‘Yolsuzlukla mücadele silahı araştırmacı gazetecilik’

Güncelleme Tarihi:

‘Yolsuzlukla mücadele silahı araştırmacı gazetecilik’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2017 21:27

AVRUPA Konseyi Parlamenter Meclisi’nde (AKPM) ele alınan, CHP milletvekili Gülsün Bilgehan’ın hazırladığı, ‘Yolsuzluk Üzerinde Parlamenter Denetim: Araştırmacı Medya ile Meclis İşbirliği’ adlı raporda, araştırmacı gazeteciliğin yolsuzlukla mücadelede ana silahlardan biri olduğu belirtildi. Yolsuzluğun, devletlerin demokratik ve ekonomik sistemlerinin altını kazıdığı kaydedilirken, “Bu tehditle mücadele, Avrupa değerlerinin korunması açısından temel ve öncelik olmayı sürdürmeli” ifadeleri de belgede yer aldı.

Haberin Devamı

Yolsuzlukla mücadelede ulusal parlamentoların özellikle medya ile işbirliğine giderek yaşamsal bir rol oynayacağı da belirtildi.

AK üyelerine öneriler içeren belgede, üye ülkelerden bilgiye erişimi mümkün olan en yaygın düzeye yükseltecek yasalar çıkarılması, bağımsızlığından taviz vermesi sonucunu doğurmayacak şekilde araştırmacı gazeteciliğe mali destek sağlanması ve muhbirlere uygun koruma sağlanması taleplerine yer verildi.
Raporda bilgiye erişim ve bunların yayılması arasında dengeye dikkat çekilerek dört ana alanda kırmızı çizgi uyarısı yapılıyor:

Bilginin ilişkili olduğu kişilerin özel hayatı ve onuruna saygı.

Ekonomik değerde bazı bilgilerin gizliliğinin korunması.

Sürmekte olan adli tahkikatın mahremiyetinin korunması.

Ulusal güvenliği ve kamu düzenini tehlikeye sokabilecek bilginin korunması.

Haberin Devamı

Bilgiye erişim konusunda İsveç’in öncü rol oynadığının vurgulandığı belgede, 1992’de enformasyon özgürlüğü alanında dünyada 14 yasa olduğu, bugün ise sayının 105 olduğu kaydedildi. AK üyesi 47 ülkeden 42’sinde bilgiye erişime yönelik yasa bulunuyor.

BAKMADAN GEÇME!