Güncelleme Tarihi:
Başbakan Mesut Yılmaz, 8 yıllık kesintisiz ilköğretime geçişte ‘yönlendirme' tartışmasına da nokta koydu. Yılmaz, yönlendirmenin, 8 yıllık ilköğretimin son sınıfında yapılacağını açıkladı. Yılmaz, konuyla ilgili soruları özetle şöyle yanıtladı:
8 yıllık temel eğitim düzenlemesinin esasları nelerdir?
Sistem olarak yönlendirme sadece son sınıfta olacak. O da rehber hocalık sistemi ile olacak. Ama din eğitimi, yani zorunlu din kültürü ve ahlak dersinin dışında kalan seçmeli ve uygulamalı din eğitimi, ilköğretim okullarının dışında, Diyanet'in açacağı, Milli Eğitim'in denetleyeceği kurslarla yapılacak.
Bu kurslar ne zaman verilecek?
Bu kursların hem yazın, hem de hafta sonlarında olması gerekiyor. Üç dönem yaz tatilleri ve hafta sonlarında yapacağız.
Yani beş yıl eğitimden sonraki dönemde zorunlu din eğitiminin dışında bir de bu tür kurslar açılacak...
Zaten açık da... Bunlar denetim altına alınıp, yaygınlaştırılacak. Yani tercihli olarak herkese açık olacak. Ayrıca, bundan sonra ortaöğretimdeki, yani liselerdeki bütün meslek okullarının hazırlık sınıfları olacak. İmam hatip lisesine giden bir sene Arapça öğrenecek. Bu düzenlemenin mantığı lisan eğitimi vermek; imam hatipe gidenlere Arapça, diğerlerine yabancı dil.
Tercihli din eğitimi okullarda mı, okul dışı binalarda mı verilecek?
Şimdiki imam hatip ve Kuran kurslarına ilave olarak açılacak yerlerde. Şimdi kapatılacak olan imam hatip orta okulların yerlerinde olacak.
Bu uygulama ne zaman başlayacak?
Mümkün olan yerlerde bu yıl, ama yasa gereği en geç bir yıl içinde.
DSP ile bu konuda mutabık mısınız?
Büyük ölçüde... DSP uygulamanın bu yıl genelde başlamasını istiyor. Ancak orada fiziki imkansızlık var.
Bulduğunuz formül asker kesimin beklentilerini tatmin edecek mi?
Bunlar MGK kararında var zaten. ‘Kuran kursları devlet denetimi altına alınmalı‘ diyor. Gerisi MGK‘nın üstünde, Anayasa emri zaten. ‘Devlet isteyenlere din eğitimini sağlar' diyor. Şimdiye kadarki anlayış yanlıştı. Bu sadece imam hatiplerde verilir diye düşünülüyordu. İsteyen herkese verilmek zorunda.
Sekininci yıldaki rehberlik eğitimi nasıl verilecek?
Rehber hocalık uygulanacak. Rehber hoca çocukların yeteneklerine göre hangi okullara yönlendirileceğine karar verecek.
Uygulamanın başlamasından önce imam hatip orta okullara girmiş olan çocukların durumu ne olacak?
Müktesep haklar korunacak. Bu okullara başlamış çocuklar bu sistemi bitirecekler.
BU YIL MÜMKÜN DEĞİL
Asker kesim ve Cumhurbaşkanı bu düzenlemeye nasıl bakıyorlar?
Dün akşamki görüşmemizde düşündügümüz şeyleri Genelkurmay Başkanı ve Cumhurbaşkanı'na da söyledim. Konu asıl 25 Nisan'daki Milli Güvenlik Kurulu'nda konuşulacak. Cumhurbaşkanı'nın hiçbir itirazı yok. Genelkurmay Başkanı, ‘Acaba bu sene başlanabilir mi?' diye sordu. Ben de ‘İmkanı yok' dedim. CHP iktidarda olsa da bizden farklı bir şey yapamaz. Çünkü devletin bu konudaki hazırlığı yeterli değil. Gelecek sene istisnasız ülke genelinde uygulanabilmesi için bir eğitim seferberliğine ihtiyaç var. Özellikle Güneydoğu'da çok büyük bir açığımız var. 40 tane yatılı bölge okulunun bu sene bitmesi lazım. Ödenekleri yok. Bankalar Birliği'ni topladım, ‘Bankalar yapsın okulları' dedim.