Güncelleme Tarihi:
Yusuf Bozkurt Özal, dün Süleymaniye Camii avlusuna defnedildi ama tartışması sürüyor. Cami avlusuna ilk olarak Nakşi Şeyhi Mehmet Zahit Kotku, 12 Eylül döneminde ve Kenan Evren'in izniyle defnedildi.
Turgut Özal'ın Başbakanlığı sırasında vefat eden annesi Hafize Özal da, Bakanlar Kurulu izni ve yine dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in onayı ile aynı cami avlusunda toprağa verildi.
ANAP eski milletvekili ve 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın kardeşi Yusuf Bozkurt Özal'ın ‘‘Annemin yanına gömülmek istiyorum’’ vasiyeti üzerine, hükümete üç ay önce defin için başvurulduğu ortaya çıktı. Bakanlar Kurulu kararıyla Süleymaniye Camii avlusuna özel defin işlemi 12 Eylül sonrası Kenan Evren'in Cumhurbaşkanlığı döneminde başlatıldı.
6 yıldan bu yana yakalandığı amansız hastalık nedeniyle tedavi gören Yusuf Bozkurt Özal'ın Süleymaniye Camii'nin bahçesine gömülmesini, ölümünden aylar önce vasiyet etmişti. Yusuf Bozkurt Özal, ağabeyi Korkut Özal aracılığıyla hükümete haber göndererek uygun bulunması durumunda Süleymaniye Camii'nin bahçesine gömülmek isteğini iletti. ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın bu öneriyi Başbakan Bülent Ecevit ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye götürdüğü ve her iki liderin de bir sakınca görmediği öğrenildi. Ancak defin kararnamesi Bakanlar Kurulu'nda Yusuf Bozkurt Özal'ın öldüğü 9 Ocak günü imzaya açıldı. Sonra da Cumhurbaşkanı'na sunuldu.
TARTIŞMA YARATMIŞTI
8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın annesi Hafize Özal da, 1988 yılında vasiyeti nedeniyle Süleymaniye Camii'ne gömülmek istemişti. Özal ailesinin Süleymaniye Camii'ne gömülme isteğinin ardında Nakşibendi Şeyhi Mehmet Zait Kotku'nun da kabrinin burada bulunması etkili olmuştu. Turgut Özal'ın Başbakanlığı döneminde 1988 yılında alınan Bakanlar Kurulu kararı, muhalefetin tepkisine neden olmuş ve tartışma yaratmıştı. Bu kararı onaylayan ise 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren olmuştu.
Dönemin SHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin, bu karar üzerine Danıştay'a itirazda bulunmuştu. Yasaya göre, Bakanlar Kurulu'nun, bir kimsenin genel mezarlıklar dışında bir yere defnine izin verebilmesi için, ‘‘O kişinin ülkeye olağanüstü hizmetler yapmış bir kişi olması’’ gerektiğini dile getiren Keskin, 1988 yılında Danıştay'a başvurarak Hafize Hanım'ın ‘‘Yasada belirtilen ülkeye olağanüstü hizmet yapmış nitelikte birisi olmadığı’’ gerekçesiyle Bakanlar Kurulu kararının iptalini ve mezarın taşınmasını talep etmişti. Keskin'in başvurusu iki yıl sonra ‘‘Dava açma ehliyeti olmadığı’’ gerekçesiyle reddedilmişti.
Keskin, geçmiş yıllarda Konya'da da benzer bir olay olduğunu ancak bir vatandaşın itirazı üzerine bu mezarın taşındığını bildirdi.
İLK KARAR DA EVREN'DEN
Süleymaniye Camii'nin bahçesine gömülme geleneğinin başlaması ise 12 Eylül 1980 öncesinde Süleyman Demirel hükümetine dayanıyor. Demirel, Nakşibendi Tarikatı'nın Şeyhi Mehmet Zait Kotku'nun Süleymaniye Camii'ne gömülmesi yolunda Bakanlar Kurulu kararı çıkardı. Karar, Kotku'nun ölümünden önce alındı ve uygulaması da 12 Eylül ihtilalinin sonra kurulan Bülend Ulusu hükümetine düştü. Bu dönemde Cumhurbaşkanı olan Kenan Evren de bu kararı onayladı.
Yusuf Özal'ı binlerce kişi uğurladı
8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın kardeşi ve eski Devlet Bakanı Yusuf Bozkurt Özal'ın cenazesi, dün Süleymaniye Camii bahçesinde, annesi Hafize Özal'ın 4 mezar ötesine defnedildi. Binlerce kişinin katıldığı ve Süleymaniye Camii'nin tarihi günlerinden birini yaşadığı cenazede, eşi Naciye Özal gözyaşlarını tutamadı.
Tedavi gördüğü Başkent Hastanesi'nde vefat eden Yusuf Bozkurt Özal'ın, önceki akşam Ankara'dan getirilerek Marmara Üniversitesi Hastanesi Morgu'na konulan Türk Bayrağı'na sarılı naaşı, 10.15'te buradan alındı. Özal'ın naaşının konulduğu cenaze aracına Üsküdar Kaymakamı Abdülvahap Yıldırım nezaret etti ve polis aracı eskortluk yaptı. Özal'ın yakınlarının konvoy oluşturduğu cenaze, Süleymaniye Camii'ne getirildi.
