Yönetici mühendisler

Güncelleme Tarihi:

Yönetici mühendisler
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2001 16:50

İstanbul Teknik Üniversitesi mimarlık ve mühendislik eğitimi alanlara 'yöneticilik' misyonu kazandırıyor. 'İnşaat Yönetiminde Bilişim Yüksek Lisansı Yönetimi Programı' ile mühendisler 'yüksek mühendis veya yüksek mimar ünvanı alıyorlar. Bu yıl programa 30 öğrenci alınacak. Kayıtlar 7 Eylül'de bitiyor.

Öğretmen, avukat, gazeteci, doktor ya da mühendis... Hangi meslekten olursanız olun başarılı olmanın yolu teknolojiyle barışık olmaktan geçiyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), özellikle mimar ve inşaat mühendislerine yönelik executive MBA programıyla sektör çalışanlarına bilişim ve yönetim bilimleri alanında gelişme imkanı sağlıyor. 'İnşaat Yönetiminde Bilişim Yüksek Lisansı' adlı program üniversitenin 1996'da başlattığı 'Atılım 2001 Projesi'nin bir parçası.

Program, Yapım Proje Yönetimi, İnşaat Yönetiminde Bilişim Teknolojileri ve Sözleşme Hukuku olmak üzere üç ana bölümden oluşuyor. Katılımcılar istedikleri alanı seçerek o alandaki ağırlıklı dersleri alabiliyorlar.

PROGRAMIN AMACI

Executive MBA programı, Proje Yönetim Merkezi Müdürü Dr. Atilla Dikbaş ve merkezin Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Prof. Dr. Zeynep Sözen tarafından yönetiliyor.

İTÜ Rektörü Gülsün Sağlamer programın amacını şöyle açıklıyor. ‘‘Lisans eğitimleri uzmanlaşmaya yönelik değil. Bu durum dünyanın her yerinde böyle. Uzmanlık, daha çok yüksek lisans programlarını içeriyor. Bu programla inşaat mühendisliği, mimarlık, yönetim bilimleri ve bilişim sistemlerini birleştiriyoruz. Program doğrudan doğruya iş dünyasının ihtiyacına göre oluşturuldu. İnşaat sektöründe çalışan mühendisler de, yönetim ve bilişim alanlarında zamanla tecrübe kazanarak birçok şey öğreniyorlar. Ancak vakit nakittir. Biz kişilerin sektörde 10 yılda kazanacağı deneyimleri bir yılda vermeye çalışıyoruz.‘‘

Yapım Proje Yönetimi işletme ağırlıklı, İnşaat Yönetiminde Bilişim Teknolojileri Bölümü ise bilişim ağırlıklı derslerden oluşuyor.

Programın üçüncü bölümü olan Sözleşme Yönetimi, programın 'stratejik bölümü' olarak öne çıkıyor. Bu bölümün koordinatörlüğünü üstlenen Zeynep Sözen Türk müteahhitlerin uluslararası ihalelerde 'sözleşme hukuku' konusunda çok büyük zorluklar yaşadığını belirtiyor: ‘‘Yurtdışında çalışan birçok Türk müteahhit 'sahada kazanıyoruz, masada kaybediyoruz' diyorlar.‘‘

Programın bu bölümü dünyaca ünlü bir firma olan ve Türkiye'de birçok firmaya danışmanlık yapan James R. Knowles firmasının uzmanları tarafından veriliyor.

Program ilk öğrencilerini 2000-2001 akademik yılında almaya başladı. 29 kişiyle başlayan programdan bu yıl 24 kişi mezun oldu.

ŞARTLAR

Programa kabul edilen kişilerin belli şartları sağlaması gerekiyor. Programın koordinatörü Dr. Atilla Dikbaş genellikle deneyimli kişileri tercih ettiklerini belirtiyor: ‘‘Geçtiğimiz yıl programa üç yeni mezun kabul edildi. Adayların ingilizce bilmeleri şart. Not ortalaması, TOFEL ve KPDS gibi sınavlardaki puanları ve mülakatlardaki başarıları 'kabul edilme kriterleri' arasında yer alıyor.

Dikbaş programa kabul edilmek için mutlaka inşaat mühendisi ya da mimar olmak gerekmediğini, programın inşaat sektöründe çalışan herkese açık olduğunu belirtiyor:

Program 'Mütevvelli Heyeti' kadrosu tarafından destek görüyor. Heyet, Koray Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ayduk Koray, Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Kadir Sever, ENKA Yönetim Kurulu Başkanı Şarık Tara, GAMA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erol Üçer, Ata İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Üründül, ORMO Grup Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Öcalgiray, Willmot Dixon Yönetim Kurulu Başkanı Micheal Latham ve İTÜ Rektörü Gülsün Sağlamer bulunuyor.

Dersler hafta içi 19.00-22.00 saatleri arasında yapılıyor. Katılımcılar, ders notlarına internet üzerinden de ulaşabiliyorlar. Üç dönemden oluşan program 10 ayda bitiyor. Programda tez zorunluluğu bulunmuyor.

Programı bitiren kişiler mütevelli heyetindeki firmalar ve sektördeki diğer firmalar tarafından ‘yakın plan’a alınıyorlar. Dikbaş, gelen teklifleri şu anda işsiz olan katılımcılara yönlendirdiklerini belirtiyor.

Programa son başvuru tarihi 7 Eylül olarak belirlendi. Kontenjan 30 kişiyle sınırlı kalacak. 11 Eylül'de başlayacak mülakat sürecinin ardından 24 Eylül'de ders yılı başlayacak. 3 Eylül’de tantım toplantısı yapılacak programın bir yıllık ücreti 7 milyar 200 milyon TL.

Bilgi için tel: 0 212 285 70 80
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!