Güncelleme Tarihi:
Selçuk Parsadan'ın mahkûmiyetini dün onaylayan Yargıtay 6. Ceza Dairesi, örtülü ödeneğin 5.5 milyar lira dolandırıldığını da tescil etti. Yargıtay böylece DYP Lideri Çiller'in, ‘görevi kötüye kullanma ve Örtülü Ödenek Yasası’nın 77. maddesine aykırı davranışta bulunmak'tan 12 yıla kadar hapis istemiyle, Yüce Divan'da yargılanmasına vize verdi.
Yargıtay 6. Ceza Dairesi, dün Selçuk Parsadan'ın temyiz istemini reddedip, örtülü ödeneğin 5.5 milyar lira dolandırıldığını tescil ederek, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in Yüce Divan'da yargılanmasına vize verdi.
Çiller, ‘Görevi kötüye kullanma’ ve ‘Örtülü Ödenek Yasası’nın 77. maddesine aykırı davranışta bulunarak, zimmetine para geçirmekten' 12 yıla kadar hapisle, Yüce Divan'da yargılanacak. Selçuk Parsadan'ın, emekli Orgeneral Necdet Öztorun'un adını kullanarak, seçimlerde destek vaadiyle kandırdığı Çiller'e örtülü ödeneği kötü kullanmaktan yargı yolu açılacak.
12 YILA KADAR HAPİS
Yargı çevrelerinden edinilen bilgiye göre, Çiller hakkında, Anayasa'nın 100. maddesine göre, örtülü ödeneğin dolandırıldığı dönemde başbakan olması nedeniyle Meclis Soruşturması prosedürü işletilecek. Üye tam sayısının onda biri sayısında milletvekilinin vereceği önergenin Genel Kurul'da kabulüyle, Çiller hakkında Meclis Soruşturması açılabilecek. İddianame yerine geçecek bu önergenin de Meclis'te salt çoğunlukla kabulü halinde, Çiller'in Yüce Divan'da 12 yıla kadar hapis istemiyle yargılanma yolu açılacak. Yüce Divan savcılığını ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş üstlenecek.
Danıştay, geçtiğimiz yaz verdiği bir kararla, başbakanların örtülü ödeneği özenli kullanmak zorunda olduklarını, aksi halde hukuki sorumluluk doğacağı yolunda karar vermişti. Danıştay'ın bu kararıyla, başbakanların örtülü ödenekten yargılama yolunun açıldığı yorumu yapılmıştı. Bu noktada da, Çiller hakkında yapılacak yargılama bir ilki oluşturacak.
OYBİRLİĞİYLE
Yargıtay 6. Ceza Dairesi kararını, Anayasa Mahkemesi'nin RP'nin kapatma davasında karar için oylamaya geçmesinden 45 dakika önce, saat 13.45'te açıkladı. Daire Başkanı Necdet Mutiş, RP döneminin Adalet Bakanlığı Müsteşarı Cengiz Yelbaşı, Cavit Gençkaya, Yavuz Yazıcıoğlu ve Teoman Üneri'nin imzasını taşıyan kararı, Parsadan kardeşlerin avukatlarının yüzüne karşı okundu. Mutiş, Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi Celalettin Selçuk Parsadan, Hüseyin Cahit Parsadan ve Mukadder Akbulut Balkan'a örtülü ödeneği dolandırdıkları gerekçesiyle, 6 yıl 3'er ay ağır hapis, 13 milyar 750'şer milyon lira ağır para cezasına çarptıran kararın esastan onandığını ve temyiz itirazlarının oybirliği ile reddedildiğini açıkladı.
SUÇ SABİT
Kararda, sanıkların örtülü ödeneği PTT araçlarını kullanarak, ‘kandıracak nitelikte hile ve desiseler yaparak, hataya düşürmek suretiyle kamu kurumunun zararına dolandırıcılık suçunu işledikleri’ belirtildi. Kararda, tanıkların ve sanıkların ifadeleri, Türk Telokom Anonim Şirketi ile Emlankbank ve Akbank'ın verdiği yanıt yazıları kayıt ve belgeler karşısında suçun sabit görüldüğü ve temyiz isteminin esastan reddedildiği belirtildi.
HARÇ DÜZELTİLDİ
Kararda, yargılama harcının 199 milyon 800 bin lira olarak yanlış hesaplandığı belirtilerek, 198 milyon olarak düzeltildi. Yargıtay, nisbi harçla ilgili verdiği bozma kararını, ‘yeniden yargılamayı gerektirir nitelikte görmeyerek’ CMUK'taki yetkisini kullanıp, düzelterek, onama yoluna gitti. Yargıtay, sanık Mukadder Balkan'ın avukatının temyiz başvurusunu, süresini geçirdiği gerekçesiyle reddetti. Yargıtay Ali Yiğitoğlu'nun beraat kararını ise onadı.
