YÖK'ün günü

Güncelleme Tarihi:

YÖKün günü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

YÖK ile Cumhurbaşkanı arasındaki ‘‘takdir’’ uyuşmazlığı, bugün yeni bir boyut kazanıyor. YÖK, rektörler listesini aynen gönderirse, Köşk'le kriz kaçınılmaz olacak.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'le rektör ataması konusunda karşı karşıya gelen YÖK, kararını bugün verecek. 22 kişilik YÖK Genel Kurulu, bugün yapacağı toplantının ardından ya listeyi Çankaya'ya aynen geri gönderecek, ya da Cumhurbaşkanı Sezer'in itiraz gerekçelerini gözönünde tutarak tartışmalı 3 üniversiteyi listeden ayıracak ve 19 üniversitenin aday listesini Köşk'e gönderecek.

YÖK'ün listeyi belirlemede ‘‘takdir hakkı’’ olduğunu bildirerek, Cumhurbaşkanı'nın geri gönderdiği listeyi hiç değiştirmeden ‘‘aynen’’ iade etmesi bekleniyor. YÖK, listeyi Köşk'e aynen iade kararı verirse, gerekçesine Danıştay 8'inci Dairesi'nin geçen yıl verdiği örnek bir kararı ekleyecek.

Sezer'in, 22 üniversitenin rektör adayları listesini iadesinin ardından ‘acilen’ toplanan YÖK Genel Kurulu, ‘Aynen iade’ kararı vermişti. YÖK'ün bu kararında bir değişiklik olmadığı öğrenildi. Bu durumda, bugün hazırlanacak gerekçede, ‘Gizli oylama sonucunun denetlenerek, Kurul’un takdir hakkını ortadan kaldıracak bir karar verilmesi mümkün değildir' denilecek. Bu gerekçeyle, 24 kişilik YÖK Genel Kurulu'nun gizli oyla belirleyerek Köşk'e sunduğu üçer kişilik listeleri belirleme yönteminin, Sezer'in iddiasının aksine, ‘hukuka uygun’ olduğu savunularak, bu görüşe Danıştay kararı dayanak gösterilecek.

Danıştay'ın bu ilginç kararı, Cumhuriyet Üniversitesi'nde yapılan seçimde, altı kişilik rektör adayları listesinde en çok oyu aldığı halde; YÖK'ün, Köşk'e sunacağı üç kişilik listesine giremeyen Asım Gültekin'in açtığı iptal davası üzerine verildi. Sezer'le aynı gerekçelere dayanarak davacı olan Gültekin'in, liste belirleme yöntemiyle ilgili iptal başvurusu reddedildi. Danıştay 8'inci Dairesi'nin 9 Haziran 1999 tarihli, 1996/3118 esas sayılı örnek oluşturan kararı şöyle:

‘‘Davalı idarenin, Cumhurbaşkanı'na sunulacak en çok oy alan üç rektör adayının belirlerken, Yükseköğretim Kurulu Teşkilatı ve Çalışma Usülleri Yönetmeliği'nin bir maddesinin değiştirilmesi hakkında yönetmeliğin rektör adaylarını belirleme başlıklı 42. maddesinde öngörülen usüle uyması nedeniyle gizli oylama sonucunun yargı kararıyla denetlenerek, Kurul'un takdir hakkını ortadan kaldıracak bir karar verilmesi mümkün değildir.’’

Görevden 1alamaz

İSTANBUL Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Özay, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, rektörler listesini imzalamaması halinde, rektörlerin görevlerini ancak 6 ay vekaleten yürütebileceklerini söyledi. Prof. Özay, hukukçuların şimdiye kadar, üniversitelerin belirlediği 6 aday arasında en yüksek oy alan 3 kişiden oluşan listenin Cumhurbaşkanı'na sunulması ve Cumhurbaşkanı'nın en çok oy alan adayı seçmesini savunduklarını anlattı. Prof. Dr. Özay, ‘‘Cumhurbaşkanı, YÖK Başkanı'nı görevden alabilir mi?’’ sorusuna, ‘‘Görevden alamaz. YÖK Başkanı, ancak diğer devlet memurlarında olduğu gibi soruşturmalarla görevden alınabilir’’ cevabını verdi.

Prof. Özay, İstanbul Üniversitesi'nde 28 yıldır Tıp Fakültelerinden rektör seçildiğini belirterek, her dönem başka fakültelerden rektör seçilmesini önerdi.

Öğrenci de bulaştı

İSTANBUL Üniversitesi Öğrenci Koordinasyonu'na bağlı bir grup öğrenci, YÖK'ün rektör atmalarını protesto etti. İstanbul Üniversitesi Beyazıt Merkez Kampusü önünde yapılan gösteri öncesi, polis geniş önlem aldı. Kampüs önünde toplanan öğrenciler, YÖK'ün, rektör atamalarında, öğretim görevlileriyle alay ettiğini savundular. Polisin müdahale etmediği öğrenciler, basın açıklamasının ardından, ‘‘YÖK Defol’’, ‘‘Hücre tipi yaşama hayır’’, ‘‘Üniversiteler bizimdir, bizle özgürleşecek’’ şeklinde slogan atarak, ana kampüse geri döndüler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!