Güncelleme Tarihi:
Suriye’ye karşı muhtemel müdahalede Türkiye’nin rolü konusunda Yunan medyasında birbirinden farklı yorumlar yapıldı. Kathimerini gazetesi “Ankara’nın Suriye’deki krize siyasi açıdan fazlasıyla karışması nedeniyle, Türkiye’deki askeri üslerin ve geçişlerin kullanılması konusunda tereddüt ediliyor” derken, Ta Nea gazetesi şu yorumu yaptı: “Suriye’ye müdahale yapılırsa Türkiye en önemli oyunculardan biri olacak. Bazı bilgiler, müdahalenin komutasının bile Türkiye’ye verilebileceği şeklinde. Ürdün’de büyük bir gizlilik içinde ABD, İngiltere, Fransa, İtalya, Almanya, Kanada, Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye’nin temsilcilerinin katıldığı gayrı resmi bir savaş konseyi toplandı.” |
Yunan Kathimerini gazetesinin manşetten duyurduğu habere göre, ABD, Suriye’ye karşı uluslararası bir müdahale halinde savaş gemileri ile savaş uçaklarının geçişleri ve Girit’teki Sudas ile Mora Yarımadası’ndaki Kalamata askeri üslerin kullanımı için Yunanistan’dan katkıda bulunmasını istedi.
Yunanistan’dan geçecek savaş uçakları ile savaş gemileri için “geçiş koridorlarının” bile belirlendiğini yazan Kathimerini, Atina’nın müttefiklerine, “Muhtemel askeri operasyonlarda fiilen yer almamakla (askeri güç) birlikte NATO anlaşmalarından kaynaklanan yükümlülüklerini harfiyen yerine getireceğini” duyurduğunu yazdı.
Gazete, Güneydoğu Akdeniz’de müttefik savaş gemileri sayısının sürekli artmasını ise “Suriye için karar verildi” şeklide değerlendirdi.
Ancak, Yunan Genelkurmay Başkanlığı kaynakları, Atina Haber Ajansı’na (ANA) ABD’den resmi ya da gayrı resmi herhangi bir talep gelmediğini söyledi.
RUM YÖNETİMİ ALARMDA
Operasyonda Kıbrıs’taki iki İngiliz üssünün kullanılacağı haberleri Kıbrıs Rum yönetimini alarma geçirdi. Krizin Lübnan’a da sıçrayacağını öngören Rumlar, hem Suriye hem de Lübnan’dan Batılı ülke vatandaşlarının tahliyesi için hazırlıkları başladı.
Rum Savunma Bakanı Fotis Fotiu, İngiliz medyasında yer alan Ada’daki İngiliz hava üssü Ağrotur’a savaş uçağı takviyesi yapıldığı haberleriyle ilgili, “Bize henüz bilgilendirme yapılmadı ancak gelişmeleri yakından takip ediyoruz” dedi.
TAHLİYEDE ÖNCELİK AB VATANDAŞLARI
Rum Dışişleri Bakanlığı müsteşarlarından Stavros Avgoustines ise muhtemel bir krizde Suriye ve Lübnan’dan AB üyesi ya da üçüncü ülke vatandaşlarının tahliyesi için hazır olduklarını açıkladı. Suriye krizi başladığı günden itibaren uluslararası bir tahliye için çalıştıklarını belirten Rum yetkili, “Farklı tahliye senaryolarına göre, çalışmalarımız sürüyor” dedi.
İNGİLTERE’NİN İKİ ÜSSÜ VAR
İngiltere’nin Kıbrıs’ta Ağratur ve Dikelya olmak üzere iki üssü bulunuyor. Ağrotur’da hava üssü, Dikelya’da ise, İngiliz donanmasına bağlı savaş gemileri yer alıyor. İki üs aynı zamanda İngiltere’nin Ortadoğu’daki en büyük dinleme merkezine de ev sahipliği yapıyor. İngiltere'nin barış zamanlarında iki üste 3500 askeri bulunuyor.
Kıbrıs Rum yönetimi, İsrail ordusunun 2006’da Hizbullah ile çatışmalar nedeniyle Lübnan’ın başkenti Beyrut’u abluka altına alması sırasında Batılı ülke vatandaşlarının tahliyesinde merkez olarak kullanılmıştı. Rumların Larnaka limanı ile Baf kentindeki Andreas Papandreu askeri üssü Lübnan krizinde Fransa ve ABD'nin kullanımına açılmıştı.
İNGİLTERE PARLAMENTOSU OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR
Öte yandan şu an yaz tatilinde olan İngiltere Parlamentosu'nun Suriye gündemiyle perşembe günü acil bir toplantı gerçekleştireceği bildirildi.
Başbakanlık'tan yapılan açıklamada David Cameron'ın, 2 Eylül'e kadar tatilleri devam eden Avam Kamarası üyelerini başkente çağırdığı belirtilerek, "Hükümet bir önerge sunacak ve bir oylama yapılacak" denildi.
Dün de Cameron ailesiyle Cornwall'da yaptığı tatili kısa keserek Londra'ya dönme kararı almıştı.