ÇİLLER'İN MANEVRASI
Çiller'in, 3 Aralık 1997'deki duruşmaya gönderdiği ‘Davadan adımı çıkarın’ talebini içeren süpriz savunma dilekçesi manevrası ise işe yaramadı. Çiller'in bir Özel Kalem Müdürü Akın İstanbullu'nun da 3 dilekçesi dosyaya konmuştu. Ancak, kısa kararda bu gerekçelere ve savunmalara hiç yer verilmemesi dikkat çekti. Kararda, ‘‘Yasa maddesinde, öngörülen haksız menfaatin hangi amaç ileri sürülerek sağlandığı kesinlikle tespit edilemediği' de belirtildi.
Çiller'i yargılatacak karar...
Yargıtay 6. Ceza Dairesi'nin kısa kararı özetle şöyle:
Sanık Mukadder Balkan'ın avukatının yasal sürenin geçmesinden sonra vaki temyiz isteminin CMUK 317. maddesi uyarınca reddine,
Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine kararın dayandığı gerekçe ve takdire göre, müdahil vekilinin sanık Ali Yiğitoğlu'na yönelik temyiz itirazlarının reddi ile adı geçen sanık hakkında usul ve yasaya uygun ve takdire göre beraat hükmünün onanmasına,
Müdahil vekilinin sanıklar Celalettin Selçuk Parsadan, Hüseyin Cahit Parsadan, Mukadder Balkan'a yönelik temyiz itirazlarıyla ile sanıklar Selçuk Parsadan ve Hüseyin Cahit Parsadan müdafiilerinin temyiz itirazlarına gelince,
Yasa maddesinde, öngörülen haksız menfaatin hangi amaç ileri sürülerek sağlandığı dosya içeriğine göre kesinlikle tespit edilememiş ise de, sanıkların PTT işletmesinin haberleşme araçlarını vasıta olarak kullanıp, kandıracak nitelikte hile ve desiseler yaparak, hataya düşürmek suretiyle kamu kurumunun zararına dolandırıcılık suçunu işledikleri, tanıkların ve sanıkların ifadeleri Türk Telekom Anonim Şirketi ile Emlankbank ve Akbank'ın cevabı yazıları kayıt ve belgeler karşısında sair temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
Ancak hükmolunan tazminat miktarı itabarı ile nisbi harcın fazla tayini bozma gerektirmiş. Müdahil vekili ile sanıklar Celalettin Parsadan, Hüseyin Cahit Parsadan'ın itirazları, savunmaları ile tebliğnamedeki düşünce yerinde görüldüğünden hükmün açıklanan nedenle bozulmasına. Bozma nedeni yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden CMUK'un 322. maddesinin verdiği yetkiye dayanarak, hükmolunan nisbi harcın 199 milyon 800 bin liradan 198 milyon liraya indirilmesi suretiyle sair yönleri usul ve yönleri kanuna uygun hükmün düzeltilerek, onanmasına ilişkin oybirliği ile karar verildi.
İşte Çiller'in ‘ihmalle’ suçlanacağı 77. madde
Çiller'in ‘ihmal etmekle’ suçlanacağı 1050 sayılı Muhasebe-i Umumiye Kanunu'nun örtülü ödenek ile ilgili 77. maddesi şöyle:
‘‘Başbakanlık bütçesine konulan örtülün ödenek; kapalı istihbarat ve kapalı savunma hizmetleri için, devletin yüksek güvenliği ve yüksek menfaatlerinin isterleri için, siyasi, sosyal konularla kültür ve devlet itibarı alanlarında ve olağanüstü hizmetlerin sağlanmasında hükümet icapları sayılan maksat ve gayeler için sarf edilir. Örtülü ödeneğin sarf yerinin ve hesaplarının nasıl tutulup tasfiye edileceğinin ve hangi vesikaların halef olan zata devrolunacağının tayin ve takdiri başbakana aittir. Örtülü ödenek, başbakanın ve ailesinin şahsi masraflarına ve siyasi partilerin idare, propaganda ve seçim ihtiyaçlarına sarf olunamaz.