Aşırı izdiham dolayısıyla, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü'nde görevli imam Tahsin Şener'in uyarısı ile herkes bulunduğu yerde kalınca, genelde katafalk arkasında kılınan cenaze namazı, naaşın dört bir yanında kılındı. Namaz başlayana dek de 2 polis tabutun her iki başında nöbet tuttu. Cenaze namazından sonra, eller üzerinde taşınarak, Süleymaniye Camii haziresine getirilen Özal'ın cenazesi, oğlu İbrahim Özal ve yeğeni Ahmet Özal, tarafından kabre indirildi. Eşi Naciye Özal ise, bu sırada daha da duygulanarak, gözyaşlarını tutamadı.
Cenaze törenine ANAP Genel Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz ile DYP Genel Başkanı Tansu Çiller de birer çelenk gönderdi.
NE DEDİLER?
Cenaze töreninin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Korkut Özal, Türk milletinin değerli bir evladını kaybettiğini belirterek, ‘‘Ancak bu devlet çok büyük. Onun gibi nice değerli insanlar yetiştirecektir. Onun bir vasiyeti vardı. Herkesten helallik istemişti. Ben sizin vasıtanızla bu vasiyetini yerine getiriyorum’’ diye konuştu.
Yeğeni Ahmet Özal da bazı insanların kaybedildikten sonra değerlerinin daha iyi anlaşıldığını vurgulayarak Allah'tan rahmet diledi ve hakkı olan varsa ‘helal’ etmesini istedi. FP Genel Başkanı Kutan ise Yusuf Bozkurt Özal'ın fevkalade iyi yetişmiş bir devlet adamı olduğunu belirtti.
Cumhuriyet döneminde 3'üncü defin
YUSUF Bozkurt Özal, Süleymaniye Camii avlusundaki mezarlığa Cumhuriyet döneminde defnedilen 3. kişi oldu. Kanuni Sultan Süleyman'ın türbesinin de bulunduğu mezarlığa Nakşibendi tarikatının önde gelen isimlerinden Mehmet Zait Kotku, 14 Kasım 1980'de gömüldü. 12 Mayıs 1988'de Özal kardeşlerin annesi Hafize Özal defnedildi.
Özal Ailesi'ne başsağlığı
Gelinler kucaklaştı
Başsağlığı dileklerini, Yusuf Bozkurt Özal'ın Türkiye'ye geldikten sonra Naciye adını alan Alman asıllı eşi Elizabeth Heidi, oğlu İbrahim, kızları Yasemin ve Elif ile damatları, ağabeyi ve DP Genel Başkanı Korkut Özal, yeğeni Malatya bağımsız Milletvekili Ahmet Özal, yakın akrabaları eski bakanlardan Hüsnü Doğan kabul etti. Turgut Özal'ın eşi Semra Özal da, Naciye Özal ile kucaklaşarak başsağlığı dileğinde bulundu ve cenaze toprağa verilene dek camide kaldı.
Naim de oradaydı
Cenaze törenine FP Genel Başkanı Recai Kutan, İstanbul Valisi Erol Çakır, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, FP İl Başkanı Numan Kurtulmuş, eski TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut, eski bakanlardan Oltan Sungurlu, Ahmet Kurtcebe Alptemoçin, Ekrem Pakdemirli, Hasan Celal Güzel, Rüşdü Saraçoğlu, Ali Talip Özdemir, Mehmet Ağar, eski Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan, spor dünyasından Naim Süleymanoğlu, sanat dünyasından Adnan Şenses, bazı milletvekilleri ile çok sayıda yakın arkadaşı, dostu, sevenleri katıldı.
Vakıflar: Kararname hep arkadan gelir
SÜLEYMANİYE Camii'nin bahçesine defin işlemine ilişkin prosedür Vakıflardan Sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova'ya bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. Genel müdürlük yetkilileri, Yusuf Bozkurt Özal'ın defni konusundaki kararın kendilerine henüz ulaştırılmadığını belirterek, daha önceki uygulamalarda da kararın kendilerine sonradan iletildiğini belirttiler. Yetkililer, ‘‘İşin aciliyetine göre, Başkakanlık Müsteşarlığından bize gelen talimata göre işlemler başlatılıyor. Daha önceki özel defin olaylarında da böyle oldu. Önce bize talimat geliyor, ardından da Bakanlar Kurulu kararı alınıyor’’ dediler.
Özal'ın defin işlemleri, Başbakan adına, Başbakanlık Müsteşarlığı tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul Valiliği'ne 9 Ocak Salı günü gönderilen yazılarla başlatıldı. Edinilen bilgiye göre Yusuf Bozkurt Özal'ın vefatı üzerine, İstanbul Valiliği ile Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na gönderilen yazılarda, ‘‘Devlet eski bakanlarından Yusuf Bozkurt Özal'ın Süleymaniye Camii avlusuna gömülmesi hususu Bakanlar Kurulu gündemine alınmıştır. Gerekli hazırlıkların yapılması ve mezarlık hizmetlerinin verilmesi’’ dendi. Yazı üzerine, Bakanlar Kurulu kararı beklenmeden, defin işlemleri için hazırlıklara başlandı.