Yuntdağı rüzgar santrali üretime başladı

Güncelleme Tarihi:

Yuntdağı rüzgar santrali üretime başladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2008 15:33

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, rüzgar enerjisi konusunda yapılan çalışmaların “devrim” niteliğinde olduğunu belirterek, “Rüzgardaki bu hızlı gelişmeler bizi mutlu ediyor” dedi.

Dost Enerji'nin iştiraki olan Innores tarafından İzmir Bergama Yuntdağı'nda kurulan Türkiye'nin en yüksek kapasiteli rüzgar enerjisi santrali Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler'in katıldığı bir törenle açıldı.

Güler, törende yaptığı konuşmada, rüzgarın bütün uygarlıklar döneminde estiğini ancak şimdi bunun enerjiye dönüştüğünü söyledi.
Rüzgarın enerjiye dönüştürülmesi noktasında yapılan çalışmaların kolay olmadığını anlatan Güler, “rüzgarda kurulu gücü 17 megavattan bu
senenin sonunda 474 megavata çıkarmak çok da kolay değil” dedi.

Yuntdağı'nda kurulan santralin aynı zamanda bir “Yuntdağı efsanesi” olduğunu belirten Güler, dağa türbin parçalarını, kuleleri, kanatçıkları çıkarmanın kolay olmadığını yapılan çalışmaların bir mühendislik harikası olduğunu kaydetti.

Rüzgar, su jeotermal konusunda yaptıkları çalışmalarla büyük ilerlemeler kaydettiklerini anlatan Güler, “rüzgarı, suyu, jeotermali zapt ettik. Bundan sonraki hedef güneşi yere indirmek. Böylelikle enerjide kurtuluş savaşını başarıyla sürdürüyoruz. Bu ülkemize sağlayacağı katkının yanı sıra diğer ülkelere de örnek olacak “diye konuştu.

Türkiye'de rüzgar sisteminin oturduğunu, pervaneler döndükçe bunun darphane gibi para bastığını işaret eden Güler, “Türkiye'de rüzgar ve güneşteki potansiyelin tamamının kullanılması durumunda İran'dan doğal gaz gelecek mi? Gelmeyecek mi? şeklinde bir beklenti kalmayacak” dedi.

-SIRADA JES VE GES VAR-

Türkiye'nin jeotermal anlamında da çok zengin olduğunu hatırlatan Güler, istikbalin derinlerde olduğunu, kendilerinin de sondaj makinaları geliştirerek, bu enerjiyi daha çok yaygınlaştıracaklarını ifade etti.

Bakan Güler, rüzgar enerjisi santrallerinden (RES) sonra jeotermal enerji santrali (JES), ondan sonra güneş enerjisi santrallerinin (GES) geleceğini söyledi.
Konuşmasının ardından gazetecilerin soruları üzerine Güler, rüzgardaki hızlı gelişmenin kendilerini mutlu ettiğini, yasal anlamda bunu düzenlemek için mimari ve alt yapıyı kurduklarını anlatarak, şunları kaydetti.

“Şimdi peş peşe buna yetişmeye çalışıyoruz. Geçtiğimiz haftalarda Manisa'da açtık. Bandırma'da, Çanakkale'de olanlar var. Bunlar çok süratli devreye gidiyor. Bu aynı zamanda özellikle petrol fiyatlarının yükseldiği ve küresel ısınmanın da olduğu günümüzde oldukça önemli. Çevre dostu yatırımlarla yerli kaynaklarımızı ortaya koyuyoruz. Bu da başka ülkelere örnek olacak. Türkiye'de üreten bambaşka bir döneme giriyoruz.”

IRAK'TA PETROL ARAMA ÇALIŞMALARI

Irak'ta petrol arama çalışmalarına ilişkin bir soru üzerine Güler, 2009 yılının Irak'ta ve Karadeniz'de sondaj yılı olacağını söyledi. Irak'ta petrol arama çalışmalarının TPAO'nun da davet edildiğini hatırlatan Güler, Türkiye'nin enerji yatırımlarının da öne çıkacağını söyledi.

