YSK seçmen sandık sorgulama işlemi - Nerede oy kullanacağım?

Güncelleme Tarihi:

YSK seçmen sandık sorgulama işlemi - Nerede oy kullanacağım
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2017 11:36

Anayasa referandumunda oy kullanacak olan vatandaşlar, 'Nerede oy kullanacağım?' sorusuna yanıt aramaya devam ediyor. Yüksek Seçim Kurulu ve E-Devlet sistemi üzerinden yapılabilen YSK sandık sorgulama işlemi vatandaşların oy kullanacakları yeri öğrenmesi kolaylaşıyor. İşte, 2017 YSK seçmen sandık sorgulama işlemi hakkında merak edilenler!

Haberin Devamı

Binlerce vatandaş YSK'nın nerede oy kullanacağım uygulaması ile oy kullanacakları sandıkları araştırmaya devam ediyorlar. Türkiye'de 16 Nisan'da anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması için sandık başına gidilecek. 2017 YSK seçmen sandık sorgulama işlemiyle ilgili detayların sorgulanması, yaklaşan referandum öncesinde sıklıkla aranmaya devam ediyor. YSK internet sitesi ve E-devlet üzerinden yapılabilen işlem, oyumu nerede kullanacağım sorusuna yanıt olacak. Peki, Nerede oy kullanacağım? 2017 YSK seçmen sandık sorgulama işlemi nasıl yapılacak?

YSK internet sitesi ve E-devlet üzerinden yapılabilen işlem, oyumu nerede kullanacağım sorusuna yanıt olacak. İşte, 2017 YSK sandık sorgulama işlemi:

YSK SANDIK SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Yüksek Seçim Kurulu ve E-Devlet sistemi üzerinden yapılabilecek olan YSK sandık sorgulama işlemi, vatandaşların seçime hangi merkezlerde gireceği konusunu netleştirecek. YSK, sandık bilgilerinin 14 Mart tarihinden sonra açıklanacağını duyurmuştu.

Haberin Devamı

SANDIK SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ

SANDIK GÖREVLİSİ SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Referandumun gerçekleşeceği gün görevli olarak ek gelir elde etmek isteyenlerin müracaat ettiği YSK sandık görevlisi başvurusu, geçtiğimiz günlerde nihayete kavuştu. Parti merkezleri aracılığıyla birçok kişinin başvuruda bulunduğu YSK sandık görevlisi başvuru işlemi, yine aynı şekilde parti merkezleri aracılığıyla vatandaşlara duyuruldu. Adaylar, göreve atanıp atanamadıklarını başvuruda bulundukları parti merkezinden öğrenebilecek.

YURT DIŞINDA 793 BİN KİŞİ OY KULLANDI

Anayasa değişikliği için oy verme işleminin başladığı 13 ülke ile gümrük kapılarında 793 bin 476 oy kullanıldı.

Yüksek Seçim Kurulundan (YSK) alınan bilgiye göre, seçmenler anayasa değişikliği için yurt dışındaki bazı temsilcilikler ile gümrük kapılarında 27 Mart'tan itibaren oy kullanıyor. 

Oy verme işleminin başladığı günden bu yana Almanya, ABD, Avustralya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, Hollanda, İsviçre, Lüksemburg, Norveç, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Romanya'daki temsilciliklerde 741 bin 553 seçmen oy kullandı. 

Havalimanlarında oluşturulan geçici gümrük kapıları ile diğer gümrük kapılarında ise 51 bin 923 seçmen sandığa gitti. Böylece yurt dışında bugüne kadar 793 bin 476 seçmen tercihini yaptı. 

Avrupa ülkeleri arasında en fazla Türk seçmenin bulunduğu Almanya'da 1 milyon 430 bin 126 seçmenden şu ana kadar 454 bin 412'si oy kullandı. Böylece bu ülkedeki oy kullanma oranı yüzde 31,77 oldu. 

Fransa'da ise 326 bin 375 seçmenden 97 bin 600'ü sandığa gitti. 137 bin 675 kayıtlı Türk seçmenin bulunduğu Belçika'da oy kullananların sayısı da 50 bin 126'ya ulaştı. 

Avustralya'da ise Sydney, Melbourne ve Canberra temsilciliklerine kayıtlı 44 bin 463 seçmenden 9 bin 572'si sandık başına gitti. 

