Yoksulluk anıları zengin etti

Güncelleme Tarihi:

Yoksulluk anıları zengin etti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

Frank McCourt'un anıları önce bestseller oldu şimdi de sinemada.

TÜRKİYE genelindeki sinemalarda bugün gösterime giren ve yönetmenliğini Alan Parker'ın yaptığı Angela'nın Külleri (Angela's Ashes), iki büyük dünya savaşı arası yıllarda Birleşik Amerika'da başlayıp İrlanda'da devam eden bir yoksulluk ve çaresizlik öyküsünü konu alıyor. İrlandalı yazar Frank McCourt'un aynı adlı anılar kitabından uyarlanan filmde alkolik bir babayla hasta bir annenin çocuklarının yaşadığı sefalet ortamı gözler önüne seriliyor.

Başrollerinde Emily Watson, Robert Carlyle, Joe Breen, Ciaran Owens ve Michael Legge'in oynadığı film, John Williams tarafından hazırlanan özgün müzikleriyle Oscar'a aday gösterilmişti.

Filmin çıkış noktası olan Frank McCourt'un Angela'nın Külleri adlı romanı kurgusal olmayan roman dalında Pulitzer ödülü aldı ve efsanevi bir best-seller oldu. Kitap 25 yabancı dile çevrildi ve 30 ülkede 6 milyondan fazla satışa ulaştı. New York Times'in best-seller kitap listesinde 117 hafta boyunca kaldı. Filmden yola çıkılarak oluşturalan senaryoyu Laura Jones ve Alan Parker kalema aldı.

İRLANDALILARI KIZDIRDI

Frank McCourt, Angela'nın Külleri'ni yazdığında özellikle İrlanda cephesinden yoğun eleştiriler geldi ve başta Limerick kasabası olmak üzere İrlanda'yı küçük düşürdüğü ve aşağılandığı öne sürüldü. Bu tür eleştirelere karşı, Frank McCourt bir dergi röportajında ‘‘Benim kitabım İrlanda'yı ve Limerick'i aşağılayan bir kitap değil. Tam tersine ben o dönemdeki yoksulluğu ve açlığı anlattım.’’ şeklinde cevap verdi.

Frank McCourt. ‘‘İnsan o günleri nasıl unutabilir? Öylesine çaresizlik dolu günlerdi ki, en azından 10 kere daha anlatabilirim.’’

İrlanda asıllı Amerikalı yazar Frank McCourt yoksul çocukluk yıllarını anlattığı kitabıyla bütün dünyada best seller oldu. Angela'nın Külleri şimdi de Alan Parker'in yönettiği filmle beyazperdeye taşındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!