Yurt genelinde kanser taraması şart

Güncelleme Tarihi:

Yurt genelinde kanser taraması şart
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2011 14:22

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nejat Özgül, kanserin, dünyada en sık öldüren 2. hastalık olduğunu belirterek, “Ancak, 2015'te en çok öldüren hastalık olacak” dedi.

Özgül, Tekirdağ 2. Kısım Devlet Hastanesi'ndeki Sağlık İl Müdürlüğü Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi'nin (KETEM) açılış törenine katıldı. Özgül, yaptığı açılış konuşmasında, Türkiye'de her ilde en az 1 adet olmak üzere toplamda 123 KETEM'in bulunduğunu bildirdi.

Tekirdağ KETEM'in çok iyi çalıştığını anlatan Özgül, KETEM'lerin insanlar için çok önemli olduğunu söyledi.
Özgül, şöyle konuştu:

“Kanser, dünyada en sık öldüren 2. hastalık ancak, 2015'te en çok öldüren hastalık olacak. Yılda 150 bin kanser vakası var. Türkiye'de eğer erken tarama yapmazsak ve kanseri oluşturan bazı şeyleri engellemezsek 2030'a geldiğimizde yılda 400 bine yakın kanser vakamız olacak. Şu anda yılda 2,5 milyar dolar kanser için ilaç parası olarak harcıyoruz. Eğer bir şey yapmazsak, 2030'a geldiğimizde 10 milyar dolar harcıyor olacağız.”

Türkiye'de, 2 yıl önce kanserle ilgili bir araştırmada bulunduklarını anlatan Özgül, şu bilgileri aktardı:

“Araştırmada, vatandaşa 'sizin için en önemli hastalık ne?' sorusunu sorduk. Halkın yüzde 98'i 'kanser' cevabını verdi. Bunun üzerine 'kanseri engellemek için ne yapmalıyız?' diye sorduk. Ancak sadece yüzde 2'si doğru cevabı verdi. Yani, kanserin çok önemli bir hastalık olduğunun herkes bilincinde ama ne yapması gerektiğini bilmiyor.”

En önemli neden sigara

Türkiye genelinde, yılda 100 bin kişinin sigaradan öldüğünü bildiren Özgül, kansere neden olan bir çok etkenin bulunduğunu ancak en önemli nedeninin sigara olduğunu söyledi. Kanserle mücadele için herkesin desteğini beklediğini anlatan Özgül, şunları kaydetti:

“Beslenme, çevresel faktörler, radyasyon, güneş ışınları, alkol bunların hepsi kanser yapıyor ama en önemli neden sigara. Sigaradan dost olmaz. Bununla mücadelemizi kazanmak zorundayız. Eğer biz sigarayla mücadelemizi kazanamazsak kanser mücadelemizi kaybederiz. İl mücadelemiz ise taramalar. Eminim, 5 yıl içinde Tekirdağ'da taranmamış kadın kalmayacak. Bir kadın meme kanseri olduğunda tedbirlerimizi yükseltmemiz lazım.”

Konuşmanın ardından, Özgül, Tekirdağ Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Kocakundakçı, Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç ile Sağlık İl Müdürü Mehtap Şen KETEM'in açılışını yaptı. Açılışın ardından, Özgül ve beraberindekiler KETEM'i gezerek incelemelerde bulundular.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!