Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2008 00:00
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Türkiye’nin fakirleştiren ihracat yaptığını zenginleştiren ihracat yapmak için doğru teşhislerin konulması gerektiğini söyledi. Satıcı, şubat ayı ihracatının açıklandığı toplantıda 12 aylık ihracatın yüzde 26.37 artışla 112 milyar doları geride bıraktığını belirterek, "Türkiye fakirleştiren ihracat yapıyor. Maliyetlerin bedelini üretici ödüyor" dedi.
5 MİLYAR DOLARLIK FATURA: AB’nin taşımacılıkta kota uygulamalarına da değinen Satıcı, "AB ülkelerine ihracatımızı karşılamaktan çok uzak olan kota uygulaması, Türk sanayicisi, nakliyecisi ve ihracatçısı olarak hep birlikte ödediğimiz yaklaşık 5 milyar dolarlık bir fatura çıkarıyor" dedi. AB ile müzakereler "Taşımacılık Politikası"nın da aralarında olduğu 8 başlıkta tıkandığı için sorunu müzakere sürecinde çözme imkanı olmadığını vurgulayan Satıcı, "Kota problemini en yoğun yaşadığımız 10 AB ülkesinde Adalet Divanı’na intikal etmesi amacıyla 40 dava açalım" önerisinde bulundu. Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük ve modern taşıma filolarından birine sahip olduğunu söyleyen Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Tamer Dinçşahin, "İhracatımızın yöneldiği ülkelere yılda 1 milyon ihraç seferi gerçekleştiriyoruz. İhracat hızla artarken geçiş belgesi kotaları bizi zor durumda bırakıyor" dedi.
10 MİLYAR DOLAR: TİM Başkanı Satıcı, şubat ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 40.84 artış kaydederek, 10 milyar 674 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı. 2008 yılının ilk iki ayında ihracat yüzde 44.79 artışla 20 milyar 499 milyon dolara ulaştı. 12 aylık ihracat ise yüzde 26.37 artışla 112 milyar doları geride bırŞubat ayında ektı. En fazla ihracat gerçekleştiren sektörler, 2 milyar 462 milyon dolar ile taşıt araçları ve yan sanayii, 1 milyar 483 milyon dolar ile hazırgiyim ve konfeksiyon, 1 milyar 416 milyon dolar ile de demir çelik sektörleri oldu.
Bizim lojistikçi esarete gelmez
DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen, ihracatı arttırabilmek için lojistik sektörü ile beraber çalışmanın ve sinerji yaratmanın önemine dikkat çekerek, sahnede hazırlanmış ihracat kolilerinin üzerindeki temsili prangaları, belinin ağrısına rağmen kırdı. Tüzmen, ihracatçı ve lojistikçilere "Bu burada kalmayacak, gerçek zincirleri de kıralım" şeklinde seslendi.