Güncelleme Tarihi:
Balyoz davası avukatlarından Haluk Pekşen, İlker Başbuğ'un eski bir Genelkurmay Başkanı olması nedeniyle, Başbuğ ve onunla bağlantılı Ergenekon davası sanıklarının tümünün davalarının Yüce Divan'a taşınmasının önünün açılacağını söyledi.
Pekşen, sanıkları arasında kuvvet komutanları da yer alan Balyoz davasının ise, kararın Yargıtay tarafından onaylanması nedeniyle, Yüce Divan'a taşınmasının mümkün görünmediğini söyledi.
YÜCE DİVAN'DAKİ ÖRNEK DAVA; YARGITAY HAKİMİ ERDOĞAN'IN DAVASI
Pekşen'e göre, Bakanlar Kurulu'nda kabul edilen söz konusu yasa tasarısı kanunlaştığında, Yargıtay yeni yasayı göz önüne alarak, halen incelemekte olduğu Ergenekon davasını, alt mahkemenin "görevsizliği" açısından bozacak. İlker Başbuğ'un davası, suçun işlendiği dönemde Genelkurmay Başkanı olması açısından, Yüce Divan'a gönderilecek.
Ergenekon davasında Başbuğ "örgüt yöneticisi" olarak görüldüğünden de, kendisiyle bağlantılı tüm Ergenekon sanıklarının dosyaları da Yüce Divan'a gidecek. Pekşen, "Örneğin Dursun Çiçek emir komuta zinciri içinde Başbuğ ile bağlantılı olduğundan, onun ve pekçok sanığın dosyası da Yüce Divan'a gidecek" dedi.
Pekşen, Başbuğ ile birlikte bağlantılı sanıkların da Yüce Divan'da yargılanması konusunda da, örnek dava olarak Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Başkanı Hakim Hasan Erdoğan'ın davasını gösterdi. Rüşvet suçuna ilişkin davada Erdoğan Yargıtay daire başkanı olması nedeniyle Yüce Divan'da yargılanmıştı. Hakim Erdoğan'ın suç örgütü lideri olarak görülmesinden dolayı, aynı davada kendisiyle bağlantılı olan, aralarında İTO Başkanı Altıntaş'ın da olduğu sanıklar Yüce Divan'da yargılanmıştı.
YÜCE DİVAN'IN HASAN ERDOĞAN KARARI DA ERGENEKON'A ÖRNEK OLABİLİR
Hasan Erdoğan davasında da müşteki avukatı olarak görev yapan Haluk Pekşen, Yüce Divan'ın o davada verdiği delillere ilişkin kararın, Ergenekon sanıkları için de geçerli olabileceğine dikkat çekti. Hasan Erdoğan davasında Yüce Divan'ın sanıklar aleyhindeki delillerin "yeterli" olmakla birlikte, kanunlara uygun olmayan şekillerde toplandığı için "geçersiz" sayıldıklarına dikkat çeken Pekşen, "O davada Yüce Divan, delillerin hukuka uygun olmayan şekilde elde edildiğine karar verip, bu nedenle sanıklar hakkında beraat kararı vermişti. Ergenekon davasında da delillerin toplanması konusunda önemli hukuksuzluk iddiası var" dedi.
"İÇTİHAT İSTİKRARI İLKESİ GEREĞİ..."
Pekşen, Yüce Divan'ın Erdoğan davasında deliller hakkında vardığı sonucun benzerine Ergenekon davasında da varması halinde, "içtihat istikrarı ilkesi gereğince" Ergenekon davasında da beraat kararı vermesi gerektiğine dikkat çekti.
YARGITAY "KANUNİ BOŞLUK VAR" DEMİŞTİ
Ergenekon davasında tutuklu yargılanan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un avukatları, yargılamanın Anayasa gereğince Yüce Divan’da yapılması için başvurmuş ve Yargıtay bu talebi “Yetkisizlik” gerekçesiyle reddetmişti. Yargıtay, bu konuda hukuki boşluk bulunduğuna ilişkin görüşünü Başbakanlığa ilettiğini de açıklamıştı. Yargıtay, ret kararına gerekçe olarak da isnat edilen suçun “terör suçu” olmasını göstermişti.
Başbuğ'un avukatlarının Yüce Divan'da yargılama için başvuru yaptığı dönemde Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami de bu başvuruyu haklı gördüğünü söylemiş vr şöyle konuşmuştu; "Türk Anayasa’nın 148. maddesi gereği Genelkurmay Başkanları’nın Yüce Divan’da yargılanmaları gerekir. Bu çerçevede dava açıp açmama konusundaki takdir hakkı da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nındır. Başbuğ, kiracısıyla olan bir anlaşmazlık ya da ona benzer bir suçla değil, Genelkurmay Başkanlığı döneminde işlediği iddia edilen, göreviyle ilgili bir suçla yargılanıyor. Davaya Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi’nin bakması gerekir. "
ARINÇ: "KANUN TASLAĞI HAZIR"
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, önceki gün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının Yüce Divan'da yargılanmalarına ilişkin yasa tasarısının imzaya açıldığını açıklamıştı. Arınç şöyle dedi;
"12 Eylül 2010 referandumuyla Anayasa'ya giren bir konuyu biraz da gecikmeli olarak yasa haline getiriyoruz. O da Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlarıyla ilgili, Jandarma Genel Komutanının görevleriyle ilgili suçlardan dolayı soruşturma usulü düzenleniyor. Bildiğiniz gibi bu kişilerin yargılanmasına gerek duyulması halinde Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesine gönderilmesi daha önce 12 Eylül 2010 referandumuyla kararlaştırılmıştı. Şimdi bunun uygulama kanununu getirmiş bulunuyoruz. Tasarı imzalandı ve TBMM'ye gönderilecek"
Arınç bir gazetecinin "Bu eski genelkurmay başkanları ya da kuvvet komutanları için de geçerli olacak mı? Örneğin İlker Başbuğ, yeniden yargılanıp Yüce Divan'a gidecek mi, yoksa bundan sonrakilerle ilgili mi olacak" sorusuna da, "Milli Savunma Bakanımızın bugün imzaya açılan tasarısının ne zaman kanunlaşacağını bilemeyiz. Elbette kanunlaştıktan sonra yürürlük ifade edecektir, çünkü bir anayasa maddesi değil, bu bir kanundur. Geçmişe yürümemesi gerekir, usulle ilgili bir konudur, bundan önceki taleplerin bundan sonra değerlendirilmesi söz konusu olamaz" yanıtını vermişti.
"HİLMİ ÖZKÖK'E DE YÜCE DİVAN YOLU AÇILABİLİR"
Pekşen, yeni çıkacak kanunun, eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün de "görevi kötüye kullanma, yargıyı etkileme" suçlarından yargılanmadığını önünü açabileceğini öne sürdü.
Daha eski Genelkurmay Başkanı emekli orgeneral Hilmi Özkök hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı şikayetin, “Hukuki boşluk var. Eski Genelkurmay Başkanları hakkında soruşturma açamayız” denilerek reddedildiğini hatırlatan Pekşen, "yeni çıkacak kanun ile bu hukuki boşluk da ortadan kalkacak. Özkök'ün yargılanmasının önü açılabilir" dedi.