Güncelleme Tarihi:
YUNANÄ°STAN BORÇ KRÄ°ZÄ°NDE MERAK EDÄ°LENLER Â
AB SADECE YUNANİSTAN'I DEĞİL EUROYU DA KURTARDI
YUNANÄ°STAN TÃœRK PÄ°YASALARINI DA ETKÄ°LEDÄ°
Hollanda gazetesi De Telegraaf tarafından yapılan bir anketin sonuçları, Yunanistan'ın euro bölgesinden çıkarılmasını isteyenler arasında Hollandalıların da olduğunu ortaya çıkardı.
Toplam 5 bin 300 kişinin katılımıyla gerçekleşen ankette, yüzde 92 gibi büyük bir kısım Yunanistan'ın euro bölgesin terk etmesi gerektiğini söyledi. Bu anketin sonuçlarının geçtiğimiz günlerde Bild am Sonntag tarafından Almanya'da yapılan ankete benzerlik göstermesi, Yunanistan'ın durumunu daha da tartışmalı hale getirdi.
Almanların yaptığı ankette de katılımcıların yüzde 53'ü, Yunanistan'ın euro bölgesinden çıkması yönünde fikir belirtmiÅŸti.Â
YAYGINLAÅžABÄ°LÄ°R ENDÄ°ÅžESÄ°Â
Almanya başta olmak üzere bazı ülkeler, söz konusu ülkeye yapılacak bir yardımının benzerinin borç krizi yaşaması muhtemel diğer ülkeler tarafından da talep edileceğini düşünüyor. Portekiz, İspanya ve İrlanda yüksek bütçe açıkları nedeniyle bu ülkeler arasında gösteriliyor.
Son finansal krizle ortaya çıkan resesyonun, Avrupa'nın büyük ekonomilerini de daraltması, bu ülkelerin vatandaşlarının dış ülkelere yapılacak yardımlara soğuk bakmasına neden oluyor.
Toplamda 300 milyar euroya yaklaşan borcu ve yüksek bütçe açığı olan Yunanistan'ın, borçlarının finansmanında sorun yaşaması küresel piyasaları endişeye sürüklemişti. Artan endişeyi ortadan kaldırmak için Pazartesi günü bir araya gelen euro bölgesini oluşturun 16 ülkenin maliye bakanı, Yunanistan'ın bütçe açığını azaltması için kemer sıkma önlemlerini artırmasını istemişti.
Ancak piyasalar, yeni önlemlerde çok ülkeye kredi yardımı çıkacağı beklentisi hâkimdi.
Yunanistan'ın bütçesi hakkında şeffaf bilgilendirme yapmaması ve bu sayede Avrupa Birliği (AB) normlarını sağladığını göstererek harcamalarına devam etmesi, borç krizinin ortaya çıkmasında önemli rol oynamıştı. Ortaya çıkan son kanıtlar, ABD'nin büyük bankalarından Goldman Sachs'ın da yaptığı döviz takası işlemleri ile Yunanistan'a bu konuda yardımcı olduğunu da gösterdi.
EURODAN ÇIKILSIN
De Telegraaf tarafından yapılan anketin bir diğer önemli sonucu ise, bu ülke vatandaşlarının yüzde 90'ının, Hollanda ve Almanya'nın euro kullanmayı bırakıp eski para birimlerine dönmeleri istemeleri oldu.
Bununla birlikte katılımcıların yüzde 60'ı da, Yunanistan'daki gelişmelerin, bu ülkenin tahvillerini alan bankalara problem yaratarak yeni bir krize neden olacağı görüşünü de belirtti.