Güncelleme Tarihi:
İspanya’nın kredi notunun AA+’dan, AA’ya indirilmesi, kurumun Yunanistan ve Portekiz’in kredi notunu indirmesinin ardından geldi ve Madrid hükümetinin borç krizinin yayılmasını engelleme girişimlerine büyük bir darbe indirdi.
Finans piyasalarında borç krizinin yayılacağına yönelik endişeler devam ederken, yatırımcılar not indiriminin ardından ellerindeki İspanya tahvillerini satmaya başladı. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) Başkanı Angel Gurria, borç krizini Ebola virüsüyle kıyasladı.
Gurria, Bloomberg haber ajansına yaptığı değerlendirmede, “Borç krizinin yayılma tehlikesinden bahsetmiyoruz. Kriz kıta geneline yayılmaya başladı bile. Sorun tıpkı Ebola gibi. Virüsü kaptığınızı öğrendikten sonra, hayatta kalmak için bacağınızı kesmek zorundasınız” dedi.
S&P’nin açıklaması, İspanya tahvillerini ve borsasını vurdu. İspanya’nın 10 yıllık tahvillerinin getirisi yüzde 4.1’ye yükseldi.
EKONOMİSTLER UMUTLU
Avrupa’nın en büyük ekonomilerinden biri olan İspanya, yüksek bütçe açığı ve artan ülke borcundan dolayı uluslararası piyasalarda artan bir baskıyla karşı karşıya olsa da ekonomistler, ülkenin Yunanistan gibi bir kurtarma paketine ihtiyaç duymayacağını söylüyor.
ABD merkezli Brown Brothers Harriman bankasının kıdemli döviz analisti Win Thin, “İspanya, Yunanistan ve Portekiz ile kıyaslandığında, gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) açısından bu iki ülkeyi beşe katlayacak büyüklükte” dedi.
İtalyan UniCredit bankasının ekonomistlerinden Tullia Bucco ise, “Diğer ülkelerin kredi notları da indirildiğinde bu hamle bizi şaşırtmadı. Ancak İspanya şu anda zayıf bir ekonomik iyileşmeyle birlikte, mali durumunu sağlamlaştırması adına ciddi bir baskıyla karşı karşıya kalacak” dedi.
Bununla birlikte, İspanya’nın bütçe açığı artsa da, ülkenin borcu diğerlerine kıyasla daha düşük seviyelerde bulunuyor.
Uluslararası Para Fonu (IMF), İspanya’nın kamu borcunun GSYİH’ye oranının bu yıl yüzde 67’ye ulaşmasını bekliyor.
YETKİLİLER İKNA TURUNDA
Avrupa Birliği’nden yetkililer ise, kıta genelindeki borç sorununun daha da ileriye gitmesini engellemek için Almanya Başbakanı Angela Merkel’i ikna etmeye çalıştı.
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet ve IMF Başbakanı Dominique Strauss Kahn, Atina hükümetine bu yıl için sağlanacak 45 milyar euroluk anlaşmanın şartları konusunda Berlin hükümetiyle temaslarını sürdürdü.
Kahn güveni yeniden tesis etmenin çok önemli olduğunu belirtirken, “Eğer hızlı ilerlenirse sorunun çözüleceğine inanıyorum. Ancak bunu Yunanistan’da düzeltmezsek AB açısından birçok sonucu olur” diye konuştu.