Güncelleme Tarihi:
PARTİLİ SANDIK BAŞKANINA DÖNÜŞ
Alt komisyonda, muhalefetin en çok itiraz ettiği düzenlemelerden sandık kurulu başkanlarının ilçe seçim kurulu başkanlarınca devlet memurları arasından belirlenmesine ilişkin düzenleme geri çekildi. Böylece kura yöntemine göre parti temsilcilerinin de sandık kurulu başkanı olabilmesine olanak sağlayan mevcut uygulama yürürlükte kalmış oldu.
MÜŞAHİT DÜZENLEMESİ DE ÇEKİLDİ
Alt komisyonda yine muhalefetin tepkisini çeken sandık müşahitleriyle ilgili düzenleme de geri çekildi. Geri çekilen bu düzenlemeye göre partiler ve bağımsız adaylar sandık sayısının iki katına kadar müşahit adına düzenlenmiş fotoğraflı müşahit kartını ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim edecek, ilçe seçim kurulu başkanları da kontrol edip mühürleyeceği bu kartları oy verme gününden önce ilgili partilere ve bağımsız adaya teslim edecekti. Müşahit kartı yanında bulunmayan ya da istenildiğinde ibraz etmeyenler ise sandık başı işlemlerini takip edemeyecekti. Muhalefet bu düzenlemeye, “bu, fiilen müşahitliği sona erdirecek” eleştirisini getirmişti. Böylece, sandık müşahitliğinde de partileri rahatlatan mevcut uygulama yürürlükte kalmış oldu.
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Hürriyet’e, “Teklifteki, YSK Başkanının genel müdürler de dahil bütün kurum personelini tek başına atayabilmesi, kurum personelinin sözlü sınavla alınması, seçim müdürlerinin görev sürelerinin sona ermesi, kurul kararları aleyhine başka yargı yollarına gidilememesine ilişkin düzenlemelere de itirazlarımız var” dedi.
Emir, YSK Başkanı'na tanınan yetkinin “tek adam anlayışının YSK’ya da uydurulması” anlamına geldiğini belirtirken, sözlü sınav ve bulunduğu yerde 6 yılını tamamlayan seçim müdürlerinin başka yerlere atanması ya da emeklilikle bu görevlerin boşaltılmasının yeni bir kadrolaşmaya yol açabileceğini savundu.
Alt komisyondaki değişikliklerle birlikte teklif pazartesi günü üst komisyonda görüşülecek. AK Parti teklifin, bütçe görüşmelerinden önce önümüzdeki hafta içinde Meclis Genel Kurulu’ndan geçirilerek yasalaştırılmasını hedefliyor.
Kulislerde geri çekilen bu maddelerin, Ocak ayında Meclis’e sevk edilmesi beklenen uyum yasaları kapsamındaki seçim yasaları düzenlemelerinde yeniden gündeme getirilebileceği konuşuluyor.