Öte yandan Enerji Bakanı Güler, santralin açılışı nedeniyle dün akşam İzmir Swiss Oteli'nde verilen yemekte yaptığı konuşmada da bir yıl gibi kısa sürede gerçekleşen yatırımın Türkiye'nin şu anda en büyük rüzgar tesisi olduğunu söyledi
Bakan Güler, “türbin imalatını da yaparsak bu bizim için kaymaklı baklava olur” dedi.

EPDK BAŞKANI KÖKTAŞ

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş da bugün, Türkiye'de her ay yeni bir rüzgar santralinin açılışının yapıldığını belirterek, sadece bu yıl 12 adet santralin devreye alınacağını ve böylece rüzgar kurulu gücünün 500 megavata yaklaşacağını bildirdi.

Böylece her yıl yaklaşık 1 milyar 633 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üretileceğini işaret eden Köktaş, bu kaynaklarla da yaklaşık 6,5 milyon konutun elektrik ihtiyacının karşılanacağını kaydetti. Köktaş, şöyle devam etti:
“Çok değil bundan 8-10 yıl öncesinde, yurdumuzda dört bir tarafında dönen türbinler sayesinde dağ başlarında esen rüzgarların Türkiye elektrik enerjisi kurulu gücüne katkı yapacağını söyleyenlere tebessümle bakılıyordu. Bu işe emek ve para harcayanlar adeta akılları bir uçurtma gibi yel değirmenlerine takılmış modern Don Kişotlar olarak görülüyordu. İşte o Don Kişotlar yani yatırımcı Türk özel sektörümüz bugün hayalleri gerçek kılıp büyük eserlere imza atmaktadır.' '
Yatırımlarının özel sektör tarafından gerçekleşmesinin önemini vurgulayan Köktaş, artık sırada yatırımcılara yeni ufuklar açmanın olduğunu söyledi. Köktaş, bu kapsamda Trakya bölgesindeki rüzgar potansiyelinden Türkiye'de bağlantı kapasitesinin üzerinde kalan miktarın, yeni hatları tesis etmek suretiyle Yunanistan'a satılabileceğini söyledi.

EPDK Başkanı, aynı şekilde Hatay bölgesindeki potansiyelinde Suriye ile birlikte değerlendirilebileceğini ifade etti.

DOST ENERJİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI

Dost Enerji Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Akpınar da yaptıkları yatırım hakkında bilgi verirken bu yatırımın kendileri için önemli bir tecrübe olacağını söyledi.

Dost Enerjinin hayata geçirdiği Yuntdağı projesinin yanı sıra Çeşme yolu üzerindeki Zeytinler mevki Kocadağ'da da 15 megavatlık rüzgar enerjisi santrali yatırımının devam ettiğini anlatan Akpınar, Kocadağ RES içinde altı adet her biri 2,5 megava kapasiteli türbinlerin kullanılacağını bildirdi.

Dost Enerji'nin 6 ayrı bölgede lisans başvurusu yaptığı hatırlatan Akpınar, bu başvurunun toplam gücünün yaklaşık 230 megavat olduğunu ifade etti.
Bergama Belediye Başkanı Raşit Ülper de bölgede esen rüzgarın artık sadece serinletmekle kalmayacağını, aynı zamanda ülke ekonomisine maddi ve manevi katkı sağlayacağını söyledi.

YUNTDAĞI SANTRALİ

İzmir Bergama'da kurulan Yuntdağı RES'in toplam kurulu gücü 42,5 megavat düzeyinde. Rüzgar enerjisinin toplam kurulu gücün 333 megavat olduğu Türkiye'de Yuntdağı RES bugüne kadar kurulan en yüksek kapasiteli rüzgar enerjisi santrali olma özelliğini taşıyor.

Alman Nordex firması tarafından üretilen ve her biri 2,5 megavat kapasiteli 17 adet türbin ile gerçekleştirilen yatırımın toplam tutarı ise 52 milyon avro oldu. Proje yıllık 113 bin ton karbondioksit salımını engelliyor.

Açılışa Enerji Bakanı Hilmi Güler'in yanı sıra Elektrik Üretim A. Ş Genel Müdürü Sefer Bütün, MTA Genel Müdürü Mehmet Üzmez ve Türk Haya
Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Temel Kotil, DHMİ Genel Müdürü Orhan
Birdal İzmir Valisi Cahit Kıraç katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!