Oya ARMUTÇU/ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2007 00:00
Seçim sonuçlarını dün sandık bazında da ilan eden Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, seçime hile karıştığı, sisteme dışarıdan müdahale edildiği iddialarını kesin bir dille yalanladı ve kamuoyunun rahat olmasını istedi.
Sonuçları internet sitesine koyduklarını söyleyen Başkan Aydın, "Elinde en ufak somut kanıtı olan gelsin bize versin. Ne gerekiyorsa onu yapacağız, ama sadece teori üretiyorlar.
Seçim sonuçları sağlıklı ve dürüst şekilde alındı" dedi. Aydın, Hürriyet’e şu bilgileri verdi:
GÜVENLİK TAM
"Bizim kimseden saklayacak bir şeyimiz yok.
Gecikme oldu onu kabul ediyorum. Sonuçanmaları 10 günü bulan itirazları gözardı ederek, kesin sonuçları açıklayamazdık. Sandıkların güvenliği tam olarak sağlandı. Hiçbir sorun yaşanmadı.
’Seçim sonuçları sağlıklı mı? Bilgisayar ortamında genel merkeze gelen bilgilere müdahale ediliyor mu? Hacker dedikleri saldırganlar mahalinden gelirken, rakamları merkeze değişik mi yolladı?’ Bu iddialara yanıtım kesinlikle hayır. Hile, müdahale iddiası çok haksız.
Seçime bu iddialarla gölge düşürülmesini kabul etmiyorum.
HER AŞAMADA KONTROL
Bir sandıkta, bir başkan altı tane üye var.
Bu altı üyenin beş tanesi partili. Sandık kurulunda bir başkan altı üye sandığı açarlar, sayarlar sonucu verirler. Bu tutanağı düzenledikten sonra parti gözlemcilerine birer örnek verirler. Kapıya asıp ilan ederler. Tutanağı da başkan ve iki tane üye alır ilçe seçim kuruluna götürür. Diyelim ki, 100 kişi oy kullandı, 5 tanesi geçersiz sayıldı 95 oy partilere dağıldı. Partilere dağılımı toplandığında 95’i veriyor mu bakılır. Kontrol yapılıp birleştirme tutanağı düzenlenir. Bunu başkan ve altı üye imzalar. İlçe birleştirmeyi yaptıktan sonra bu bilgileri online olarak bize ve il seçim kuruluna verir.
İlçede bu işlemler tamamlandıktan sonra ilçe başkanı hákim, iki tane üyesi bu tutanağı alır il seçim kuruluna götürür. İl bütün ilçelerden gelen sonuçları, birleştirir.
HAKSIZLIKİl seçim kurulu da üç tane hákimden oluşmaktadır. Başkan iki üye birleştirme tutanağını imzalar ve tutanağı imzaladıktan sonra bilgisayardaki ile bunları karşılaştırır. Sonra bize YSK’ya gelir.
Bizdeki kayıtlarla, ilin kayıtlarını kontrol ettik, "tuttu uygundur" dedik o zaman internete sonuçları vermeye başladık. Şimdi bunun neresinde değiştirme var söylesinler. Bu haksız bir suçlama. Bunun mümkün olmadığını bilgisayardan anlayan herkes çok iyi biliyor.
KIYAMET KOPARDI
3-4 şifreli koruma var. Seçim sonucunu girecek görevliler, kendilerine verilen şifre ile sonuçları bilgisayara giriyorlar. Tutanakta yer alan sonuçlar ile bilgisayara girilen sonuçların örtüşüp örtüşmediği kontrol ediliyor. Her aşamada kontrol var, nasıl hile yapılacak? Yani tüm partilerin bu sonuçlardan kesin olarak her aşamada haberleri var. Bu sayılar merkeze gelirken, yolda değişseydi, kaybeden partilerin hepsi kıyameti koparırdı.
MÜDAHALE İMKÁNSIZ
Sistemimiz SEÇSİS seçim sistemi. Ben tam bilgisayar bilmiyorum. Bir internet bağlantısı var, bir de intranet iç bağlantı var. Bizim bilgisayar sistemimiz iç bağlantı şeklinde. Seçim sonuçları YSK ile il ve ilçe seçim kurulları arasındaki iç internet bağlantısıyla aktarılıyor. UYAP kanalı ile. Biz içten dışa bilgi veriyoruz. Dışa belki müdalale edilebilir, ama iç hatla hiç ilgisi yok. Teknik kişilerce, ’dışarıdan bize iç sisteme müdahale etme imkanları yok’ deniyor.
BİLGİSAYARIMIZ ŞİFRELİ
Bilgisayarımız şifreli. Kullanan kişi dışında kimse giremez. Herkesin bir şifresi var, biz daha sonra kontrolde bu sonucu kim girdi biliriz. Geriye yönelik kayıtlarımız var. Bunu "a" girdi, şifresi ile bellidir. Bu işlemi kim yaptı görürüz. Tutanaklarla, torbalar da elimizde."
Kanal D’de çıkan haber savcılıkta
YSK Başkanı Muammer Aydın, ihbarlarla ilgili de şu açıklamayı yaptı: "Düzenlediğim basın toplantısından sonra da bize hiçbir ihbar gelmedi. Kanal D’de yayınlanan olayla ilgili savcılık soruşturma yapıyor. Bize şikáyet gelmedi. Savcılığın soruşturmasının sonucuna göre gereken yapılacak."