Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2008 00:00
Türkiye’de bir süredir yasaklı olan video paylaşım sitesi Youtube’da yayımlanan birçok video kısa süre sonra çeşitli sebeplerle siteden kaldırılıyor. ABD’deki Massachusetts Institute of Technology (MIT) öğrencileri tarafından kurulan Youtomb (Youmezarlık) sitesi bunabir cevap arıyor.
Video paylaşım sitesi Youtube’da bir TV dizisinin videosunu izlemek istiyorsunuz. Arama satırına videonun ismini veya kilit kelimeleri giriyorsunuz. Karşınıza bir liste çıkıyor. Üzerine tıklıyor ve heyecanla bekliyorsunuz. Aa, o da ne? Videonun yerinde yeller esiyor. İngilizce olarak "bu video artık yok" yazısıyla kalakalıyorsunuz. Peki kim sildirdi? Neden silindi?
Bu uygulamayı sorgulamak ve hangi şirketlerin daha çok silme talebinde bulunduğunu araştırmak için bir site var şimdi: Youtomb. Adresi de basit: youtomb.mit.edu. Adından anlaşılacağı gibi ABD üniversitelerinden Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) dört öğrenci tarafından kuruldu. MIT Free Culture adlı örgütün üyesi Greg Price, David Sheets, Quentin Smith ve Dean Jansen Youtube’da nasıl bir sansür uygulandığını sorgulamak için birkaç ay önce faaliyete geçirdiler siteyi. Şimdi yedi arkadaşlarından yardım alarak siteyi büyütüyorlar.
Ancak, Youtomb’da, silinmiş bir videonun tümünü bulabileceğinizi ve izleyebileceğinizi zannetmeyin. Çünkü Youtomb’da, kuruluş amacına uygun şekilde sitede daha çok videonun Youtube’dan silinme nedeni üzerinde duruluyor. Bütün silinmiş videolar da yok.
Videolar, daha çok izlenme sayısına, popülaritesine, diğer kaynaklarda bahsedilme sıklığına göre seçiliyor ve inceleniyor. Sonra da her video için detaylı bir kimlik kartı yerleştiriliyor. Bu kimlik kartında neler mi var? Videodan birkaç sahnenin fotoğraf görüntüsü, kısa bir içerik özeti, Youtube’a konma ve Youtube’dan silinme tarihleri, internete yükleyen kişinin takma ismi, kaldırılmasını isteyen şirketin veya kurumun adı.
Youtomb’un kurucuları birkaç ayda inceledikleri videoların Youtube’dan silinmesinin üç ana sebebi olduğu sonucuna vardılar: Birincisi, video, yükleyen kullanıcı tarafından çıkarılabiliyor. İkincisi Youtube tarafından paylaşım kurallarına uymadığı için çıkarılıyor. Ve son olarak da bazı telif hakkı sahiplerinin talebiyle siliniyor. Özellikle televizyon kanalları yayın hakkını aldıkları görüntülerin kısa da olsa bir bölümünün yayını konusunda çok titiz davranıyor ve hemen silinmesi talebinde bulunuyor.
SCIENTOLOGY TOM CRUISE GÖRÜNTÜLERİNİ SİLDİRDİ
Telif hakları konusunda en büyük hassasiyeti gösterenler arasında ise Viacom International, Warner Bros, NBC Universal, FremantleMedia Group gibi televizyon medya grupları, Avrupa futbol federasyonları birliği UEFA ve çok sayıda futbol kulübü var. En ilginicide ScientologyKilisesi’nin, ABD’li aktör Tom Cruise’un görüntülerinin de aralarında bulunduğu 16 videoyu sildirmesi.