Güncelleme Tarihi:
Muratpaşa İlçesi İsmetpaşa Caddesi’nde market işleten Remzi Onur Alkan'ın iddiasına göre işyerinin önünde caddede araçların park ettiği alana plastik taburesini koyarak oturmaya başladı.
Bu sırada iş yerine müşteri girdiğini gören Alkan, taburesini bırakarak dükkanına girdiğini öne sürdü. Dışarı çıktığında bir sivil trafik polis memuru, Alkan’dan vergi levhasını istedi. Vergi levhasını getiren Alkan’a polis, taburesini karayoluna koymaktan ceza keseceğini söyledi. Alkan, polisin Karayolları Trafik Kanunu’nun 14’üncü Maddesi (karayolu yapısı ve trafik işaretlerinin korunması) kapsamında babası adına kestiği makbuzun ceza kısmına 412 lira yazdığını görünce sinirden tabureyi tekmeledi. Trafik polisi, dükkanın yanında bekleyen zabıta ekiplerine tabureyi almasını söyledi.
TABUREYE ZABITA EL KOYDU
Yazılan cezayla şoke olduğunu anlatan Remzi Onur Alkan, zabıtanın taburesine el koyduğunu kaydetti. 10 liraya aldığı taburenin kendisine 412 liraya mal olduğunu vurgulayan Alkan, "Araçlar bu alana kısa süreli park etmesi gerekirken saatlerce burada kalıyor ama kimse onlara ceza kesmiyor. Benim oturmak için kullandığım tabureye 412 lira ceza kesmek insafsızlık. Bu parayı ben 15 günde ancak kazanıyorum" dedi.
PERDECİYE DE AYNI CEZA
Aynı polis memuru daha sonra cadde üzerinde, işyerinin önünde park halindeki bir aracın yanına tabure koyarak oturan perdeci Muhammet Bilgiç’ten de vergi levhasını istedi. Sivil memur, Bilgiç’e de 412 TL ceza keserek gitti. Muhammet Bilgiç, ilk defa böyle bir olayla karşılaştığını söyledi. Polis memurunun motosikletle geldiğini ve direkt vergi levhasını istediğini anlatan Bilgiç, "Bir kaç dakika sonra elime ceza makbuzunu tutuşturdu. Hiçbir açıklama yapmadı. Kendisine neden araçlara da ceza yazmadığını sordum. ’O benim sorumluluğum değil’ diyerek ayrıldı. Olayla ilgili itirazımı yapıp savcılığa suç duyurusunda bulunacağım" diye konuştu.
KTK MADDE 14
Karayolu yapısı ve trafik işaretlerinin korunması:
Madde 14 – Karayolu yapısı ve trafik işaretleri ile ilgili olarak;
a) Karayolu yapısı üzerine, trafiği güçleştirecek, tehlikeye sokacak veya engel yaratacak, trafik işaretlerinin görülmelerini engelleyecek veya güçleştirecek şekilde bir şey koymak, atmak, dökmek, bırakmak ve benzeri hareketlerde bulunmak,
b) Karayolu yapısını, trafik işaretlerini ve karayoluna ait diğer yapı ve güvenlik tesislerini, üzerlerine yazı yazarak, çizerek veya başka şekillerde bozmak,yerlerini değiştirmek veya ortadan kaldırmak, Yasaktır.
Meydana gelen tehlike ve engeller, ilgili kuruluşlar ve zabıtaca ortadan kaldırılır, bozukluk ve eksiklikler yolun yapım ve bakımından sorumlu kuruluşca derhal giderilir, zarar karşılıkları ve masrafları sorumlulara ödetilir.