Gümrük ve Tekel Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın bütçelerinin haber alma ödenekleri, hizmetin gerektirdiği ve ilgili bakanın takdir edeceği gizli istihbarat işlerine sarf edilir. Başbakanlık bütçesindeki örtülü ödenek ile diğer bakanlık ve dairelerin bütçelerindeki haber alma ödeneklerinden harcamalar, başbakan, maliye bakanı ve sorumlu bakan tarafından müştereken imza edilmiş kararnameye dayanılarak tahakkuk ettirilir. Merkez Saymanlığı'nca bu ödemelerin yapılması, kararnameyi imza eden bakanların yerlerini muhafaza etmelerine bağlıdır. Başbakanlığa veya ilgili bakanlıklara yeni atamalar evvelce görülmüş hizmetlerin karşılığının ödenmesi, yeni atananların takdirine bağlıdır.’’
Parsadan, 6 yıl 3 aya mahkûmdu
Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, Emekli Orgeneral Necdet Öztorun'un adını kullanarak, dönemin Başbakanı Tansu Çiller'i 5.5 milyar lira dolandırdıkları gerekçesiyle, Parsadan kardeşler ile Mukadder Balkan'ı 6 yıl 3'er ay ağır hapis, 13 milyar 750'şer milyon lira da ağır para cezasına mahkûm etmişti. Davada yargılanan Ali Yiğitoğlu ise beraat etmişti. Mahkeme, örtülü ödenekten dolandırılan 5.5 milyar liranın da olay tarihinden itibaren uygulanacak yasal faiziyle sanıklardan ortaklaşa alınmasını kararlaştırmıştı.
Mahkemenin bu kararından sonra, Parsadanlar adına avukatları Şenol Özel, mahkûmiyet kararının Yargıtay tarafından onanması halinde dönemin Başbakanı Tansu Çiller ile Özel Kalem Müdürü Akın İstanbullu'nun TCK'nın 240. maddesi gereğince ‘görevi suiistimalden’ yargılanmaları istemiyle suç duyurusunda bulunmuştu. Suç duyurusunda, Yargıtay'ın mahkûmiyet kararlarını bozması halinde ise Çiller ve İstanbullu hakkında, maliyeyi zarara uğrattıkları gerekçesiyle ‘zimmet’ suçundan gerekli soruşturmanın yapılması istenmişti.
Erez: Çiller'in Bezmen'den farkı ne?
Parsadan davası kararından sonra DYP kanadı, bunun genel başkanlarını ilgilendirmeyeceğini belirtti.
Bağımsız Milletvekili Yalım Erez ise şunları söyledi: ‘‘Çıkıp meydanlarda şikayet edecekmiş. Örtülü ödeneği amacı dışında kullanan kim? Şimdi ne diyecek, 'sizin paranızı dolandırıcıya kaptırdım' mı diyecek? Kendi parasını kaptırmadı ki. Çiller'in Halil Bezmen'den farkı ne? O da SSK'nın primlerini ödemedi. İSKİ olayı da aynı değil mi? Allah'ın adaleti her zaman gerçekleşir.’’
ANAP İstanbul Milletvekili Halit Dumankaya ise ‘‘Çiller'in Yüce Divan'da yargılanması için Meclis Soruşturma önergesini hazırladık’’ derken, CHP Genel Sekreteri Adnan Keskin ‘‘Çiller'in fezlekesi Meclis'e gelirse, hiç tereddüt etmeden dokunulmazlığın kaldırılması için oy kullanacağız’’ diye konuştu.
Kararı Başkan okudu
Yargıtay 6. Ceza Dairesi kararını, Daire Başkanı Necdet Mutiş okudu. Mutiş, Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, Celalettin Selçuk Parsadan, Hüseyin Cahit Parsadan ve Mukadder Akbulut Balkan'a örtülü ödeneği dolandırdıkları gerekçesiyle, 6 yıl 3'er ay ağır hapis, 13 milyar 750'şer milyon lira ağır para cezasına çarptıran kararın esastan onandığını ve temyiz itirazlarının oybirliği ile reddedildiğini açıkladı.
Örtülü ödenek ortak dertleri
Kamuoyuna örtülü ödenek davası olarak yansıyan, dolandırıcı Selçuk Parsadan'ın yargılanmasıyla ilgili duruşmalar, büyük yankılar yarattı. Parsadan'ın mahkeme hakimi ve avukatlara davranışları, verdiği ifadeler, her defasında duruşmanın olayla başlayıp, olayla bitmesine neden oldu. Bunlar yetmiyormuş gibi Parsadan, hemen her duruşmada, aşırı abartılı ve sinirli hareketlerle, çevreye küfürler yağdırdı. Sonunda Parsadan hapse mahkûm oldu, örtülü ödeneğin dolandırıldığı kararını Yargıtay da onaylayınca, DYP Lideri Çiller'e Yüce Divan yolu açıldı.