaban domuzlarını sorduğunu söyledi.

İşte 184’e gelen sorulardan bazıları:

Haberin Devamı

-Domuz gribinin belirtileri nelerdir?

-Nasıl korunabilirim?

-Yurt dışından kargo getiriyoruz. Domuz gribi bize de bulaşır mı?

-Tarlama yaban domuzları girdi. Ne yapacağım? Hastalık bana da bulaşır mı? Tarlalara giren domuz sürülerinden sonra bu ürünler yenir mi?

-Domuz gribi ile ilgili bir ilaç var mı?

-Hastalık domuz eti yendiği zaman bulaşıyor mu?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!