Güncelleme Tarihi:
WALL STREET JOURNAL: Türkiye anayasa değişikliği oylamasının tarihini belirledi
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Perşembe günü Türkiye anayasasının çok tartışılan maddelerine yönelik değişiklik için yapılacak referandum tarihini 12 Eylül olarak belirledi. Karar, referandum için daha erken bir tarih bekleyen hükümet için hayal kırıklığı yarattı.
Teklif edilen anayasa değişikliği paketi vatandaşlık haklarının tartışmasız olarak gelişmesini öngörüyor. Ancak bazı değişimler Anayasa Mahkemesi ve Türkiye’nin en üst düzey yargı mahkemesini genişleterek ülkedeki güç dengesini belirgin şekilde etkileyebilir. Ayrıca bugün iktidardaki AK Parti tarafından kontrol edilen parlamento ve Cumhurbaşkanı, yeni yargıçların atanmasında daha fazla rol üstlenecek.
Yasaların anayasanın değiştirilemez maddeleriyle çatıştığını ileri süren, ana muhalefet partisi CHP, Cuma günü Anayasa Mahkemesi’ne bir şikâyet dosyası göndereceğini belirtti. Eğer mahkeme anayasa değişiklik paketini feshederse, politik analistler bir referandum yapılmayacağını ve erken seçimlerin gündeme gelmesinin söz konusu olabileceğini belirtti.
FINANCIAL TIMES: Türkler reform paketi üzerine oylamaya gidecek
Geçtiğimiz gün Yüksek Seçim Kurulu anayasa değişiklikleri referandumunun Eylül ayında yapılmasına karar verirken, muhalefetin önerilen reformların iptal edilmesi için başvuru tercihi verdi. İktidardaki İslami eğilimli AK Parti, hükümet girişimlerini sıkça bloke eden Anayasa Mahkemesi ve yargı üzerinde revizyona gitmek istiyor. Ana muhalefet partisi CHP’nin bugün reformun iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurması bekleniyor.
REUTERS: Türkiye Anayasa değişikliği referandumu 12 Eylül’de yapılacak
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) anayasa değişikliği üzerindeki tartışmalı değişiklikler üzerindeki referandumun 12 Eylül tarihinde yapılacağını belirtti. YSK başkanvekili Kırdar Özsoylu oybirliğiyle referandum tarihinin 12 Eylül olarak belirlendiğini açıkladı.
Alınan karar, bu yılın başlarında geçirilen bir yasa gereği referandumun Temmuz ayında yapılmasını bekleyen İslami eğilimli iktidar partisi için beklenmedik bir durum oluşturdu. Özsoylu, Türk yasalarına göre oylama prosedürlerini etkiyen yasaların kabulünden ancak bir yıl sonra yürürlüğe konabileceğini belirtti.
Geçtiğimiz hafta içinde AK Parti tarafından hazırlanan anaysa değişikliği paketi, hükümetle sıkça çatışma içine giren yargı sınıfını oluşturan elit tabakanın ve ordunun gücünü azaltmayı amaçlıyor. AK Parti ayrıca ana yargı kurumları üzerindeki gücünü artırmak istiyor. Bu suçlamaları reddeden AK Parti, değişiklik paketinin Türkiye’yi Avrupa Birliği (AB) demokrasi normlarına yaklaştıracağını öne sürüyor.
THE ASSOCIATED PRESS: Türkiye tartışmalı anayasa değişikliği için 12 Eylül’de referanduma gidiyor
Türkiye, sivil mahkemelerin ordu komutanlarını yargılamasının önünü açacak ve parlamentoda yargıçların atanmasında yetki verecek tartışmalı anaysa değişiklikleri için 12 Eylül’de referanduma gidiyor.
Muhalefet ise önerilen değişikliklerin İslami eğilimli AK Parti’nin laik yargı düzeni üzerinde etkisini artırmayı amaçladığını belirtti.
AGENCE FRANCE PRESSE: Türkiye referandum tarihini 12 Eylül olarak belirledi
GeçtiÄŸimiz hafta iktidar partisi tarafından kabul edilen ve yargı düzeniyle ordunun gücünü sınırlamaya yönelik tartışmalı deÄŸiÅŸiklikleri içeren anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi paketi referandumu 12 Eylül’de yapılacak.Â
EleÅŸtirmenler, AK Parti tarafından hazırlanan deÄŸiÅŸikliklerin muhalif laikleri kontrol altına almak ve güçler ayrılığı prensibini ihlal etmeye yönelik olduÄŸu suçlamasını yapıyor.Â