Yunanistan çıkmaza girdi

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan çıkmaza girdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2010 10:22

Avrupa'dan talep ettiği düşük faizli kredi talebi reddedilen borç yükü altındaki Yunanistan iyice çıkmaza girdi.

Haberin Devamı

BLOOMBERG: Trichet’nin düşük faizli krediyi reddetmesiyle Yunanistan’la ilgili açmaz daha da derinleşti      

Avrupa’nın, borç yükü altındaki Yunanistan’a verilecek muhtemel yardımla ilgili içinde olduğu açmaz, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet’nin, Atina’nın istediği düşük faizli kredi olanaklarına “hayır” demesiyle daha da büyüdü.

Trichet’nin daha sıkı koşullar altında anlaşma teklif etmesi ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in borç sınırlarını aşan ülkelere yaptırım uygulanması talebi, Yunanistan’ın 25-26 Mart’ta yapılacak zirveden eli boş döneceğine işaret ediyor. Bu durum Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’yu IMF’ye yöneltebilir.

Trichet, dün Brüksel’de bir araya geldiği bir grup milletvekiline “Herhangi bir sübvansiyon ya da taviz olmamalı” dedi. Merkel ise Berlin’de yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği liderlerinin Yunanistan’a uygulanacak yardım konusunda “kesin bir karara” varmalarına gerek olmadığını söyledi.

THE NEW YORK TIMES: Netanyahu Kudüs yerleşimleri konusunda sert konuştu 

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Kudüs’teki Yahudi yerleşimlerinin durdurulması konusunda Obama yönetiminin yoğun baskısı altında olmasına rağmen Pazartesi yaptığı konuşmada Amerikalıların taleplerine kolay kolay teslim olmayacağını gösterdi.

İsrail yanlısı bir lobi grubunda yaptığı konuşmada Netanyahu, İsrail’in ABD’yle son dönemde yaşadığı gerginliğin kaynağı olan Kudüs’teki yerleşimleri durdurmayı düşünmediğinin altını çizdi. New york Times, Netanyahu’nun Beyaz Saray’ın İsrail’in barış sürecine engel olduğu yönündeki görüşüne karşı çıktığını yazdı. Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi’nde konuşan Netanyahu, “Yahudi toplumu 3 bin yıldır Kudüs’te inşaat yaptı, bugün de yapıyor. Kudüs bizim yerleşimimiz değil, başkentimizdir” dedi.

Netanyahu toplantıdan önce Hillary Clinton’la 75 dakikalık bir görüşme yaptı. Daha sonra Başkan Yardımcısı Joe Biden’la görüşen Clinton’ın Salı günü de Başkan Barack Obama’yla bir araya gelmesi bekleniyor.

THE GUARDIAN: Google Çin’le yaşanan sansür tartışmasında resti çekti

Pekin’le iki aydır yaşanmakta olan internet özgürlüğü ve korsan saldırısı tartışmalarının ardından Google, dün gece Çin’deki arama motorunu kapattı. Çin’deki Google kullanıcıları Hong Kong’daki işlemcilere yönlendiriliyor.

Guardian, Çinli yetkililerin internet devinin bu kararında “tamamıyla hatalı” olduğunu ve Çin piyasasına girerken kabul ettiği anlaşmaları ihlal ettiğini söyledi.

Google’ın kararıyla, her ne kadar Çinli kullanıcılar devletin filtreleme mekanizmasından ötürü bazı hassas konularda yaptıkları aramalarda bütün sonuçlara ulaşamasalar da Google, Pekin’in otosansür zorunluluklarından kurtulmuş oldu.

THE JERUSALEM POST: İsrail ordusu “karşı-Goldstone Raporu”nu hazırladı

Haberin Devamı

Savaş suçu iddialarına karşı hazırlanan 1000 sayfalık rapor şu an hukuki inceleme altında.

Jerusalem Post’un haberine göre İsrail ordusu Goldstone Komisyonu’nun iddialarına cevap vermek için hazırladığı 1000 sayfalık raporunu tamamladı. Şu an hukukçuların ve hükümet yetkililerinin raporun askeri belge ya da kamu diplomasisi belgesi değil hukuk belgesi gibi görünmesi için son düzeltmeleri yaptıkları bildirildi.

Bir diplomasi yetkilisi raporun ordu tarafından yazıldığını ve askeri tonunun çok güçlü olduğunu, dolayısıyla temizlenmeye ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Konseyi’nden hukukçuların incelemekte olduğu belgenin ne zaman piyasaya çıkacağı belli değil.

BBC: Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, hezimetin ardından kabineyi yeniledi

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, partisinin bölgesel seçimlerde aldığı ağır yenilginin ardından kabinesinde bir yenileme yaptı.

BBC, Çalışma Bakanı Xavier Darcos’un yerine Bütçe Bakanı Eric Woerth’in geçtiğini bildirdi. Woerth’in boşluğu ise François Baroin tarafından doldurulacak.Seçimlerde Sarkozy’nin merkez sağ partisi UMP, Fransa ve Korsika’daki toplam 22 bölgenin sadece birinde kazanabildi. Sarkozy halkın çok yoğrun destek vermediği reform paketinin uygulanma hızının düşürülebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

CNN: Fildişi ticaretini yeniden açma teklifi reddedildi

Çevreciler, Tanzanya ve Zambia’nın ellerindeki stokları eritmek için fildişi ticaretine geçici olarak yeniden izin verilmesi yönündeki tekliflerinin reddedilmesini memnuniyetle karşıladı.

CNN’in haberine göre, 175 ülkelik Tehlike Altındaki Türlerin Uluslararası Ticareti Konvansiyonu’nun (CITES) Pazartesi günü Katar’ın başkenti Doha’da yaptığı oylamadan hayır kararı çıktı. Kararda en çok fillerin kaçak olarak avlanma ihtimalinin etkili olduğu belirtildi.

İki Afrika ülkesinin filleri “yok olma tehlikesi altındaki hayvanlar” listesinden çıkarıp hayvanların diğer vücut parçalarının ticaretine de izin verilmesi teklifi de reddedildi.

Haberin Devamı

FINANCIAL TIMES: Barroso, Yunanistan konusunda dayanışma istedi

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Berlin’in Yunanistan için hazırlanan erken kurtarma planına muhalefetini eleştirdi. Barroso döviz ve tahvil piyasalarına daha fazla zarar verilmesini önlemek için planın bu hafta sonuçlandırılmasını istedi.

Barroso borç pençesi altındaki Atina hükümetine verilecek mali desteğin mekanizmasının bir an önce belirlenmesi yönünde çağrı yaptı ancak Almanya olmadan planın işlemeyeceği konusunda uyardı.

Financial Times’a verdiği röportajda Barroso, Berlin’in iç muhalefetin üstesinden gelip Yunanistan’a verilecek Euro Bölgesi destekli mali pakete yeşil ışık yakacağına inandığını söyledi. Barroso, Euro Bölgesi’nin kuruluşundan beri yaşanan en büyük mali krize bir cevap verme çabalarının parçası olarak, IMF’nin Yunanistan’a vereceği desteğe sıcak baktığını söyledi.

Haberin Devamı

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!