Turan YILMAZ / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2010 00:00
DSP, Yüksek Seçim Kurulu’nda oylama sonuçlarının birleştirilmesi sürecinde parti temsilcilerinin de bulundurulması için YSK’ya başvurdu. CHP’li Tacidar Seyhan, referandumda oyların yüzde 53 ‘Evet’ çıkması halinde sisteme müdahale edileceğini iddia etmişti.
YÜKSEK Seçim Kurulu’nun (YSK) bilgisayar sisteminin güvenilirliğine ilişkin tartışmalar tırmanarak sürerken, DSP, ilçe, il ve Yüksek Seçim Kurulu’ndaki oylama sonuçlarının birleştirilmesi süreçlerinde parti temsilcilerinin de bulundurulması için YSK’ya başvurdu. YSK bilgisayarlarının güvenilirliğini, bu konudaki uzmanlığıyla tanınan CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, referandumda oyların yüzde 52-53 ‘Evet’ çıkması için sisteme müdahale edileceği iddiasıyla tartışmaya açtı. Seyhan, “Oy kullanmayanların bir kısmının oy kullanmış gibi gösterilerek ‘Evet’ hanesine kaydırılacağı yönünde bir endişe var” dedi.
DSP cevap bekliyor
DSP, “2007
seçim sonuçları ile ilgili kamuoyunda yaygın olarak bilgisayar oyunları ile sonuçlara müdahale edildiği konuşulmaktadır. Bu durum, seçimlerin tarafsız yapılması ve demokrasi ilkeleri ile bağdaşmamaktadır” açıklamasıyla, halkoylaması sonuçlarının birleştirme sürecinde ilçe, il ve yüksek seçim kurulunda, seçimlere katılma hakkı olan partilerin temsilci bulundurmalarına izin verilmesi için YSK’ya başvurdu. DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi, 24 Ağustos’taki bu başvurularına YSK’nın henüz yanıt vermediğini belirterek, “Seçim sonuçlarının birleştirilmesi sürecinde parti temsilcilerinden oluşacak bir komisyonun görevlendirilmemesi halinde sonuçlar şaibeli olacaktır” dedi. Yanlış program kullanıldığını belirten Erçelebi, “Bu programda oylar toplanırken sonuç yanlış çıkıyor. Çünkü bu bilgisayar programları Amerika’da Florida seçimlerini bir şekilde örtbas eden, kazanması gerekeni kazandıran, ama gerçek kazananı yok eden bir programdır. Bu programı Yunanistan da terk etti” açıklamasını yaptı.
Mühürsüz çuval itirazı
CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş de, referandumda kullanılacak oy pusulaları, mühürler ve seçmen listelerinin mühürlenmemiş çuvallar içinde 15 gün önceden sandık başkanlarına verildiği iddialarını Meclis gündemine taşıdı. Ateş, Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle dün verdiği soru önergesinde, bu yöntemin 2007 seçimlerinde de uygulandığını savunarak, “Uygulanan bu çağ dışı sistem, seçim sonuçlarının bulunduğu çuvalların ilçe kurullarına ulaşmadan önce değiştirileceği iddiasını güçlendirmiyor mu?” sorusunu yöneltti. YSK yetkilileri de, “Çuvallar mühürlü olarak verilir. Ancak başkanlar, bu çuvalları açarak ellerindeki liste ile çuvalın içindekilerin aynı olup olmadığını kontrol eder. Sadece oy pusulalarının paketi açılmaz. Pusula paketi, referandum günü sandık kurulu üyelerinin huzurunda açılır, orada tek tek mühürlenir ve seçmene verilir” bilgisini verdiler.