Yunan-PKK savaşı

Güncelleme Tarihi:

Yunan-PKK savaşı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

Apo'nun yakalanması üzerine çılgına dönen PKK'lılar Avrupa'daki Yunan elçiliklerine karşı saldırıya geçti. Çok sayıda elçilik işgal edildi ve rehineler alındı. Bunun üzerine Yunanistan eylemlerin derhal kesilmesi için PKK'ya ültimatom verdi ve misilleme olarak 30 militanı tutukladı.

Bölücübaşının yakalanması üzerine çılgına dönen PKK yandaşları, Avrupa'nın dört bir yanında Yunanistan'ın dış temsilciliklerine saldırmaya başladılar. Apo'nun artık Türkiye'nin elinde olduğu öğrenen ve dün sabah saatlerinde Viyana'dan Londra'ya, Moskova'dan Kopenhag'a kadar bütün merkezlerde harekete geçen Kürtler, Yunan elçiliklerini işgal edip çok sayıda rehine aldılar. Bunun üzerine alarma geçen Yunanistan, PKK'ya ültimatom vererek elçilik eylemlerini dün saat 12.00'ye kadar sona erdirmesi için süre tanıdı. PKK militanları bu uyarıları dikkate almayınca, Yunanistan 30 militanı tutukladı. İşgal eylemleri nedeniyle Yunanistan Cumhurbaşkanı Kostis Stefanopulos, Avusturya ziyaretini yarıda keserek bu sabah erkenden ülkeine dönme kararı aldı. Yunanistan Dışişleri Bakanı Teodoros Pangalos bölücü örgütün işgal eylemlerini şiddetle kınadığını belirterek, ‘‘PKK liderleri tarafından Yunan hedeflerine karşı yürütülen bu operasyonların hemen durdurulması ve Yunanistan'a ait temsilciliklerden derhal uzaklaşılması gerektiğini açık ve kesin bir şekilde söylüyorum. Aksi halde Yunanistan içinde ve dışında büyük bir operasyon gerçekleştirilecektir’’ dedi. Viyana'da Yunanistan Büyükelçisi ve 8 yaşındaki çocuğunun rehin alınmasını ''Canavarlık'' olarak niteleyen Pangalos, Yunanistan'ın bu kişilere yanıtının sert olacağı uyarısında bulundu.

PATLAMAYA HAZIR OLUN

Öte yandan, PKK'nın merkez komite üyesi Nizamettin Taş, ayaklanma çağrısı yaptı ve ‘‘Düşmanın kalbinde patlamaya hazır olun’’ dedi. PKK'nın silahlı kanadı ARGK'nın sözde komutanlarından ‘‘Botan’’ kod adlı Nizamettin Taş, Med TV'ye yaptığı açıklamada, Öcalan'ın Kenya'dan Türkiye'ye götürülmesini, uluslararası komplonun devamı olarak nitelerken, uluslararası demokratik kamuoyunun devreye girmesini istedi. PKK merkez komitesi, gelişmeler üzerine yaptığı açıklamada, ‘‘Dünyanın her tarafında Kürdistan halkı tamamen hayati olan bu durum karşısında son derece duyarlı ve hazırlıklı olmalı, hiç kimse kendi başına hiçbirşey yapmamalı ve daha sonra vereceğimiz haber ve yapacağımız çağrılar beklenmelidir’’ dedi. Örgüt tabanının kendisine zarar verecek eylemlere kalkışmaması istenen açıklamada, ‘‘Hiç kimse kendini yakacak, zarar verecek eylemlere yönelmemeli. Buna karşılık düşmana yönelecek eylemler yapılabilir’’ denildi.

Kaya: Eylem bitsin

Apo'nun yakalanmasıyla birlikte bölücü cephede ilk çatlak belirtileri kendini göstermeye başladı. PKK yandaşları Avrupa'nın dört bir yanında Yunan temsilcilerine karşı savaş açarken, sözde Kürt Parlamentosu'nun başkanı Yaşar Kaya, eylemlerin sona erdirilmesi çağrısında bulundu. Yunanistan'ın PKK'ya karşı misilleme tehdidi nedeniyle apar topar Atina'ya giden Yaşar Kaya, dün düzenlediği basın toplantısında, ‘‘Bütün örgütlerimize çağrıda bulunarak Avrupa'daki Yunan temsilciliklerini boşaltmalarını istedik’’ dedi.

