YSK sandık sorgulama işlemi nasıl yapılır? Nerede oy kullanacağım?

Güncelleme Tarihi:

YSK sandık sorgulama işlemi nasıl yapılır Nerede oy kullanacağım
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2017 18:19

YSK sandık sorgulama işleminin nasıl yapılacağı binlerce vatandaş tarafından, yaklaşan referandum öncesinde merak edilen konular arasında yer aldı. YSK internet sitesi ve E-devlet üzerinden yapılabilen işlem, oyumu nerede kullanacağım sorusuna yanıt olacak. Peki, YSK sandık sorgulama işlemi nasıl yapılır? Nerede oy kullanacağım? İşte detaylar.

Haberin Devamı

YSK sandık sorgulama işlemi aracılığıyla 16 Nisan tarihinde nerede oy kullanacağını öğrenecek olan vatandaşlar, bu bilgiye seçmen kağıdı olmadan erişebilecek. YSK sandık görevlilerinin belirlenmesinin ardından referandum için resmi işlemler tamamlanmaya devam ederken, henüz 'Nerede oy kullanacağım?' sorusuna cevap bulamayan adaylar, YSK seçmen sandık sorgulama işlemini gerçekleştirecek. İşte, sandık sorgulama işlemi hakkında detaylar

YSK internet sitesi ve E-devlet üzerinden yapılabilen işlem, oyumu nerede kullanacağım sorusuna yanıt olacak. İşte, 2017 YSK sandık sorgulama işlemi:

YSK SANDIK SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Yüksek Seçim Kurulu ve E-Devlet sistemi üzerinden yapılabilecek olan YSK sandık sorgulama işlemi, vatandaşların seçime hangi merkezlerde gireceği konusunu netleştirecek. YSK, sandık bilgilerinin 14 Mart tarihinden sonra açıklanacağını duyurmuştu.

Haberin Devamı

SANDIK SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ

SANDIK GÖREVLİSİ SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Referandumun gerçekleşeceği gün görevli olarak ek gelir elde etmek isteyenlerin müracaat ettiği YSK sandık görevlisi başvurusu, geçtiğimiz günlerde nihayete kavuştu. Parti merkezleri aracılığıyla birçok kişinin başvuruda bulunduğu YSK sandık görevlisi başvuru işlemi, yine aynı şekilde parti merkezleri aracılığıyla vatandaşlara duyuruldu. Adaylar, göreve atanıp atanamadıklarını başvuruda bulundukları parti merkezinden öğrenebilecek.

SONRAKİ SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

YSK’nın takvimine göre referandum sürecinin bazı önemli aşamaları şöyle:

31 Mart: Başvuran siyasi partilerin radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için YSK tarafından ad çekilecek.

9 Nisan: Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemi sona erecek. Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak. Radyo ve televizyon propaganda konuşmalarına başlanacak.

12 Nisan: İlçe seçim kurulu başkanlıklarınca malzeme torbaları sandık kurulu başkanlarına teslim edilecek.

15 Nisan: Seçim propagandası saat 18:00’de sona erecek.

Haberin Devamı

16 Nisan: Oy kullanma günü.

REFERANDUMUN İLK AYAĞI 27 NİSAN GÜNÜ BAŞLADI

16 Nisan'da Türkiye genelinde yapılacak olan referandum oylaması sınır kapılarında bugün itibari ile başladı. Oylamanın ilk gününde Atatürk Havalimanı'nda uzun kuyruklar oluştu.

16 Nisan'da gerçekleştirilecek olan referandum oylaması bugün itibariyle sınır kapılarında başlatıldı. Oylamanın sınır kapılarında 16 Nisan tarihine kadar devam edeceği öğrenildi. Oy verme işleminin ilk gününde Atatürk Hava Limanı Dış Hatlar Terminali'nde oy vermek isteyen gurbetçiler tarafından uzun kuyruklar oluştu. Oy kullanan vatandaşlardan bazıları tatil için geldiklerini ve bu arada oy da kullandıklarını belirterek sonuçların vatana ve millete hayırlı olmasını dilediklerini belirttiler.

Haberin Devamı

SANDIK BAŞINDA KİMLİK TESPİTİ ÖNEM TAŞIYOR

Sandık başına gelen seçmen; Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı(TCKK), Geçici Kimlik Belgesi, nüfus cüzdanı, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askerî kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgelerden birini başkana verir ve seçmen sıra numarasını söyler. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamaz. (298/87, 91).

Belediyeler ile köy veya mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik belgeleri seçmenin kimliğinin tespitinde geçerli değildir (298/87).

Haberin Devamı

Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmî bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kâğıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şarttır.

Ceza infaz kurumlarında tutuklu ya da taksirli suçlardan hükümlü bulunan seçmenlerden yukarıda sayılan kimlik belgeleri bulunmayanlar için, cezaevi idaresince verilmiş belge, kimlik belgesi yerine geçer (298/87).

BAKMADAN GEÇME!