23 Haziran İstanbul seçimleri için YSK seçmen sorgulama ekranı!

Güncelleme Tarihi:

23 Haziran İstanbul seçimleri için YSK seçmen sorgulama ekranı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2019 11:14

23 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek seçim öncesi YSK seçmen sorgulama ekranı gündemde yer almaya devam ediyor. İstanbul genelinde binlerce kişinin araştırdığı YSK seçmen sorgulama ekranı, TC Kimlik Numarası ve Nüfus Cüzdanı bilgileri ile görüntülenebilecek. E-Devlet şifresi olanlar ise bunlara gerek kalmadan tek tıkla seçime hangi sandıktan katılım gösterebileceğini görüntüleyebilecek. İşte, YSK seçmen sorgulama sayfası ve detaylı bilgiler

Haberin Devamı

Nerede oy kullanacaklarını merak eden binlerce vatandaş, seçmen kağıdı gelmeden oy kullanıp kullanamayacağını merak ediyor. YSK seçmen sorgulama ekranı üzerinden kayıtlarının çıkması halinde seçmen kağıtları gelmese dahi oylarını kullanabilecek olan vatandaşlar, bu kapsamda seçmen sorgulama işlemlerini E-Devlet ya da YSK'nın resmi internet sitesi aracılığıyla yapabilecek. İşte, nerede oy kullanacağım sorusunun cevabı ve seçime dair detaylı bilgiler

YSK SEÇMEN SANDIK SORGULAMA EKRANI NASIL KULLANILIR?

23 Haziran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri için artık saatler kalmasıyla birlikte 'Nerede oy kullanacağım?' sorusu da gündemde yer almaya başladı. E-Devlet ya da YSK'nın resmi internet sitesi üzerinden görüntülenebilecek olan seçmen sandık sorgulama ekranı, nüfus cüzdanı bilgileri ile öğrenilebilecek. İşte, binlerce kişinin merak ettiği YSK seçmen sandık sorgulama ekranı hakkında merak edilen bazı detaylar

Haberin Devamı

YSK'nın yenileme kararı aldığı İstanbul seçimleri için seçmen sorgulama işlemi, yine kurumun resmi internet sitesinden yapılabilecek. 

31 Mart seçimlerinden farklı bir girişe sahip olan seçmen sandık sorgulama ekranı, "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Yenileme Seçimi" başlığı altında görüntülenebilecek. Yeni Kimlik ya da nüfus cüzdanı ile sorgulanabilecek olan sandık bilgisi için 'Nüfusa Kayıtlı Olduğu İl', 'TC Kimlik Numarası', 'Nüfusa Kayıtlı Olduğu Sıra No' bilgileri yeterli olacak. 

Yeni Kimlik kartı için ise Seri No ve TC Kimlik Numarası bilgileri, sandık sorgulamak için yeterli olacak.

SEÇMEN SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ

E-DEVLET SEÇMEN SORGULAMA EKRANI NASIL KULLANILIR?

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 31 Mart 2019 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Seçimini iptal etmesi nedeniyle 23 Haziran 2019'daki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yenileme seçiminde, seçmen, hangi sandıkta, nerede oy kullanacağına ilişkin bilgilere E-Devlet kanalıyla ulaşabilecek.

E- Devlet üzerinden seçmen sorgulama işlemi, TC Kimlik No ve E-Devlet şifresi ile gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

E-DEVLET SEÇMEN SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYIN

OY KULLANMA İŞLEMİNDE BU DETAYLARA DİKKAT EDİN

Oy kullanırken 5 adıma dikkat etmeniz, sürecin doğru ilerleyebilmesi için önem arz etmektedir;

1- Oy vermeye giderken TC Kimlik Numarası bulunan; TC Kimlik Kartı, Nüfus Cüzdanı, Geçici Kimlik Belgesi, Pasaport, Evlenme Cüzdanı, Resmi daireler tarafından verilen kimlik kartı vb. resimli ve resmi nitelikli belgeyi yanlarında bulundurmak.

2- Oy pusulası ile birlikte evet mührünü de alıp kabine geçmek.

3- Oy kullandıktan sonra pusulayı zarfa koyup zarfın ağzını kapatmak.

4- Oy zarfını sandığa atmak.

5- Oy kullandığına dair imza atmak.

23 Haziran İstanbul seçimleri için YSK seçmen sorgulama ekranı

Haberin Devamı

OY KULLANMAK İÇİN SEÇMEN BİLGİ KARTI ŞART OLMAYACAK?

Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu değil. Seçmen bilgi kağıdı gelmeyenler, nerede, hangi sandıkta oy kullanacağını YSK'nin internet sitesinden de öğrenip oyunu kullanabilecek.

"OY PUSULASININ FOTOĞRAFINI PAYLAŞMAK KANUNLARA AYKIRI"

Sosyal Medya Uzmanı Deniz Unay bazı vatandaşların sandık başında kullandığı oyu göstermek ve daha fazla etkileşim almak için pusulanın fotoğrafını sosyal medyada paylaştığını belirterek, bu durumun kanunlara uygun olmadığını hatırlattı.

Unay, sandık başında oy pusulasının resmini çekmenin kanunla yasaklandığını belirterek, "Kanunlara ve kurallara uyalım. Kullandığı oyu sosyal medyada paylaşan kişiye 250 lira idari para cezası kesilir. Yasanın 130'uncu maddesine göre de bu kişiler 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanabilir. Kanun, seçmenin oy verme kabinine cep telefonu ya da herhangi bir görüntü kaydediciyle girmesini yasaklıyor." bilgisini paylaştı.

Haberin Devamı

OY PUSULASINI KONTROL EDİN

Seçimde, seçmenin önüne sadece İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına ait oy pusulası konulacak. Oy pusulasında yırtık, işaret veya yazı olmamasına dikkat edilecek. "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında, pusulanın herhangi bir yerine imza atılması veya işaret konulması halinde oy geçersiz sayılacak. Birleşik oy pusulasından başka, zarfa hiçbir şey konulmayacak, aksi halde kullanılan oy geçersiz olacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.

68 BİN KİŞİ OY KULLANAMAYACAK

Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce, 18 Haziran 2019'da yapılan sandık seçmen listelerindeki güncelleme sonucunda, 20 bin 63 asker, 8 bin 93 hükümlü, 3 bin 970 kısıtlı seçmen, 12 bin 518 ölü, 208 vatandaşlıktan çıkan kişi olmak üzere, toplam 44 bin 852 kişiye "oy kullanamaz" şerhi yazıldı.

Müdürlükçe, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri için seçmen listelerindeki son güncelleme 23 Mart 2019'da yapılmıştı. Bu tarihteki çalışmada, 13 bin 712 asker, 663 kısıtlı seçmen, 8 bin 639 ölü, 151 vatandaşlıktan çıkan kişi olmak üzere toplam 23 bin 165 kişiye listelerde "oy kullanamaz" şerhi yazılmıştı.

Böylelikle seçmen listelerinde "oy kullanamaz" şerhi yazılan kişi sayısı toplam 68 bin 17 oldu.

BAKMADAN GEÇME!