Elçiliklere saldırıyorlar

PKK, Apo'nun yakalanmasından sonra Yunanistan'a neredeyse savaş ilan etti. Yunanistan'la ilgili her yere saldıran PKK'lılar, İsveç'in başkenti Stockholm'deki Yunan Elçiliği'ni de bastılar. PKK yanlılarını dağıtmak isteyen İsveç polisi protestocuların üzerine kurt köpeğini salmak zorunda kaldı. Hollanda'da Lahey'deki Yunan Elçiliği'ni basan PKK militanları polisle çatışmaya girdi. Elindeki sopasıyla Hollanda polisinin üzerine yürüyüp, vurmak isteyen PKK yanlısı daha sonra tutuklandı.

Bölücüler dehşet içinde

Bebek katili Abdullah Öcalan'ın yakalanması örgüt üzerinde tam bir şok ve dehşet havası yarattı. Bölücü terör örgütünün sözde siyasi kanadı ‘ERNK’ temsilcisi Şemse Kılıç, sabaha karşı yaptığı açıklamada, Öcalan'ın Kenya'daki Yunanistan Büyükelçiliği'nden alınarak, bilmedikleri bir yere götürüldüğünü söyledi. Kılıç, bölücü örgütün yayın organı olarak bilinen MED TV'de, ‘‘Şu andaki gelişmeleri bilmiyoruz. Bir bekleyiş içerisindeyiz. Kendisiyle beraber olan ben ve 3 arkadaşım da talebimize rağmen, götürülmedik. Hayatından endişe ediyoruz. Son günlerde Bülent Ecevit'in (neredeyse yakalayacağız) demesiyle götürüleceği yer Türkiye de olabilir’’ dedi. Bölücü örgütün sözde ‘merkez komitesinden’ yapılan açıklamada ise Öcalan'ın bir süredir Kenya'daki Yunanistan Büyükelçiliği'nde bulunduğu ve önceki akşam TSİ 18.00 sıralarında Kenya Hükümeti yetkilileri tarafından Yunanistan Büyükelçiliği'nden alınarak, götürüldüğü kaydedildi. Bölücübaşının Türkiye'nin eline geçtiği anlaşıldıktan sonra PKK Merkez Komitesi'nden yapılan açıklamada, Öcalan'ın şahsında Kürt halkı üzerinde aylardan bu yana süren komplonun sabaha karşı saat 03.00'de Ankara'ya uzandığı belirtilerek tehditte bulunuldu.

Atina'yı krize 4 Yunanlı sürükledi

Yunanistan'ı PKK ve Öcalan krizine iktidardaki Sosyalist Pasok partisinden üç milletvekiliyle Yunan ordusundan emekli olan bir amiral sürükledi. Krizde en önemli rolü emekli amiral Antonis Naksakis oynadı. Yunan Adalet Bakanı Evangelos Yannopulos'un dün ilk kez yaptığı açıklamaya göre, Naksakis, 12 gün önce Öcalan'ı gizlice Atina'ya getirdi ve Atina'nın sahil semti Nea Makri'deki villasında ağırladı. Naksakis'in bütün ısrarına rağmen Dışişleri Bakanı Teodoros Pangalos, Öcalan'la görüşmedi. Sonunda Öcalan'a derhal Yunanistan'ı terk etmesi için ültimatom verildi ve Kenya'ya gitmesi için yardım edildi. Yunanistan'ı Öcalan krizine sürükleyen ikinci Yunanlı ise Pasok Milletvekili Kostas Baduvas oldu. 4 yıl önce Bekaa Vadisi'ne giderek Öcalan'la görüşenlerin başında Baduvas vardı. Öcalan, Suriye'den ayrılırken siyasi sığınma hakkı verilmesi için Hükümete baskı başlattı. Öcalan‘ın Yunanistan’a davet edilmesi için Yunan Parlamentosu'nda açılan imza kampanyasına da öncülük etti. Krizin üçüncü ve dördüncü mimarları olan Pasok'lu Kpirus'la, Papatemelis de Öcalan‘a siyasi sığınma hakkı tanınması için hükümete ağır baskı yaptılar ve parlamentodaki imza kampanyasında önemli rol oynadılar. Bu dört Yunanlı dün yine sahnedeydi. Aniden Atina‘ya gelen Sözde Kürt Parlamentosu'nun Başkanı Yaşar Kaya‘yla birlikte Atina'da ortak bir basın toplantısı düzenlediler ve Simitis Hükümeti'ni istifaya çağırdılar.

PKK'cı Yunanlı amiral

Apo'yu villasında ağırlayan emekli Yunanlı Amiral Antonis Naksasis, bölücülerin önceki gün Atina'da yaptığı gösteri sırasında ön saflardaydı. Naksasis, üzerine benzin dökerek kendisini yakan PKK militanı için yardım çağrısında bulunuyordu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!