1 Nisan'da oy verme işleminin başladığı ABD'de 100 bin 42 seçmenden 16 bin 376'sı oy verdi. 

KKTC'de 104 bin 507 seçmenden 3 bin 854'ü, Hollanda'da 252 bin 841 seçmenden 19 bin 424'ü sandık başına gitti. 

Oy verme işleminin bugün başladığı Romanya'da 6 bin 351 seçmenden 35'i tercihini yaptı. 

Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemi 9 Nisan'a, gümrük kapılarında ise Türkiye'deki halk oylaması tarihi olan 16 Nisan'a kadar sürecek. 

Haberin Devamı

TÜRKİYE'DE 55 MİLYON SEÇMEN OY KULLANACAK

Türkiye'de 16 Nisan'da anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması için sandık başına gidilecek. Halk oylamasında yurt içinde 55 milyon 319 bin 222 seçmen 167 bin 140 sandıkta oy kullanacak. Bu rakamın 1 milyon 269 bin 282'sini oy verme gününe kadar 18 yaşını dolduran yeni seçmenler oluşturacak. Halk oylaması için cezaevlerine de 461 sandık kurulacak. 

Seçmen bilgi kağıtlarının dağıtım işlemi 9 Nisan'da sona erecek. 

Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek. Kağıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle (nüfus kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebilecek. 
Üzerinde T.C. kimlik numarası olmayan bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında seçmen bilgi kağıdı veya T.C. kimliğini ispata elverişli bir belgeyi de ibrazı şart olacak. 

Seçmenler, YSK'nın “www.ysk.gov.tr” internet sitesinden de hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilecek. 

Halk oylamasında, "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigranlı sarı renkteki zarflar ve beyaz renk üstünde "Evet", kahverengi renk üstünde "Hayır" ibareleri bulunan 2 ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulaları ile "Tercih" mührü kullanılacak.

Haberin Devamı

SONRAKİ SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

YSK’nın takvimine göre referandum sürecinin bazı önemli aşamaları şöyle:

9 Nisan: Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemi sona erecek. Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak. Radyo ve televizyon propaganda konuşmalarına başlanacak.

12 Nisan: İlçe seçim kurulu başkanlıklarınca malzeme torbaları sandık kurulu başkanlarına teslim edilecek.

15 Nisan: Seçim propagandası saat 18:00’de sona erecek.

16 Nisan: Oy kullanma günü.

REFERANDUMUN İLK AYAĞI 27 NİSAN GÜNÜ BAŞLADI

16 Nisan'da Türkiye genelinde yapılacak olan referandum oylaması sınır kapılarında bugün itibari ile başladı. Oylamanın ilk gününde Atatürk Havalimanı'nda uzun kuyruklar oluştu.

16 Nisan'da gerçekleştirilecek olan referandum oylaması bugün itibariyle sınır kapılarında başlatıldı. Oylamanın sınır kapılarında 16 Nisan tarihine kadar devam edeceği öğrenildi. Oy verme işleminin ilk gününde Atatürk Hava Limanı Dış Hatlar Terminali'nde oy vermek isteyen gurbetçiler tarafından uzun kuyruklar oluştu. Oy kullanan vatandaşlardan bazıları tatil için geldiklerini ve bu arada oy da kullandıklarını belirterek sonuçların vatana ve millete hayırlı olmasını dilediklerini belirttiler.

Haberin Devamı

SANDIK BAŞINDA KİMLİK TESPİTİ ÖNEM TAŞIYOR

Sandık başına gelen seçmen; Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı(TCKK), Geçici Kimlik Belgesi, nüfus cüzdanı, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askerî kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgelerden birini başkana verir ve seçmen sıra numarasını söyler. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamaz. (298/87, 91).

Belediyeler ile köy veya mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik belgeleri seçmenin kimliğinin tespitinde geçerli değildir (298/87).

Haberin Devamı

Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmî bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kâğıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şarttır.

Ceza infaz kurumlarında tutuklu ya da taksirli suçlardan hükümlü bulunan seçmenlerden yukarıda sayılan kimlik belgeleri bulunmayanlar için, cezaevi idaresince verilmiş belge, kimlik belgesi yerine geçer (298/87).

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!