Yurtbank davasında dört tahliye

Güncelleme Tarihi:

Yurtbank davasında dört tahliye
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2001 00:00



''Teşekkül oluşturarak Yurtbank'ın içini usulsüz kredilerle boşalttıkları ve mudileri dolandırdıkları'' iddia edilen, bankanın eski sahibi Ali Avni Balkaner'in de aralarında bulunduğu 30 sanığın yargılandığı davanın üçüncü duruşması yapıldı. Hakim, dört sanığın tahliyesine karar verdi.

İstanbul 5 No'lu DGM'de görülen ancak bu mahkeme salonunun küçük olması nedeniyle 1 No'lu DGM'de yapılan duruşmaya, Kartal Özel Tip Cezaevi'nde tutuklu bulunan Ali Avni Balkaner, Engin Aras, Bayram Eser, Süleyman Ekiz, Mustafa Nihat Yurdakök, Özcan Kaşlıoğlu ve Murat Yanık ile tutuksuz sanıklar Kamuran Altıner, Ömer Yüksel, Recep Saymaz, Serdar Suphi Özer ve Nurettin Dede katıldı.

TANIKLARIN İFADESİ

Duruşmada tanık olarak dinlenen Yurtbank Merkez Şubesi Şef Yardımcısı Zeynep Varol, bankaya el konulmasının ardından sözlü talimatlar üzerine bankanın yetkili kişilerine, 'off shore' hesaplarından ödeme yapıldığını söyledi.

İstanbul 5 No'lu DGM'de görülen duruşmada, Yurtbank Merkez Şubesi Müdürü Metin Ataseven ile aynı şubede şef yardımcısı Zeynep Varol tanık olarak dinlendi.

Varol ifadesinde, ''Bankaya 22 Aralık 1999 tarihinde el konulmasının ardından, verilen sözlü talimatlar ile bankanın yetkili kişilerine 'off shore' hesaplarından ödeme yapıldı'' dedi.

Bu işlemlerin resmiyete dökülmediğini, daha sonra bunlarla ilgili tutanak tutulduğunu belirten Varol, işlemin yasal olduğunu da savundu.

Müdür Metin Ataseven de, sözlü talimatlar ile yapılan ödemelerden sonra belge alınamayacağına kanaat getirildiği takdirde tutanak tutulduğunu, bunun bir bankacılık kuralı olduğunu söyledi.

Daha sonra diyecekleri sorulan yedi mudi de, ellerindeki paraları devlet güvencesindeki Yurtbank'a yatırdıklarını, bankaya el konulmasının ardından paraları geri alamadıklarını belirterek, banka yöneticilerinden şikayetçi olduklarını bildirdiler.

''SİZDEN BAŞKA SIĞINACAK LİMANIM YOK''

Duruşmada söz alan Ali Avni Balkaner, ''Ben tüyü bitmemiş yetimin hakkına tecavüz eden bir kişi olarak gösterildim. Ekonomik krizin nedeni değil, kurbanıyız'' dedi.

Yurtbank'ı özelleştirmeden almadığını, tek şubeli bir banka iken 30 şubeli bir banka haline getirdiğini, 20 çalışan sayısını 600'e çıkardığını kaydeden Balkaner, ''Bankanın içini boşaltmadığım gibi doldurdum'' iddiasında bulundu.

Balkaner, iki büyük depremin faaliyet alanları olan inşaat ve emlak sektörüne darbe vurduğunu, bu yüzden verilen kredilerin geri dönmediğini ifade ederek, bankaya el konulmadan önce gayrımenkul ortaklığının yüzde 51'ini mali yapının güçlenmesi için bankaya devrettiğini söyledi.

''Banka sahipliğim benim için sonun başlangıcı oldu'' diyen Balkaner, bütün servetini kaybettiğini öne sürdü.

Balkaner sözlerini, ''Mahkemenizden şerefimi, haysiyetimi geri vermesini istiyorum. Sizden başka sığınacak limanım yok'' şeklinde bitirdi.

DÖRT TAHLİYE

Tutuklu sanık avukatları söz alarak, müvekkillerinin üzerine atılı suçu işlemediklerini öne sürerek, tahliye talebinde bulundular.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Bayram Eser, Murat Yanık, Engin Aras ve Nihat Yurdakök'ün tahliyesine karar verdi. Ali Avni Balkaner, Süleyman Ekiz ve Özcan Kaşlıoğlu'nun tutukluluk halinin devamı yönündekarar alan mahkeme heyeti, duruşmayı eksikliklerin giderilmesi amacıyla erteledi.

İDDİANAMEDEN

Davanın, İstanbul DGM Cumhuriyet savcıları Turan Çolakkadı ve Muzaffer Yalçın tarafından hazırlanan 57 sayfalık iddianamesinde, sanıkların işledikleri suçlar, ''Cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak'', ''Nitelikli dolandırıcılık'', ''Nitelikli dolandırıcılık suçuna fer'i iştirak'' ve ''Teşekkül mensuplarına yardım etmek'' olarak sıralandı.

718 kişinin ''müşteki'' sıfatıyla yer aldığı iddianamede, suç tarihinde Yurtbank A.Ş. ve Yurt Security Off Shore Ltd. Şti'nin sahibi olan Ali Avni Balkaner'in, iki bin 158.5 ile 5 bin 395 yıl, Yurtbank Yönetim Kurulu üyeleri Engin Aras, Bayram Eser, Süleyman Ekiz ve Ahmet Uğur Balkaner ile Yurt Security Off Shore'nin hissedarları Mustafa Nihat Yurdakök, Ali Bülent Okandar, Özcan Kaşlıoğlu, Haluk Onaran, Birgül Özmen, Cansel Nazire Erdoğan ve Tülin Türkgüngör, Yurt Security Off Shore'nin Müdürü Cantürk Dedeoğlu ve Yurtbank Genel Müdür Yardımcısı Murat Yanık'ın, 2 bin 158 yıl ile 5 bin 394'er yıl arasında ağır hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

İddianamede, bankanın yönetim kurulu üyeleri Ömer Yüksel ve Metin Aytaç ile Genel Müdür Yardımcısı Nejat Köknar'ın 4 ile 9'ar yıl, bankadan usulsüz krediler alarak bunların Balkaner'e dönüşüne aracılık eden şirket yöneticileri Ahmet Erdal Eke, Kamuran Altıner, Mehmet Seyfullah Arıkan, Melek Akgül, Tacettin Yılmaztürk, Serdar Suphi Özer ve Ayşe Erol'un 1.5 ile 3.5'ar yıl, Bülent Ün, Recep Saymaz, Turan Ün,Bahtiyar Özer, Muzaffer Hakan Balkaner ile Nurettin Dede'nin de 6 ay ile 1'er yıl arasında ağır hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor.

GÖSTERİLER

Bu arada duruşma öncesi İstanbul DGM önünde toplanan bir grup banka mudisi, ''Tantan, Türkiye seninle gurur duyuyor'' ve ''Kahrolsun hortumcular'' yazılı dövizler açtı.

Türk bayrağı taşıyan grup, ''Hükümet uyuma hırsızı koruma'' şeklinde slogan attı ve cezaevinden getirilen Yurtbank davası sanıklarını protesto etti. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!