Yurtbank davası açıldı

Güncelleme Tarihi:

Yurtbank davası açıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2001 00:00

İstanbul DGM Cumhuriyet Savcılığı, 2.5 aydır yürütülen soruşturma sonucu Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilen Yurtbank'la ilgili davayı açtı.

Davanın iddianamesinde, bankanın eski sahibi Ali Avni Balkaner'in, ''Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak'' ve ''Banka yoluyla dolandırıcılık'' suçundan 2456 yıl 7 ay ile 6471 yıl arasında ağır hapis ve edindiği haksız menfaatin 2 katı ağır para cezasına çarptırılması istendi.

İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin tarafından verilen bilgiye göre, Yurtbank'ın sahipleri ve bazı yöneticileri hakkında, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ile Yurt Ticaret ve Kredi Bankası A.Ş vekillerinin başvuruları üzerine, Cumhuriyet Savcıları Muzaffer Yalçın ve Turan Çolakkadı tarafından yapılan hazırlık tahkikatı tamamlandı.

Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2000/2272 hazırlık sayılı iddianamesi ile İstanbul DGM'de kamu davası açıldığı belirtilerek, hazırlık tahkikatında toplanan delillere göre, bankanın eski sahibi Ali Avni Balkaner'in, TCK.'nın ''Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak ve bu teşekkülde yönetici olmak'' suçunu düzenleyen 313/1 ve 4, ''Banka yoluyla dolandırıcılık'' suçunu düzenleyen 504/3'ncü maddesine göre cazalandırılması istendi.

Davanın iddianamesinde müşteki sayısının 718 olduğu belirtilerek, Ali Avni Balkaner'e verilecek cezanın bu sayının bir fazlasının uygulanarak verilmesi öngörüldü.

Buna göre, iddianamede Balkaner hakkında, üzerine atılı suçlardan toplam en az 2456 yıl, en fazla 6471 yıl ağır hapis cezası isteniyor.

Balkaner'in, haksız edindiği paranın 2 misli ağır para cezasına çarptırılması da öngörülüyor.

Diğer sanıklar

İddianamede, diğer tutuklu sanıklar Murat Yanık, Engin Aras, BayramEser, Süleyman Ekiz ve tutuksuz sanık Ahmet Uğur Balkaner'in de, ''cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak'' ve ''banka yoluyla dolandırıcılık'' suçlarından, yine müşteki sayısından bir fazlası uygulanarak 2157'şer yıldan 5033'er yıla kadar ağır hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor.

Tutuklu sanıklar Mustafa Nihat Yurdakök, Özcan Kaşlıoğlu ile tutuksuz yargılanan Cantürk Dedeoğlu, Ali Bülent Okandar, Haluk Onaran, Birgül Özmen, Cansel Nezire Erdoğan ve Tülin Türkgüngör'ün de,aynı suçlardan müşteki adedine göre toplam 2154 yıldan 5026'şar yıla kadar ağır hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

Ömer Yüksel, Metin Aytaç ve Nejat Köknarer'in de ''cürüm işlemek için oluşturulan teşekküle üye olmak'' ve ''banka yoluyla dolandırıcılık suçlarından, 3 yıldan 7'şer yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, Ahmet Erdal Eke, Kamuran Altıner, Seyfullah Arıkan, Melek Akgül, Tacettin Yılmaztürk, Serdar Suphi Özer ve Ayşe Erol'un da, sadece ''banka yoluyla dolandırıcılık suçuna iştirak''ten 1 yıldan 2.5'ar yıla kadar ağır hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor.

Diğer sanıklar Bülent Ün, Recep Saymaz, Turan Ün, Bahtiyar Özer, Muzaffer Hakan Balkaner ile Nurettin Dede'nin de, ''teşekkül üyelerineyardım ve yataklık etmek'' suçundan 6 aydan 1'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

Davanın görülmesine, önümüzdeki günlerde İstanbul DGM'de başlanacak.

Yurtbank iddianamesi
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!