Yüksek çözünürlük geliyor

Güncelleme Tarihi:

Yüksek çözünürlük geliyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2008 15:22

Yüksek çözünürlüklü görüntüler yavaş yavaş hayatımıza girmeye başladı.

Haberin Devamı

HD (High Definition) ya da Türkçe karşılığı ile Yüksek Çözünürlük hayatımıza birkaç yıl önce giren kavramlardan biri. Önceleri LCD televizyonlarla beraber gelen bir özellik olarak gördüğümüz bu özellik daha kaliteli ve net görüntüler oluşturulması temeline dayanıyor.

HD görüntüler temel olarak 2 farklı formatta üretiliyor: 1080i ve 720p. 1080i'nin çözünürlüğü 1920x1080 piksel iken, 720p'nin çözünürlüğü ise 1280x720 piksel. 1080i genelde Full HD adıyla bilinirken 720p biraz daha düşük çözünürlük sunuyor.

Yüksek çözünürlük zevkine varmak için öncelikle elinizde bu şekilde kayıt edilmiş bir görüntünün bulunması gerekiyor. İkinci olarak da bu görüntüyü izleyebileceğiniz televizyon ya da monitör gibi bir cihaz olması gerekiyor. Bu iki şartı ille de sağlamak gerekiyor. Yoksa HD video izlemenizin anlamı olmuyor. Yani HD olarak kayıt edilmemiş bir görüntünün HD desteğine sahip bir televizyonda izlemenin bir anlamı yok. Zaten yüksek çözünürlüklü izlemiş olmuyorsunuz.

Haberin Devamı

Gelelim yayın meselesine: Türkiye'de bir iki örneği saymazsak HD desteği veren televizyon kanalı yok. Olanlarsa ücretli yayın yapan platformlarda bulunuyor. Bu bakımdan şimdilik televizyonda HD keyfi için biraz beklemek gerekiyor.

Yayın konusunun önündeki en büyük engel ise maliyetler. Bir TV kanalının HD yayın yapabilmesi için kesenin ağzını açması gerekiyor. Telaffuz edilen rakamlar isi bol sıfırlı ve dolar cinsinden.  Bu yatırımın karşılığının nasıl alınacağı konusu da muallakta. Bu bakımdan birçok kuruluş HD yayın için beklemede kalmayı tercih ediyor.

LCD ekranların yaygınlaşması ve fiyatların düşmesiyle beraber HD görüntülere olan ilgi de arttı. HD görüntü desteğine sahip video kameralar birkaç yıldır satılıyor. Hatta artık bazı üreticiler dijital fotoğraf makinelerine bile bu özelliği koydular. Bu ürünlerin ilk örneklerinden biri Sanyo tarafından üretilmişti. Hatta firmanın HD1 kodlu modeli dünyanın HD yayın destekleyen ilk fotoğraf makinesi olma özelliğini de taşıyor. Bu modeli daha sonraları farklı ürünler de takip etti. Yakın zamanda Kodak da HD video desteğine sahip dijital fotoğraf makinelerini piyasaya sürdü.

Haberin Devamı

Yani anlayacağınız artık HD video dijital fotoğraf makinelerine bile girdi. Bu formatın en önemli özelliği olan yüksek çözünürlük (normal standartta 640x480 pikseldi) daha fazla detay, daha net ve kaliteli görüntü vaad ediyor. Bu yüksek kalitenin fotoğraf makineleri bile tarafından sağlanıyor olması bu tip ürünler için de önemli bir aşama. Eskiden 'iş olsun' ya da 'adet yerini bulsun' diye fotoğraf makinelerine eklenen video kayıt özelliği HD ile video kameralarla yarışır hale geldi.

Öte yandan fotoğraf makinelerinde görüntünün bellek kartlarına kayıt ediliyor olması bilgisayara aktarım anlamında da kolaylık sağlıyor. Günümüz dizüstü bilgisayarlarının çoğunda bellek kartı okuyucusu bulunuyor. Fotoğraf makinelerinin çoğu da SD bellek kartı kullandığından görüntülerin bilgisayara aktarılması sorun olmuyor.

Haberin Devamı

Yüksek çözünürlük daha yaygın bir şekilde geliyor. Fiyatların nisbeten ucuzlaması, bu teknolojiyi kullanan ürünlerin yaygınlaşması HD'nin hayatımıza iyiden iyiye girmesine sebep oluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!