Güncelleme Tarihi:
Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde Adli Yargı Hâkim ve Cumhuriyet Savcıları ile İdari Yargı Hâkimleri Kura Töreni’ne katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, özetle şu mesajları verdi:
HİYERARŞİ TARTIŞMALARI
“Yüksek yargı kurumlarımız arasında son dönemde hem kendilerini yıpratan hem de vatandaşlarımızın adalete olan güvenini ve inancını sarsan bazı müessif tartışmalara şahit oluyoruz. Bu konuda taraf değil hakem mevkinde bulunduğumuz çeşitli vesilelerle açıkladık. Bu tavrımızı halen muhafaza ediyoruz ve edeceğiz. Yürütmenin başı ve yasama organındaki en büyük gruba sahip partinin genel başkanı sıfatıyla bize düşen yüksek yargı kurumaları arasındaki tartışmalarda taraf olmak değil sorunu çözecek mekanizmaları işletmektir. Siyaset müessesinin emanetini taşıdığı, millete karşı görevi Meclis’te nümayiş yapmak, mahkeme önünde eylem yapmak asla değildir. Kanun yapıcı konumunun hakkını vermektir. Yargıya dair hemen her tartışmada belli çevreler tarafından hemen sokağın adres gösterilmesi siyaset kurumunun asli görevini inkâr etmek demektir. Biz ülkenin ve milletin meselesi gibi yargıdaki sıkıntıları çözmenin de görevimiz olduğunun bilinciyle hareket ediyoruz. Yüksek yargı kurumlarımızın Anayasa’da belirtilen görev tanımları, sınırları ve onlara yüklenen misyonlar konusunda bir belirsizlik söz konusudur. Esasen bu kurumlarımız arasında eskiden beri bir hiyerarşi tartışması yaşandığını biliyoruz. Anayasamıza göre her birinin görev alanı farklı olan dolayısıyla hiyerarşiden ziyade vazife tanımıyla konumları belirlenen yüksek yargı kurumlarımız arasındaki ihtilafı gidermek mecburiyetindeyiz.
DANIŞTAY’IN KARARI HATALI
Danıştay’ın FETÖ’den ihraç edilen yargı mensuplarından bazılarıyla ilgili verdiği bazı tartışmalı kararlar da bazı hususların daha kesin bir şekilde ortaya konulmasının şart olduğuna işaret ediyor. Bu doğrultuda ilk adımları 8. Yargı Paketimizle atmaya başladık. Ancak yargıdaki bu dağınık görüntüyü ortadan kaldırmak için hem anayasa hem yasa düzeyinde çalışılması gereken daha pek çok husus olduğunun farkındayız. Anayasa değişikliği gerektiren hususlarda Meclis’te geniş bir uzlaşma zemini oluşturulması gerekiyor. Uzunca bir süredir ülkemizin sivil ve günün değil, geleceğin ihtiyaçlarını da karşılayacak yeni bir anayasa ihtiyacı olduğunu dile getiriyoruz. Son dönemdeki tartışmalar başta olmak üzere yaşadığımız her hadise bize böyle bir anayasanın Türk demokrasisinin selameti açısından ne kadar gerekli olduğunu gösteriyor. Eğer bu konuda Meclis’te bir mutabakat temin edebilirsek zaten meseleyi kökten çözmüş olacağız. Yeni anayasa mümkün olmasa bile yargıdaki sorunu giderecek bir anayasa değişikliği için de uzlaşma yollarını arayacağız.
8. YARGI PAKETİ MECLİS’TE
Yasama gibi yürütme gibi, yargımızın da hâlâ çözüm bekleyen sıkıntıları vardır. Bunların bir kısmı Anayasa ve yasalarımızda yapılması gereken değişikliklerle ilgilidir. Sıkıntıların bir kısmı da kurumsal işleyişlerden, kurumlar arası anlayış farklılıkları ve eski alışkanlıklarından kaynaklanmaktadır Daha önce hayata geçirdiğimiz çalışmaların bir üst safhasını oluşturan Yargı Reformu Strateji Belgemizi 2019 yılında kamuoyuyla paylaştık. Geçtiğimiz günlerde Gazi Meclisimizin takdirine sunulan 8. Yargı Paketi bu strateji belgesinin adımlarından biridir.”
BİRİNCİLERE PLAKET VERİP KURA ÇEKTİ
- Törende hâkim ve savcıların kuralarını çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, birinci olan Hâkim Büşra Tunay ve Savcı Hümeyra Tekir’e plaket verdi. Törene Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca ile yüksek yargı mensupları da katıldı. (Rıza ÖZEL / ANKARA)