Yurtdışından elektronik alışverişi rehberi

Güncelleme Tarihi:

Yurtdışından elektronik alışverişi rehberi
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 28, 2011 00:00

Bayramda pek çok kişi yurtdışına çıkacak ve yine bol bol alışveriş yapılacak. Peki elektronik cihazlar açısından bakınca yurtdışından alışveriş yapmak ne kadar mantıklı?

Haberin Devamı

Ülkemizdeki vergilerin yüksek oluşu, çoğu kullanıcıyı dizüstü PC ya da telefon gibi taşınabilir elektronik cihazları yurtdışından almaya itiyor. Bazı koşullar altında yurtdışından alışveriş yapmak çok karlı olabilirken, bazen de astarı yüzünden pahalıya gelebiliyor. Ülkemizden vereceğiniz siparişlerde amazon.com ve ebay.com, en sorunsuz ve güvenilir siteler arasında. Özellikle kitap ya da CD gibi ürünlere ait siparişleriniz, sorunsuzca adresinize ulaşıyor. Öte yandan ürün ve kargo bedeli toplamı 75 Euro’dan fazlaysa ürünler gümrüğe takılabilir ve başınızı ağrıtabilir. Elektronik cihazlar açısından baktığımızda 75 Euro’nun çok kolay aşılacak bir sınır olduğu aşikar. Gümrüğe takılan bir ürünü almak için toplamda ödediğiniz para, ürünün ülkemizdeki satış fiyatının üzerinde olabilir.

AMAN DÄ°KKAT

Haberin Devamı

- Öncelikle yurtdışındayken satın almayı düşündüğünüz ürünün ülkemizdeki fiyatını öğrenin. Aradaki fiyat farkı azsa, ülkemizden alışveriş yapmak her zaman avantajlı.
- Her ne kadar üreticiler uluslararası garanti sunsa da, arıza durumunda sıkıntı olması muhtemel. Diyelim ki yurtdışından satın aldığınız video kamera bozuldu ve ülkemizdeki servise yolladınız. Servis, seri numarasından ürünü yurtdışından aldığınızı belirleyip sizi garanti kapsamına almayabilir, tamir için yüksek bedeller isteyebilir ya da uzun süre bekletebilir.
- Kredi kartınız genellikle yurtdışında geçerlidir. Kredi kartınızı yurtdışında kullandıktan sonra bankanız sizi cep telefonunuzdan arayıp durumu haber verecektir. Eğer bu telefona onay veremezseniz, kredi kartınız bloke edilebilir. Tekrar açtırmak için bankanızı telefonla aramanız yeterli.
- Çoğu ülkede değişen vergi oranları bulunur ve bu vergiler fiyat etiketlerinde görünmeyebilir. Etikette gördüğünüz fiyatın, kasada ödeyeceğiniz fiyattan farkını araştırın.
- Yurtdışından satın aldığınız elektronik ürüne bağlı bazı bölgesel uyum sorunlar çıkabilir. Başta voltaj problemi olan bu sorunlardan bazılarının çözümü varsa da bazıları ürünün niteliğine göre baş ağrıtıcı olabilir.
- Yurtdışından satın aldığınız cep telefonunu adınıza kaydettirmeniz gerek. Bunun için pasaportunuz ve yurtdışından aldığınız telefonla GSM operatörünüze ait maÄŸazaya giderek kayıt iÅŸlemini kolayca yapabilirsiniz. Fakat iki yıl boyunca yurtdışından baÅŸka telefon getiremeyeceÄŸinizi bilmelisiniz.Â
- Yurtdışındaki bir maÄŸazada ya da internet sitesinde gördüğünüz düşük fiyatlı ürünlerde Refurbished ibaresi varsa dikkatli olun. Bu ibare, ürünün daha önce arızalı olduÄŸu için üreticisine yollandığını ve tamir görerek tekrar satışa çıktığını gösterir. Refurbished ürünler için verilen garanti süresi daha kısa olabilir. Ayrıca kutusu açılmış ya da satıldıktan sonra beÄŸenilmeyip iade edilerek tekrar satışa çıkan ürünler de Refurbished sınıfında etiketlenebilir.Â
- Alışveriş yaptığınız mağazanın vitrininde ‘Tax Free’ etiketi bulunuyorsa, turist olduğunuzu kasada belirtin ve vergi iadesi için form isteyin. Bu formla satın aldığınız ürünü havalimanında ilgili ‘Tax Free’ bölümüne götürürseniz, ürün için ödediğiniz vergiyi geri alabilirsiniz. Fakat bu işlemler için havalimanına erken gelmenizde fayda var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!