Asım GÜNEŞ
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2007 00:00
Yıldız Teknik Üniversitesi’nin dağcılık kulübünde tanışıp birlikte dağların zirvelerini zorlayan Bora Gürbüz ile Güneş Ergüden, bağımlısı oldukları özgürlük duygusu ve adrenalin zevkini iş hayatına taşıdı.
Dağlardan sonra şehrin yükseklerine gözünü diken ikili, 2 yıl önce kurdukları "High Works" (Yüksek İşler) şirketiyle, başkalarının başını döndürecek yüksekliklerde ışıklandırma yapıp paratoner takıyor, köprülerde bakım yapıp çatılara güvenlik sistemleri kuruyor.
Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümü mezunu Güneş Ergüden (27) ile Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik Haberleşme Mühendisliği mezunu Bora Gürbüz’ün (26) yolları, 2000 yılında, dağcılık kulübünde kesişti. İkili, o tarihten sonra, Alpler’den Aladağlar’a kadar birçok dağ zirvesi ve zorlu kaya rotalarını birlikte tırmandı.
Okul bitince sıra hayatı kazanmaya geldi. Bora Gürbüz, bir bilişim firmasında işe girdiyse de, ceket kravatla masa başında çalışmaya iki ay dayanabildi. Kendi deyişiyle oradan "koşarak uzaklaşa" Bora Gürbüz ile Güneş Ergüden, bir dağ faaliyeti sırasında, hayat tarzı haline getirdikleri tırmanışı meslek haline de getirmeye karar verdiler. Tırmanışı şehre taşıyan ikili, 2005 yılında "High Works" (Yüksek İşler) isimli firmayı kurdu.
Firma, sahne asıcılığı (Rigging), iple erişim çözümleri (rope Access), sıra dışı prodüksiyon çözümleri ve bungee jumping gibi yerçekimiyle kavgalı işlerde faaliyet göstermeye başladı.
Cam Siliciler’in yaptığı işlerArkadaşlarının "cam siliciler" diye şaka yaptığı ekibin ilk işi de cam silmek olmuş. İskele kurması ya da vinçle ulaşılması mümkün olmayan yerlere dağcılık teknikleriyle rahatlıkla ulaşarak sektörde fark yaratmışlar.
Rock’n Coke Festivali’nde Türkiye’nin en büyük sahnesini kurdular. Daha sonra birçok konserin sahnesini hazırladılar.
Leonardo Da Vinci’nin sergisi Türkiye’ye geldiğinde Carousel Alışveriş Merkezi’ndeki "kanat" figürünü astılar.
Garanti Bankası’nın üstündeki ikaz lambası ile paratoneri taktılar.
Tiyatrocu Nedim Saban’ın oyunda uçurulmasında görev aldılar.
High Works’e talep, İstanbul’daki yüksek rakımlı binaların artışıyla doğru orantılı olarak çoğalıyor. İki arkadaşın bugün dağcılıktan tanıdığı arkadaşlarından oluşan 8 kişilik "kemik kadro"su var.
Endüstriyel tırmanışHigh Works, Türkiye’de "endüstriyel tırmanış" olarak bilinen sektörün öncülerinden oldu. Avrupa standartlarını yakalamaya çalıştıklarını belirten Bora Gürbüz "Asıl ismi iple erişim ’rope access’. Standartları da çok farklı. Sadece dağcılık yapmak, bu iş için yeterli değil. Mühendislikten, mekanik ve elektronikten de anlamak gerekli. Eğitimimin çok faydası oldu" dedi.
Fotoğrafçı da profesyonel dağcıHaberde kullanılan fotoğrafları çeken Öztürk Kayıkçı, Türkiye’de Spor Kaya Tırmanışı’nın öncülerinden. Spor Akademisi mezunu 35 yaşındaki Kayıkçı, özellikle Antalya Geyikbayırı ile Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde sayısız rota açtı. Öztürk Kayıkçı’nın Doğan Palut’la birlikte hazırladığı Türkiye Kaya Tırmanış Rotaları ile Antalya Bölgesi Spor Tırmanış Rotaları’yla ilgili kitapları var. Kayıkçı ayrıca, profesyonel tırmanış fotoğrafçılığının da Türkiye’deki ilk ismi.