Güncelleme Tarihi:
Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, seçim günü yaşanabilecek elektrik kesintilerine karşı önlemleri Adalet Bakanı Kenan İpek ile görüştüklerini belirterek, "İlçe seçim kurullarında gerekli tedbirleri aldık. Jeneratör olan adliyelerimizi ilçe seçim kurulunun çalışma yerlerini belirledik. Jeneratör bulunmayan yerlerle ilgili de seçim gününe kadar jeneratör alınabilmesi için gerekli çalışmaları yaptık" dedi.
Güven, düzenlediği basın toplantısında, dün itibarıyla 21 siyasi partinin milletvekili aday listelerini teslim ettiğini, bunlardan 20'sinin saat 17.00'den önce, İlk Parti'nin ise saat 17.22'de listelerini verdiğini söyledi.
Parti yetkililerinin listeleri getirirken kaza yaptıklarını bildirdiklerini aktaran Güven, İlk Parti'nin seçime girip girmeyeceğine ilişkin Kurul'un karar vereceğini kaydetti.
Dün verilen listelere göre, 14 siyasi partinin 85 seçim çevresinde, 1 partinin 79, 1 partinin 77, 1 partinin 59, 2 partinin 58, 1 partinin de 45 seçim çevresinde aday bildirdiğini ifade eden Güven, listelerin dün saat 17.00 itibarıyla incelenmeye başlandığını açıkladı.
Bazı siyasi partilerin aday listelerini eksik bildirdiğini, bazılarının da bildirdikleri aday listelerinde bilgi ve belgelerde eksikliği bulunduğunu belirten Güven, bu partilere yarın saat 17.00'ye kadar eksiklerini gidermesi için süre verildiğini ifade etti.
11 Nisan'a kadar
Eksikliği bulunan partilerin yarını beklemeden bilgi ve belgeleri getirebileceklerini söyleyen Güven, 11 Nisan itibarıyla siyasi partilerin tüm eksiklerini tamamlamaları gerektiğini hatırlattı.
Siyasi partilerin ülke çapında seçime girebilmesi için en az 41 ilin tamamında tüm adayları eksiksiz bildirmekle yükümlü olduklarını anımsatan Güven, "Bir ilin tam olabilmesi için o ildeki çıkacak milletvekili sayısı kadar adayın gösterilmesi gerekir. Eksik aday gösterilmesi veya belgenin eksikliği halinde verdiğimiz süre içinde belge ikmal edilmediği veya belgesini ikmal edemedikleri aday yerine başka aday gösteremedikleri takdirde o ilde seçime katılma hakkını kaybedeceklerdir" diye konuştu.
Güven, bundan sonraki aşamada sadece ölüm, istifa veya YSK'nın incelemesi sonucu iptal edilen adaya ilişkin tamamlama yapılabileceğini bildirdi.
181 bağımsız aday başvurdu
Başkan Güven, bugün itibarıyla yurtiçinde 53 milyon 749 bin 850, yurtdışında 2 milyon 867 bin 609 seçmen bulunduğunu ifade etti.
Bağımsız adayların başvurularına ilişkin bilgi veren Güven, il seçim kurullarına 165'i erkek, 16'sı kadın 181 bağımsız adayın müracaat ettiğini bildirdi.
Tüm adaylara başarılar dileyen Güven, "YSK olarak gerekli önlemleri aldık, seçime hazırız. Artık seçimin yapılmasını bekliyoruz" dedi.
Yurtdışında 54 ülke 112 temsilcilik ve 33 gümrükte seçim yapılacağını hatırlatan Güven, yurtdışında oy kullanma işleminin 8 Mayıs'ta başlayıp 31 Mayıs'ta sona ereceğini, buralarda 1 gün ile 24 gün arasında seçim yapılacağını hatırlattı.
Elektrik kesintisine karşı önlem
YSK Başkanı Güven, elektrik kesintisine karşı önlem alınıp alınmadığı yönündeki soru üzerine, şunları söyledi:
"Her seçim döneminde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığıyla yoğun ilişki içine girip tedbirlerin alınması hususunda gerekli görüşmeleri yapıyoruz. Her seçim döneminde bu konu gündeme geliyor ancak seçim günleri yaşanan elektrik kesintileri diğer günlerden çok daha az oluyor. Ama ümit edilir ki hiç yaşanmasın. Bu seçim dönemine ilişkin Adalet Bakanıyla görüştük, ilçe seçim kurullarında gerekli tedbirleri aldık. Jeneratör olan adliyelerimizi ilçe seçim kurulunun çalışma yerlerini belirledik. Jeneratör bulunmayan yerlerle ilgili de seçim gününe kadar jeneratör alınabilmesi için gerekli çalışmaları yaptık. Herhangi bir sorun çıkacağını düşünmüyorum. Adalet Bakanı Müsteşarıyla 1-2 saat önce yine görüştüm. Her türlü hazırlığı yapıyorlar."
Adaylıktan çekilenlerin başka partiden yeniden aday olup olamayacağına ilişkin soru üzerine Güven, adaylık süresinin bittiğini söyledi.
"Seçimin ve güvenliğin teminatı siyasi partiler"
Siyasi partilerin seçimin yapılmasındaki rolüne ilişkin soruya karşılık Güven, seçimde yarışanın da seçimi yapanın da siyasi partiler olduğunu vurguladı.
Önceki milletvekili seçimindeki orana göre, yüzde 95'in üzerinde seçmeni temsil eden siyasi parti temsilcilerinin seçimde görev aldığını hatırlatan Güven, ilçe seçim kurullarında 7 kişiden 4'ünün, sandıklarda görev yapacak 7 kişiden en az 5'inin siyasi parti temsilcileri olduğunu anlattı.
Seçimlerde kullanılan sayım döküm cetveli örneğini gösteren Güven, sandıktan çıkan oyun kime ait olduğunun, buraya yazıldığını ve siyasi parti temsilcilerinin burada imzası bulunduğunu anlattı. Bu sonuçların sandık sonuç tutanağına aktarıldığını, ilçe seçim kuruluna gönderildiğini belirten Güven, siyasi parti temsilcilerinin çoğunlukta olduğu bu kurulda birleştirme yapıldığını kaydetti.
Bu tutanakların YSK'ya geldiği anda tüm siyasi partilere gönderileceğini ifade eden Güven, "Onun için hep diyorum, seçimin ve güvenliğin teminatı siyasi partiler. Siyasi partilerimizin mutlaka sandığın başında olmaları gerekir. Siyasi partilerimiz tarafından sandık başına gidilmesi halinde hiçbir sorun olacağını düşünmüyorum" değerlendirmesinde bulundu.