Güncelleme Tarihi:
Proje kapsamında, Fırıncılık Yüksekokulu olarak da hizmet verecek binanın karşısında bulunan harabe yapı da yıkıldı. Yeniden daha büyük olarak inşa edilecek olan ikinci bina nedeniyle, burada bulunan 42 yetişkin ağaç ta İstanbul 7 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, kararı ve gözetiminde, üniversitenin batı bölümünde bulunan futbol sahasının alt tarafına taşınacak.
GEZİ HASSASİYETİ
Şantiye Şefi Mustafa Öktem, Gezi ve ODTÜ olaylarından sonra özellikle ağaçlar konusunda Türkiye’de bilinç ve hassasiyetin arttığını belirterek şunları söyledi: “Burada yapılan proje kapsamında şu ana kadar tek bir ağaç kesilmedi, sonrasında da kesilmeyecek. Burada bulunan virane binayı yıkınca, ortaya çıplak bir alan çıktı. Etrafta ağaçlık olunca, öncesini bilmeyenler sanki burada ağaç kesilmiş gibi algılıyor. Biz bu tür spekülasyonların olabileceğini tahmin ettiğimiz için inşaata başlamadan önce tüm alanı en küçük detayına kadar fotoğrafladık. Proje kapsamında 42 yetişkin ağaç Koruma Kurulu kararı ile taşınacak. Ağaçların yerlerinin belirlenmesi için üniversitenin kararını bekledik. Onların belirlediği yerlerde 2 metre çukurlar açtık. Taşıma sırasında ağaçlara bir zarar gelmemesi için azami özen gösteriyoruz. Bu konularda uzman bir şirketle anlaştık. Budamaları gerçekleştirildi. En kısa sürede de nakilleri yapılacak” dedi.
ŞARTLI ONAY
YTÜ Davutpaşa Kampüsü’nde kurulacak olan “İstanbul Fırıncılık Eğitim Merkezi ve Müzesi” yle ilgili protokol, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Yıldız Teknik Üniversitesi arasında imzalanmıştı. Protokolün imzalanmasının ardından, Çiftehavuzlar Mahallesi’nde bulunan tarihi fırın ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi gerekli çalışmalara yaptı. YTÜ girişinde yaklaşık 12 bin metrekare alan üzerinde kurulu tarihi fırının röleve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlandı. İstanbul 7 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 9 Ağustos 2011 tarihinde aldığı 522 numaralı kararla projeye, “Proje alanına isabet eden ağaçların üniversite bünyesinde, uygun görülecek alanlara nakledilmesi ve restorasyon ve mimarı proje uygulamalarının her aşamasının fotoğraflanıp kurula sunulması” şartıyla onay verdi.
ÜNİVERSİTELİ FIRINCILAR
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Yıldız Teknik Üniversitesi ile imzalanan protokol sonrası yaptığı konuşmada, Türkiye’de üniversitelerin artık duvarlarının dışına taşarak yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla çok önemli projeler gerçekleştirdiklerini belirterek şöyle demişti: “Türkiye’de artık okullu fırıncılar dönemi başlıyor. Harabe halindeki mahcup Osmanlı fırınını aslına uygun olarak restore ederek ayağa kaldıracağız. Fırıncılık okulu burada hizmet verecek, biz de tarihe olan görevimizi yerine getirmiş olacağız. Bu projenin bir üniversite çatısı altında olması ve fırıncılık okulu olarak kullanılacak binanın geçmişte de aynı fonksiyonu yerine getiriyor olması çok önemli. Üniversitelerimizle çeşitli alanlarda işbirliği yaparak yerel kalkınmayı birlikte gerçekleştireceğiz. Okulun müfredatı İsviçre Richemont Fırıncılık Okulu ile uyumlu olacak.”
İKİ YILLIK EĞİTİM
İstanbul Fırıncılık Eğitim Merkezi’ne lise mezunları alınacak ve iki yıl sürecek eğitim programı ile sektör içi hizmet eğitimine tabi tutulacak. İstanbul Fırıncılık Eğitim Merkezi 3 bin 500 metrekaresi kapalı, 12 bin metrekarelik bir alanda faaliyet gösterecek.