Yörükler dağda mahsur kaldı! Bin yıllık gelenek

Güncelleme Tarihi:

Yörükler dağda mahsur kaldı Bin yıllık gelenek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2007 13:22

ASLEN Konyalı olan ve yaz mevsimini Mersin’in Silifke İlçesi’ne bağlı Yeşilovacık ve Akdere beldelerinin dağlık kesimlerinde, kışı ise aynı ilçenin sahillerinde çadırlarda geçiren Sarıkeçili Yörükleri, besledikleri kıl keçilerinin ormana zarar verdiği yolundaki şikayet nedeniyle yaklaşık 40 gündür Toros Dağları’nda bekliyor.

Anadolu’nun bin yıllık kültürünün günümüzdeki son temsilcileri olarak gösterilen Sarıkeçili Yörükleri, kışın kendini hissettirmesiyle birlikte dağdan sahile inmeye karar verdi. Ancak, beldelerdeki bazı tatil sitelerinden, yörüklerin besledikleri hayvanların, özellikle kıl keçilerinin ormana, bahçelerine zarar verdiği yönündeki şikayetleri üzerine dağdan inemedi. 60’ı çocuk 200 yörük, 30 çadırda yaşam mücadelesi verirken, kar yağışı başlamadan sahile geçme telaşı başladı.

Yörüklerden 43 yaşındaki İbrahim Yegal, belde yakınlarındaki tatil sitesindeki yazlıkçıların Cumhuriyet Savcılığı’na şikayeti üzerine, jandarma ve Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin kış aylarını geçirdikleri Yeşilovacık ve Akdere beldelerine keçileriyle inmelerine izin vermediğini söyledi. Savcılığa da ifade verdiklerini anlatan Yegal, “Yüzyıllardır göçebe hayatı yaşıyoruz. Kışı Akdeniz sahillerinde, yazı Toroslar’da, Mersin’le komşu olan Konya’nın yaylalarında geçiriyoruz. Daha önce sahile yakın kesimlerde konaklıyorduk. Bu yıl sahile yakın kesimlerdeki ormana girişimiz yasaklandı. Çoluk çocuk soğuk havada perişan durumdayız. Aslında artık biz de göçebe hayatı yaşamamak, yerleşik düzene geçmek istiyoruz. Ancak, yerimiz yok, ev alacak kadar da kazancımız bulunmuyor. Göçebe hayatından en çok çocuklar etkileniyor. Okul çağındaki çocuklarımız başkalarının yanında kalıyor” dedi.

KAYMAKAM; KÖKLÜ ÇÖZÜM ARAYIŞINDAYIZ
Silifke Kaymakamı Ahmet Beyoğlu da, göçebe yaşayan aileleri yerleşik düzene geçirmek istediklerini belirtip, “Perişan bir durumda olduklarını biliyorum. Bu nedenle belediye başkanları ile görüştüm, bunlara yer vermelerini istedim. Bu yönde bir çalışma sürerken sorunlarını bir dosya halinde Mersin milletvekillerine sunacağız. Köklü bir çözüm arayışındayız. Şu anda bu ailelerin sahile inmelerine izin verilmiyor. Bu bakanlık emridir. Keçilerin ormana gelişigüzel salınması büyük ölçüde zarara yol açıyor. Bu nedenle bu ailelere kredi temin ederek büyük baş hayvan besiciliğine özendirip, yerleşik düzene ayak uydurmalarına çaba göstereceğiz” dedi.

Yeşilovacık Beldesi’nin eski Belediye Başkanı Ferruh Tuğrul, Sarıkeçililer’in yaklaşık bin yıldır göçebe hayatı yaşayarak kışı Akdeniz sahillerinde, yazı Konya’nın yaylalarında geçirdiklerini, bu yıl sahile inmelerine izin verilmediğini söyledi. Bazı kurumların da Yörüklerin dağdan inmemeleri için baskı uygulayıp ceza kestiklerini ileri süren Tuğrul, “Yörüklerin ormana zararı değil faydası var. Keçileri, ağaçların altındaki zararlı ve kuru otları yiyip orman yangınlarına engel oluyor. Sosyetenin göz estetiği bozuluyor diye bu insanlara sahile yakın kesimlere inmemeleri için baskı uygulanıyor. ‘Yörüğüm’ diyen bakan ve milletvekilleri gelsin ve gerçek Yörüklerin ne sıkıntılar çektiğini yerinde görsün” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!