Güncelleme Tarihi:
AD Art Dekor Dergisi, bu ay henüz beşikteyken kişiliği şekillenen Karaali'deki Yörükan çocuklarının giyim kuşamını inceliyor.
Karaali halkı, uzun süre önce yerleşik düzene geçmiş Yörükan aşiretinden bir topluluk. Karaali'ye özgü mutlak geleneğe ve inanca dayalı giyim-kuşam anlayışları daha bebeklik döneminden başlıyor ve özenle korunarak günümüzde de sürdürülüyor.
Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı Karaali'de yeni doğan bebeğe cinsiyetine bakılmaksızın entari giydirilir. Entari kaftana benzeyen, önü boydan açık olarak basmadan dikilen astarlı bir giysi. Ancak özellikle çocuğu yaşamayan ailelerin bebeklerine ve genelde de nazara karşı olmak üzere Yedi Mehmet Adlı adı verilen aynı kesimdeki entari giydirilir. Bu giysi anne adayı tarafından hazırlanmaz. Gelinin bir yakını tarafından Mehmet adlı oğlu olan yedi ayrı evden topladığı kumaş parçalarıyla dikilir. Kolları, arkası, ön parçaları ve öndeki verev parçaları - ki bunlara peşler denir - farklı desende kumaşlardan yapılır ve içi tek renk kumaşla astarlanır.
Tılsımlı elbiseler
Çocuk doğar doğmaz besmele çekilerek giydirilir ve ‘‘izin Allahtan sebep bu olsun’’ denir. Gelenek, görenek ve inanca dayalı bu giysiler çocuğun yaşamasının da temennisidir. Anadolu'da bebekleri kem gözlerden koruyacağına inanılan birçok tılsımlı çocuk giyimi vardır. Parçalı çocuk giyimi, çocuğu nazardan korumak için yapılır.
Başında Konya işi yazması, inci kolyesi ve kahküllü saç modeliyle Yörükanlı bir kız çocuğu ve annesi. Kahküllü saçı, yazması ve nazarlığıyla Yörükanlı kız çocuğuna doğurganlık sembolü kırmızı giydirilmiş. Nazarlıklı, püskül külahlı ve gökeski bileziğiyle tipik bir Yörükanlı erkek çocuk. Külahlı, nazarlıklı, sürmeli, çapraz imli şirin mi şirin bebek.